Ondernemen

Payrollen of toch in dienst, wat zijn de alternatieven voor zzp'ers?

04 juli 2016 11:19 Aangepast: 31 juli 2017 01:00
Beeld © ANP

De VAR voor zzp'ers is nu echt verdwenen. Samen met je opdrachtgever moet je een modelovereenkomst opstellen. Maar wat zijn de alternatieven als dat niet lukt? RTL Z-redacteur Ann-Lynn Hamelink bespreekt ze in Dossier ZZP.

Ga eerst na wat je graag wilt, zegt Daniël Maats, advocaat Arbeidsrecht. "Als je wil blijven ondernemen, dan zal je de risico’s voor lief moeten nemen. Probeer in dat geval met de opdrachtgever de beste overeenkomst op te stellen."

Het is niet verplicht, maar aangeraden wordt om daarbij gebruik te maken van een modelovereenkomst of om er zelf één schrijven. Wat daarin moet staan is nog wat onduidelijk, maar de laatste stand van zaken vind je hier

Mocht je daar niet zo'n zin in hebben, dan zijn er een aantal alternatieven. 

Uitzendbureau als tussenpersoon

Eén van de alternatieve opties is een tussenkomstmodel, zegt Maats. "Daarbij wordt een modelovereenkomst gemaakt waarbij een andere partij de risico's overneemt, zoals een uitzendbureau." Je komt dan dus in dienst bij het uitzendbureau, die je plaatst bij nieuwe werkgevers.

Meindersma adviseert zo'n model niet. "Ondernemers willen graag ondernemer blijven. Dus ook de zzp'er heeft het er over het algemeen bewust voor gekozen en wil graag die vrijheid behouden."

Liever kijken dan lezen?

Ga payrollen

Sommige zzp’ers overwegen om te gaan payrollen. In dat geval verstuur je de facturen niet naar de opdrachtgever, maar naar het payrolbedrijf die dat het bedrag weer aan jou uitbetaalt na het inhouden van een bemiddelingskosten. Voordeel: je bent veilig. Nadeel: Payrollen haalt eigenlijk een heel groot deel van de voordelen weg die je als zzp’er wel hebt, zegt Maats.

"Hét voordeel van zzp'er zijn is dat je een zelfstandige-aftrek hebt en in de eerste jaren ook nog eens een startersaftrek krijgt. Daardoor betaal je minder belasting. Dat voordeel valt weg als je gaat payrollen", zegt hij. Het systeem heeft niet alleen maar nadelen: zo krijg je er werknemersverzekeringen als WW en ziektewet voor terug. 

Ga in dienst

Werk je meerdere jaren voor één opdrachtgever als zzp'er, bijvoorbeeld als interim-manager? Zorg ervoor dat je voldoende opdrachtgevers hebt, tipt Charlotte Meindersma, advocaat gespecialiseerd in ondernemersrecht.

"Dan ben je in elk geval veiliger dan mensen met langlopende opdrachten van soms een jaar of twee", zegt ze. "Als dat niet bij jou als ondernemer past, dan moet je misschien toch maar zeggen: ik ga een arbeidsovereenkomst aan met de opdrachtgever voor de duur van de opdracht."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van