Ga naar de inhoud
Business

‘Winkelketens in de knel door kredietverzekeraars’

Lege winkelstraten, kredietverzekeraars terughoudend.

Tientallen winstgevende winkelketens dreigen in de problemen te komen omdat de drie grootste kredietverzekeraars als gevolg van de coronacrisis massaal hun kredietlimieten verlagen of helemaal beëindigen.

Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) vandaag. Volgens de zakenkrant kunnen winkelketens die bij de financiering van hun voorraden werken met de garanties van kredietverzekeraars, steeds minder gebruikmaken van deze verzekering op hun bestellingen.

Rampscenario

Daardoor zou ook de steun van banken en andere financiële dienstverleners voor de winkelbedrijven wegvallen. Zo zouden vele tientallen winstgevende ketens, waaronder Brantano, Nelson, Omoda, Van Tilburg Mode en Ziengs afgelopen dagen klem zijn komen te zitten.

Directeur Jan Meerman van winkelierskoepel Inretail waarschuwt voor een 'rampscenario'. "Een sector die honderdduizenden mensen werk biedt en toch al zwaar onder druk staat, wordt op deze manier omver getrokken", zegt Meerman in de krant. "Dat mag niet gebeuren." Hij pleit voor overheidsingrijpen.

Garantstelling overheid

Hoogleraar Economie Lex Hoogduin van de Rijksuniversiteit Groningen tekent aan dat van kredietverzekeraars niet verwacht kan worden dat zij 'hun eigen solvabiliteit in de waagschaal stellen om een ondernemer te steunen.'

Volgens Hoogduin zou de Nederlandse overheid haar garantstelling voor bedrijfskredieten fors moeten uitbreiden.

'Klanten beschermen'

Een woordvoerder van Coface zegt tegen RTL Z de berichten over de terughoudendheid bij kredietverzekeraars deels te herkennen.

"Het verhaal is echter niet volledig en objectief. Er zijn heel veel sectoren die wij op dit moment juist steunen. Maar in sommige sectoren is het spannend. Als winkels dichtgaan en geen omzet draaien, moeten wij voor onze klanten gaan staan. Dan moeten wij hen beschermen om geen schade op te lopen."

'Business as usual'

Kredietverzekeraar Atradius zegt zich niet te herkennen in het beeld dat kredietverzekeraars hun limieten massaal verlagen of contracten opzeggen. "Het is business as usual",  beweert woordvoerder Mariëlla Damstra. "Wij geven kredietlimieten af, en kijken altijd samen met onze klanten of die nog voldoen."

De derde grote kredietverzekeraar in Nederland, Euler Hermes, wil niet reageren. Eind maart zei de kredietverzekeraar te verwachten dat het aantal faillissementen wereldwijd zou stijgen met 14 procent, waarbij retail werd aangeduid als een van de meest kwetsbare sectoren.

Voorzorgsmaatregelen

Eind maart schatte kredietbeoordelaar Fitch in dat de negatieve gevolgen van de coronaviruspandemie een negatief effect zullen hebben voor de handelskredietsector, en liet het weten de kredietwaardigheidsbeoordeling van kredietverzekeraar Coface te heroverwegen.

Als reactie daarop benadrukte de kredietverzekeraar in een persbericht al dat ze maatregelen nam. "In deze onzekere periode werkt Coface nauwer dan ooit samen met haar klanten en neemt het meerdere voorzorgsmaatregelen voor haar risicoportefeuille."