Een uitgebreide paasbrunch buiten de deur zit er deze paasdagen niet in. Ontbijttentjes en restaurants mogen door corona geen gasten ontvangen. Maar waarom niet gewoon met croissantjes, jus d'orange en kwarteleieren naar de gast? Het blijkt voor deze horecaondernemers een gat in de markt. "Ik kom handen te kort."
Andere jaren zit het pannenkoekenhuis in het Schollebos in Capelle aan den IJssel vol met Pasen. Families die gezellig komen ontbijten of brunchen om daarna te gaan wandelen in het natuurgebied. Hoe anders is dat dit jaar. Het restaurant is noodgedwongen gesloten en massaal de natuur in wordt afgeraden.
Honderdvijftig menu's
Maar wie denkt dat het personeel deze paasdagen op de handen zit heeft het mis. Er worden beide paasdagen gewoon ontbijtjes gemaakt in de keuken. Die worden dan thuisbezorgd.
"We hadden niet verwacht dat het zo'n succes zou worden", vertelt eigenaresse Natasja Hoekman, die het succes vooral toeschrijft aan goede marketing via Facebook. "Ik kom handen te kort."
Het gaat om honderdvijftig paasontbijtjes en -brunches. Dat die nu bezorgd worden is een logisch vervolg op de stap om na de gedwongen sluiting pannenkoeken te bezorgen of te laten afhalen.
Aan de nieuwe manier van werk zitten nog wel wat haken en ogen. "Het personeel dat we hebben mag niet te dicht bij elkaar staan." Daardoor is de capaciteit in de keuken beperkt.
Vaste gasten
Ook een Utrechtse vestiging van koffiebar 30ml gaat de hort op met paasontbijtjes. Halverwege de week staat de teller op negen ontbijtjes voor eerste paasdag. "Als het in dit tempo doorloopt, denk ik wel dat het een klein succesje kan zijn", vertelt eigenaar Michel Tijdgat.
Bezorgen doet hij in een straal van vijf kilometer om de zaak. "We gaan een route uitstippelen met de auto." Hij richt zich dan ook echt op gasten uit de buurt. Dat die zich aanmelden voor een paasontbijtje verbaast hem niet heel erg. 30ml heeft veel vaste gasten. "Die zijn heel erg meelevend. Er wordt ook gedoneerd en we hebben cadeaukaarten verkocht." Op die manier probeert Tijdgat in ieder geval wat omzet te redden.
Drukte bij ontbijtservices
Ontbijtjes bezorgen aan huis is niet iets nieuws. Ontbijtservices bestaan al vele jaren. Een speler die in grote delen van Nederland bezorgt is Ontbijt.nl. "We werken samen met lokale cateraars die ieder een eigen bezorggebied hebben", legt woordvoerder Martha van de Ridder uit.
Ook die zien een enorme groei door corona. Tussen 21 en 30 maart is het aantal bestellingen verzesvoudigd, vergeleken met diezelfde periode een jaar eerder. "Er is hier een duidelijke piek te zien, die nog steeds aanhoudt, met Pasen in het vooruitzicht."

Borrelen met Pasen
Wie na het ontbijt of brunch nog wil verder borrelen kan bellen met restaurant Vlaar in het Noord-Hollandse 's-Gravenland. Vlaar verkoopt van Witte Donderdag tot en met tweede paasdag speciale paasplateaus.
"Het is een feestelijke schaal met dingen als coquilles, steak tartaar, asperges met kwartelei en ribeye", soms eigenaresse Liliane Smit op. Allemaal koude gerechten, dus ideaal voor afhaal en bezorgen.
Eindelijk weer gastvrouw
Inmiddels zijn er borrelplateaus voor honderdvijftig mensen besteld. "Het loopt heel erg goed. Halverwege vorige week hebben we het gecommuniceerd en we kregen gelijk veel bestellingen. En het blijft doorlopen. Veel vaste gasten die blij zijn dat ze met Pasen toch iets feestelijks en culinairs kunnen bestellen", vertelt ze.
Smit is blij dat ze weer eindelijk kan doen wat ze leuk vindt: ondernemen en gasten verblijden. "Als horecaondernemer breng je mensen samen. Zorg je voor sfeer en warmte. Hiermee kun je toch nog iets toevoegen om van de feestdagen een feest te maken. Dat heb ik enorm gemist de afgelopen weken", vertelt zij.
