Ondernemen

Zzp'ers hopen op ruimere compensatie: 'Er is nogal een kloof'

08 april 2020 16:35 Aangepast: 08 april 2020 16:39
Beeld © Getty Images

Verschillende zzp-organisaties hopen dat het kabinet zelfstandigen zonder personeel ruimhartiger gaat compenseren voor hun inkomstenverlies door de coronacrisis. Er is nogal een kloof tussen werknemers en zzp’ers stellen zij.

Verschillende organisaties, waaronder Zelfstandigen Bouw, Ondernemend Nederland en Beroeps Organisatie Kunstenaars, sturen woensdag een brief naar het kabinet over de situatie.

Op dit moment komen zzp’ers alleen in aanmerking voor financiële steun wanneer hun inkomen tot onder het bijstandsniveau daalt, zeggen de instanties. Veel van hen kunnen geen steun krijgen, terwijl ze wel veel omzet verliezen.

'Lovenswaardig pakket'

Het kabinet heeft volgens de zzp-organisaties een ‘lovenswaardig pakket aan steunmaatregelen op tafel gelegd’. Maar werknemers met brutolonen tot 9500 euro per maand kunnen nog 90 procent van hun loon ontvangen. Dat is volgens hen niet eerlijk.

Dat zelfstandigen dan maximaal een aanvulling tot bijstandsniveau kunnen krijgen, laat zien dat er nogal een kloof is", aldus Verhoef.

ZZP Nederland doet niet mee

ZZP Nederland ondertekende de brief aan het kabinet niet. Voorzitter Maarten Post laat weten dat zijn organisatie zich vooral wil richten op de bestaande noodregelingen voor zzp'ers.

"Wij hebben met FNV Zelfstandigen en de Vereniging Zelfstandige Ondernemers tegen de regering gezegd dat wij de signalen uit onze achterban blijven doorgeven voor de doorlopende ontwikkeling van het huidige beleid. Eerst moeten de huidige regelingen optimaal worden," aldus Post.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Crisismaatregelen: dit ligt er klaar voor zzp'ers en andere ondernemers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van