Ondernemen

Kinderdagverblijven organiseren razendsnel 24-uurs noodopvang voor kinderen vitaal personeel

08 april 2020 19:08 Aangepast: 08 april 2020 20:13
De bedjes voor de nachtopvang staan klaar bij Toermalijn in Maastricht. Beeld © MIK & PIW Groep

Binnen twee weken hebben ruim honderd kinderdagverblijven hun dagopvang getransformeerd in een 24-uurs noodopvang. "We zijn een sector van niet lullen maar poetsen. Maar dat moet je zelf maar wat netter opschrijven."

"We hebben extra bedjes besteld, douchecabines gehuurd en een restaurant benaderd dat het avondeten kan maken. Wel volgens de schijf van vijf natuurlijk", zegt Raymond Clement, bestuurder van MIK & PIW Groep, met zo’n 130 kinderdagverblijven in Zuid-Limburg. Een vestiging in Maastricht en eentje in Sittard bieden sinds kort 24-uurs noodopvang aan, ook in het weekend.

Bij een aanmelding al open

Ook Bink Kinderopvang heeft twee vestigingen, in Hilversum en Soest, ingericht waar 24-uursopvang mogelijk is vanaf 10 april. "Bij één aanmelding gaan we al open. Ook als die van een niet-Binkklant komt. Dat maakt in deze tijden niets uit", zegt Jeanette van Tellingen van Bink Kinderopvang.

Ouders met een vitaal beroep kunnen hun kind naar dit soort locaties dus ook 's avonds, 's nachts en in het weekend brengen. "Ruim 12 procent van onze 1000 leden bieden nu 24-uursopvang aan", zegt René Loman, woordvoerder van de brancheorganisatie Kinderopvang.

Schouders eronder

Kinderdagverblijven en gastouders die flexibele opvang aanbieden, dus ook in de nacht, bestaan al veel langer, maar sinds de uitbraak van het coronavirus is er meer vraag naar. Ziekenhuispersoneel draait bijvoorbeeld meer diensten en opa’s en oma’s kunnen in veel gevallen niet meer oppassen, legt Loman uit.

"De gemeente vroeg ons of wij bereid waren om ook ’s nachts noodopvang te verrichten. Dat hebben we met ons team besproken en eigenlijk was iedereen het ermee eens dat we dit zouden gaan doen. Iedereen zette zijn schouders eronder", zegt Dave Wijgergangs van Tinker Bell, met twee vestigingen in Zoetermeer. Bij hem hebben zich nog geen ouders gemeld voor de nachtopvang.

Geen grote aantallen

Bij Raymond Clement in het zuiden van het land wel. "Maar het zijn geen grote aantallen. Op de beide locaties hebben we nu twee of drie nachten een paar kinderen gehad", zegt Clement.

"We hebben geen idee hoeveel kinderen komen slapen, maar we zijn overal op voorbereid. We kunnen opschalen als dat nodig is", aldus Van Tellingen van Bink, waar de 24-uurs noodopvang over twee dagen opengaat.

Voor de nachtopvang gelden er bepaalde eisen, net als overdag. Zo zijn er regels om ervoor te zorgen dat kinderen veilig kunnen slapen. Daarnaast gaat ook ’s nachts het vier ogenprincipe op. Dat houdt in dat er altijd iemand kan meeluisteren of -kijken.

"Wij hebben in de nacht minimaal twee pedagogisch medewerkers en iemand die het gebouw goed kent. Daarnaast moet er een bekend gezicht zijn voor de kinderen. Vaak zal dat te combineren zijn, maar als dat niet lukt dan kan het zijn dat we op drie kinderen vier volwassenen hebben", legt Van Tellingen uit.

Veel vrijwilligers

De bereidheid onder de medewerkers om de noodopvang in de nacht mogelijk te maken is gelukkig heel groot, vertelt van Tellingen. "Iedereen die werkzaam in deze sector is heel erg betrokken. Van de leden van het managementteam tot de pedagogisch medewerkers."

Die ervaring heeft Clement ook: "Binnen vijf dagen had ik 120 vrijwilligers die avond- en nachtdiensten wilden draaien. Daar ben ik ontzettend trots op. We zijn een sector van niet lullen maar poetsen. Maar dat moet je zelf maar wat netter opschrijven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van