Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Nederland telde voor coronasluiting recordaantal horecazaken

08 april 2020 06:17 Aangepast: 08 april 2020 08:17
Een leeg terras aan de boulevard van Noordwijk afgelopen zondag. Beeld © ANP

Het dichtgooien van de horeca had waarschijnlijk niet op een slechter moment kunnen gebeuren. Nederland telde vlak voor de coronacrisis met 68.700 namelijk een recordaantal horecavestigingen.

Begin januari telde ons land 32.900 eetgelegenheden, 15.100 cateraars, 10.500 logiesverstrekkers, zoals hotels en campings, en 10.200 cafés, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Medio maart

Het gros van deze bedrijven staat grotendeels of zelfs volledig stil sinds die memorabele zondagavond 15 maart, toen cafés en restaurants als eerste dicht moesten in de strijd tegen het coronavirus.

In weken erna sloten ook vrijwel alle hotels. Nu het toerisme is stilgevallen, dragen hoteliers een belangrijk steentje bij door te functioneren als noodhospitaal, verloskamerslaapplek voor medisch personeel of werkplek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van der Valk-hotel als noodhospitaal voor opvang coronazieken

Amsterdam telt meeste horeca

Hoewel de gevolgen van de coronacrisis voor de gehele horeca nog nauwelijks zijn te overzien, weten we wel dat Noord-Holland van alle provincies de meeste horeca-ondernemers heeft: 15.400. Daarvan is bijna de helft gevestigd in Amsterdam, de stad met de meeste horeca. 

Ook Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland tellen met respectievelijk 12.700, 9.200 en 7.300 veel horecavestigingen. Wat betreft de 'horecadichtheid', oftewel de meeste horecazaken per aantal inwoners, spant Zeeland de kroon met gemiddeld 6,2 vestigingen per duizend inwoners.

Groei sinds 2010

Daarmee is de horeca in tien jaar tijd enorm gegroeid. Zo waren er in 2010 in Noord-Holland nog 5.800 horecavestigingen, 60 procent minder dan nu.

Ook in Zuid-Holland kwamen er in een decennium tijd liefst 3.700 horeca-ondernemingen bij. In heel Nederland groeide het aantal vestingen sinds 2010 met 38 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Hoe de horecasluiting een schokgolf veroorzaakt door ondernemend Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore