Ondernemen

Toch op bezoek bij moeder in container met glazen scheidingswand

09 april 2020 06:29 Aangepast: 29 april 2020 12:50
Ouders kunnen hun kinderen door de scheidingswand toch zien. De eerste bezoekcontainer is geplaatst. Maximaal twee bezoekers worden toegelaten, zodat er 1,5 meter afstand is. Beeld © Flexotels.

"Hoe gaat het?", vraagt zoon Van de Einden. "Goed", antwoordt zijn moeder. "Nu is het wat dichterbij hè", zegt zoonlief terwijl beiden naar elkaar zwaaien. Er zit een meter of twee tussen zoon en moeder in en ze kunnen elkaar niet aanraken, maar toch is het alsof ze bij elkaar in de kamer zitten.

Doordat er een wand van plexiglas tussen hen in zit, is er geen enkel risico op besmetting met het coronavirus.

Moeder en zoon zitten in een bezoekcontainer van het bedrijf Flexotels. Het bedrijf bouwt en levert eigenlijk mobiele slaapunits: uitklapbare containers die op festivals zoals Tomorrowland en Paaspop worden geplaatst. Een container is 6 bij 2,5 meter en bestaat normaliter uit twee slaapkamers, afgescheiden door een houten muur. Beide slaapkamers hebben een eigen buitendeur.

Nu alle evenementen en festivals tot minstens 1 juni zijn afgelast, lag ook de inkomstenstroom van Flexotels stil. Ondernemer Hans van Keulen zat niet bij de pakken neer en bouwde zijn slaapcontainers om tot bezoekcontainers.

Ouders kunnen hun kinderen door de scheidingswand toch zien. Kleinkinderen moeten nog even thuis blijven. Maximaal twee bezoekers worden toegelaten, zodat er ook tussen hen 1,5 meter afstand is.

Huilende moeder

"De mensen die getest hebben waren dolenthousiast. Na weken alleen geweest te zijn, konden kwetsbare ouderen nu hun kinderen weer zien. Vandaag kon een dochter haar moeder weer bezoeken. Die moeder moest zelfs huilen, het was haar 59e trouwdag", zegt Van Keulen.

Doordat beide partijen door een eigen deur komen, is er nergens besmettingsgevaar. "En er komt geen lucht door de tussenwand. We hebben de container volgezet met rook om dat te testen," zegt hij.

De houten panelen die normaal de slaapkamers scheiden, zijn vervangen door plexiglas met houten panelen eromheen en metalen strippen die de boel verzegelen.

Interesse van politie

De bezoekcontainers hebben iets weg van verhoorruimtes zoals je ze in Amerikaanse speelfilms ziet. Aan de ene kant wordt dan de verdachte verhoord door een agent, aan de andere kant kijken en luisteren mensen mee. Door het spiegelglas kan de verdachte hen niet zien.

Maar in het geval van de bezoekcontainers van Flexotels kunnen beide partijen elkaar zien en horen. Van Keulen: "De politie heeft ook al interesse getoond, verhoren liggen nu namelijk ook grotendeels stil."

Opa of oma kan ongestoord praten, als hun bezoekers iets wil zeggen moeten die een intercomknop indrukken. "Het is dezelfde techniek als bij een babyfoon, de ene kant kun je altijd horen."

Mevrouw van de Einde kon eindelijk haar zoon en schoondochter weer zien. Mevrouw van de Einde kon eindelijk haar zoon en schoondochter weer zien.

In vier uurtjes opgebouwd

De container is pal naast een van de deuren van het Hof van Bluyssen in Asten gezet, het verpleeghuis dat meedeed aan de test. Een sluis verbindt de deur van het verpleeghuis en de deur van de container, zodat de bewoners niet in de buitenlucht komen. 

Zorginstellingen tonen veel belangstelling, stelt Van Keulen. "We hebben nu 13 offertes liggen voor 50 containers. Veel zorginstellingen wilden de tests afwachten, maar ik verwacht maandag de eerste orders. We hebben 250 containers op voorraad en kunnen er per dag 10 tot 12 neerzetten. In vier uurtjes is het opgebouwd, inclusief speciale scheidingswand."

'Belangrijk voor bewoners'

Verpleegster Franka van de zorginstelling is heel blij met de bezoekcontainer. "Dit is heel belangrijk voor onze bewoners. Die mensen zijn al weken alleen. Ze krijgen helemaal geen bezoek meer. Ze konden wel Skypen, maar elkaar van dichtbij zien is toch anders."

Zoon en moeder Van de Einden communiceerden de afgelopen weken door vanaf de parkeerplaats naar boven en beneden te roepen. "Maar we zitten op de eerste verdieping, dus dat is toch lastig. Ze konden elkaar soms moeilijk verstaan", zegt Franka.

Niet spontaan, maar intekenen

Mariska Slegers, teamleider bij Amaliazorg waar het verpleeghuis onder valt, vertelt dat er een schema komt, waar de bewoners op in kunnen tekenen. Spontaan even bij moeders op bezoek gaan, is dus nog niet mogelijk.

"We hebben 70 bewoners en kunnen 15 bezoekers per dag toelaten in blokken van een half uur." Meer kan niet, omdat er ook altijd een begeleider meegaat. "En in het wisselmoment waarbij de ene bewoner teruggaat naar de woonplek en de ander opgehaald wordt, gaat ook veel tijd zitten. Verder moet er steeds worden schoongemaakt."

Ingericht als kamer oud vrouwtje

De bezoekcontainer werd leeg opgeleverd. Slegers richtte de boel zelf in als de woonkamer van een oud vrouwtje, met een paar stoelen en een klein tafeltje met tapijtje erop in beide kamers en een plant op de tafel. "Om het gezellig te maken."

Mogelijk worden later deze maand ook bezoekcontainers bij de vier andere locaties van Amalia Zorg geplaatst.

Slegers: "Het gaat om mensen die nu al een aantal weken zonder bezoek op hun kamer of op de gesloten afdeling zitten. De behoefte om dicht bij hun naasten te komen, groeit met de dag. De eerste week konden ze nog teren op het bezoek van de vorige keer. Maar nu is dat al zo lang geleden, dat gemis wordt steeds groter."

Slegers ziet ook steeds meer bewoners bij de ramen staan. "Maar omdat we op de eerste verdieping zitten, werkt dat niet goed. Zeker rond de paasdagen is het gemis extra groot."

De kamers zijn door de zorginstelling ingericht. De kamers zijn door de zorginstelling ingericht.

Geen cash cow

Flexotels rekent 2500 euro huur voor een container in de eerste maand, een container moet minstens vier weken worden afgenomen. Na een maand zakt de prijs naar 200 euro per week, volgens Van Keulen.

Volgens Van Keulen is het echter 'geen cash cow'. "We moeten 80 procent van onze omzet in de periode mei-augustus halen. Dat inkomen valt grotendeels weg. Met de 2500 euro huur kunnen we net de personeelskosten en transportkosten dekken."

Hij doet naar eigen zeggen ook niet om rijk van te worden. "Ik werk zelf als vrijwilliger bij een lokale stichting voor vereenzaming van ouderen, ik ga wekelijks wandelen met een oud vrouwtje. We doen dit om die mensen te helpen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van