Ondernemen

Ondernemer onder 21 krijgt minder steun: 'Ik kan de huur niet betalen'

10 april 2020 17:09 Aangepast: 10 april 2020 19:24
Randy Lucassen van Noviomagus Beeld © Noviomagus

Zelfstandig ondernemers die nog geen 21 zijn en een beroep doen op financiële steun van de overheid staan voor een onaangename verrassing: ze krijgen namelijk een stuk minder financiële steun dan oudere ondernemers. "Ik kan de huur van mijn zaak bijna niet meer betalen."

Randy Lucassen (20) heeft sinds vorig jaar zijn eigen barbershop in Nijmegen. Hij leerde zichzelf het scheer- en knipvak aan. "We hebben een groot gezin, er was nooit geld om naar de kapper te gaan", zegt hij. Noviomagus, gestart met een compagnon, liep gelijk prima. "Ik kon de kosten al snel dekken en het werd steeds drukker", aldus Lucassen.

Alles aangevraagd

Tot die verdraaide coronacrisis. Uiteindelijk moesten ook de kapperszaken dicht, en dat was volgens de ondernemer nodig. "Het werd erg rustig in de zaak. En als je dicht moet, heb je ook recht op compensatie", weet hij.

"Ik heb gelijk alles aangevraagd." Zowel de 4.000 euro die beschikbaar kwam via het noodloket, als de speciale bijstand onder de 'Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers' (TOZO).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zaak in de problemen? Dit zijn de regels voor ondernemersbijstand

Stress over huur

Lucassen diende gegevens in over zijn gezinssituatie bij de gemeente: thuiswonend, alleenstaand, ondernemer. "Ik voldeed aan alle voorwaarden", zegt hij. Al snel kreeg hij daarom de eerste termijn van 1.050 euro gestort, het maximale bedrag waar hij de komende drie maanden recht op had, zo dacht hij.

De stress dat hij zijn rekeningen niet kon betalen was voor even weg. "We zitten in het centrum en de vaste lasten zijn hoog." Maar gisteren kwam er een brief: in plaats van 1.050 euro had hij nog maar recht op 259,78 per maand. Omdat hij nog geen 21 is, zo verklaart de gemeente. "Gek, want deze voorwaarde ben ik eerder nergens tegengekomen."

Pech

De meeste van zijn ondernemersvrienden hebben al wel de volwassenenstatus, maar Lucassen is jong begonnen. En daarom heeft hij pech, zo blijkt. Voor personen onder de 21 jaar gelden namelijk andere normbedragen, zegt ook de Kamer van Koophandel.

De TOZO is bedoeld voor zelfstandig ondernemers die hun inkomsten hebben zien wegvallen door de coronacrisis. Hoeveel je krijgt hangt af van je situatie: getrouwden of samenwonenden krijgen hun inkomen aangevuld tot 1.500 euro, alleenstaanden krijgen dus maximaal 1.050 euro. Maar ben je tussen de 18 en 21 jaar, dan krijg je maar 259,78 euro.

Gebaseerd op bestaande wetten

De voorwaarden van de TOZO en andere steunmaatregelen zijn gebaseerd op bestaande wetten, weet Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij juridisch dienstverlener DAS. "Niet zo gek als je bedenkt dat ze heel snel moesten worden opgetuigd", zegt hij.

De TOZO vindt aansluiting bij de regels van de Participatiewet. "De TOZO is een vorm van bijzondere bijstand", zegt Besselink. En twee groepen komen er hier bekaaider vanaf: jongeren en ouderen. Ben je boven de AOW-leeftijd, dan kun je sowieso geen aanspraak maken op bijstand. "Je krijgt namelijk al een AOW-uitkering."

Jongeren moeten het met minder doen

Voor de jongeren geldt over het algemeen dat ze het met minder moeten stellen. "Wie onder de 21 is, is voor de wet vaak jeugd", zegt de jurist. Zo geldt het minimumjeugdloon tot 21 jaar. Je krijgt minder, want je hebt minder ervaring. Bovendien val je nog onder de vleugels van je ouders.

Vanaf 18 jaar ben je financieel zelfstandig en kun je bijvoorbeeld zelf een telefoonrekening afsluiten, maar je ouders blijven onderhoudsplichtig totdat je 21 bent. Ze zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor onderdak, kleding en scholing.

Geen uitzonderingen

De jongere ondernemer moet het daarom ook met minder doen en daar is volgens Besselink weinig aan te doen. Hoewel het kabinet inmiddels ruimte maakt voor uitzonderingen in de regels, denkt hij niet dat dit ook voor deze groep gaat gelden. "Ook voor de TOZO wordt de lijn gevolgd dat je hier tot je 21e slechts gedeeltelijk aanspraak op kunt maken."

Lucassen hoopt er wel op en diende bezwaar in bij de gemeente. Hij vindt het een raar idee dat zijn ouders zouden moeten bijspringen. "Dat kunnen ze ook niet", zegt hij.

Mogelijk kan de ondernemer nog een lening aanvragen, al is nog onduidelijk of hij daar voor in aanmerking komt. "Ik denk dat ik nog een maand of twee mijn huur kan betalen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van