Ondernemen

Corona-update: winkeliers zijn de klos en schuldenaars krijgen meer lucht

06 april 2020 10:38
Beeld © ANP

Er is heel veel nieuws over het coronavirus en de economische gevolgen daarvan. RTL Z zet belangrijkste berichten van dit moment op een rijtje.

Lucht voor gedupeerde ondernemers. Vanaf vandaag kunnen zij aankloppen bij speciale noodloketten voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Er worden tienduizenden aanvragen verwacht voor de regeling, waarmee tot 90 procent van de loonkosten wordt overgenomen van bedrijven met coronaproblemen. 

Uitstel van betaling

Wie schulden heeft, krijgt minder snel een deurwaarder op de stoep. Door de coronacrisis pakt de overheid mensen met schulden minder hard aan, meldt het AD.

Deurwaarders is gevraagd terughoudend te zijn met beslagleggingen. Wie als gevolg van de coronacrisis een boete niet kan betalen, kan uitstel van betaling krijgen. Bestaande betalingsregelingen kunnen worden verlaagd of tijdelijk gestopt.

Verzekeraars verlagen kredieten winkeliers

Ondernemers in de detailhandel komen nog meer in het nauw doordat kredietverzekeraars hun kredietlimieten verlagen of zelfs helemaal beëindigen. Reden is de uitbraak van het coronavirus.

Nieuwe kredietaanvragen worden bijna allemaal afgewezen. Het gaat om de drie grootste kredietverzekeraars van Nederland Atradius, Coface en Euler Hermes, zo schrijft het Financieele Dagblad. Een verzekering is cruciaal voor winkeliers om bestellingen te doen en zo de schappen gevuld te houden.

Coronacrisis raakt Fugro

Fugro voelt de gevolgen van de maatregelen tegen het coronavirus. De bodemonderzoeker heeft zijn prognose voor 2020 ingetrokken. De gecrashte olieprijzen zorgen voor extra onzekerheid.

Omdat niemand weet hoe de coronacrisis zich verder zal ontwikkelen, wil Fugro zich niet binden aan vaste doelstellingen. Wel snijdt Fugro alvast in de kosten met een vacaturestop en door salarissen niet meer te verhogen. Investeringen worden op de lange baan geschoven. 

NN schort dividend op

Verzekeraar Nationale Nederlanden schort de uitkering van dividend tijdelijk op, maakt NN Group maandagochtend bekend. Gisterenavond liet ASR Nederland al weten de dividenduitkering op te schorten.

De verzekeraars geven daarmee gehoor aan de oproep van De Nederlandsche Bank (DNB). DNB heeft aan banken en verzekeraars gevraagd om voorlopig af te zien van dividendbetalingen en de inkoop van eigen aandelen.

Trump overweegt heffing

De Amerikaanse president Donald Trump is bereid importheffingen op ruwe olie in te voeren om de energiesector in zijn land te beschermen. Dat zei Trump dit weekend op een persconferentie.

Vanwege de coronacrisis en een conflict tussen Rusland en Saoedi-Arabië is de prijs van een vat ruwe olie hard gedaald. Trump wil dat de olieprijs stabiliseert of stijgt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van