Ga naar de inhoud
Ondernemen

Meer huuraanbod, al heeft woningzoeker er niks aan

Toeristen met rolkoffertjes Beeld © RTL Z

Nu Airbnb-verhuurders niet meer kunnen verhuren aan toeristen, groeit opeens het huuraanbod in de vrije sector. Maar de mensen die denken dat er daardoor meer huurwoningen voor de langere termijn beschikbaar komen, hebben het mis.

Dat er amper toeristen meer in Amsterdam zijn, merkt Elias Ben Allouch. Hij verhuurt zelf twee appartementen via huurplatform Airbnb. Normaal gesproken is het een komen en gaan van toeristen. "Maar sinds het Amerikaanse inreisverbod van kracht werd, blijven ze weg."

Geen toeristen is geen inkomsten, dus probeert Ben Allouch noodgedwongen zijn woning voor de langere termijn te verhuren. "In een van mijn appartementen zit nu een Nederlandse advocaat, die normaal in New York woont, maar door corona terug moest komen. Ze huurt het nu in eerste instantie voor twee maanden, met de optie tot verlenging. Voor ons beiden is dit een goede oplossing."

Tijdelijke stijging huuraanbod

En hij is niet de enige. Huurplatform Pararius ziet de afgelopen maand een behoorlijke stijging in het huuraanbod. "Vorig jaar nam het huuraanbod met 0,6 procent toe in de tweede helft van maart, nu zien we in diezelfde periode een stijging van 5,6 procent", zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius.

"De uitbraak van het coronavirus kan van enige invloed zijn op de toename van het huuraanbod. Omdat de toeristische sector is stilgevallen, kan het aanbieden van langere termijn verhuur de leegstand beperken." Daarnaast lopen er nog steeds reguliere huurcontracten af en zeggen meer expats op, omdat ze hun baan kwijt zijn.

"De door corona ontstane situatie die een verschuiving van short stay naar langetermijnverhuur teweegbrengt, is nieuw voor ons," zegt De Groot. Pararius verwacht dat de situatie tijdelijk is en dat zodra alles weer op gebruikelijke wijze verloopt deze beweging af zal nemen en de woningen weer als short stay-woningen op andere platforms zullen worden verhuurd.

Oplossing voor de huurwoningzoeker?

Een permanente oplossing voor de woningzoeker is het dus niet, denkt ook woningmarktexpert Peter Boelhouwer. "De vraag moet echt wegvallen, en dat zul je in de huursector minder zien. Juist als de koopsector voorzichtiger wordt, gaan mensen eerder tijdelijk huren."

Boelhouwer denkt dat dit tijdelijke effect alleen van invloed zal zijn bij het hogere segment huurwoningen in de particuliere sector. "Bij woningen boven de 1500 euro per maand werd het al lastiger qua verhuur. En nu zal er door wat extra aanbod misschien een pas op de plaats worden gemaakt. Maar dat kun je bij het betaalbare middensegment niet verwachten."

Sleutelbedrijf heeft bijna niets meer te doen

Ben Allouch is naast huiseigenaar ook eigenaar van bnbmanager, Host je huisje en awaykey: sleutelbedrijven voor Airbnb-verhuurders. Ze nemen alle taken van de Airbnb-gastheer op zich. Ze ontvangen de huurders, geven de sleutel, maken schoon na vertrek, professionaliseren de advertentie op Airbnb en beantwoorden vragen van de gasten. In ruil daarvoor krijgt het bedrijf 20 procent van de huurinkomsten.

"In vergelijking met een maand geleden is onze omzet met 80 procent gedaald. De meeste mensen zitten thuis en verhuren hun woning dus niet meer. Maar sommige huiseigenaren leven van de inkomsten van Airbnb en short-stay, voor hen is het een grote zorg."

Uitgaan van drie tot zes maanden

Voor die huiseigenaren probeert Allouch ook de verhuur van zes maanden te stimuleren. Ook dat extra aanbod zal dus tijdelijk zijn. "We verwachten dat de coronacrisis minimaal drie maanden gaat duren, dus het is heel verstandig om voor de komende drie tot zes maanden een huurder te vinden. Als de markt weer aantrekt, kunnen we ze daarna weer via Airbnb verhuren." 

Ben Allouch merkt dat er ook interesse is voor de tijdelijke verhuur van woningen bij Amsterdammers zelf. Bijvoorbeeld omdat de relatie niet quarantainebestandig bleek, of omdat ze graag op een andere plek willen werken. "We horen van veel mensen dat ze het thuis beu zijn. Dan is dit een goede oplossing."

Toeristen weg, huurders erin: Airbnb-appartementen naar vrije sector

01:48