Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Ondernemer krijgt de kuchschermen amper aangeleverd: 'Telefoon staat roodgloeiend'

06 april 2020 06:16 Aangepast: 06 april 2020 07:03
Medewerkers maken een kuchscherm. Beeld © Arnoud Vos.

De medewerkers van Vos Kunststoffen in het Brabants Veen werken harder dan ooit. Het licht gaat in de machinehal al vroeg aan en pas laat weer uit. Uit het hele land komen orders voor kuchschermen die bijvoorbeeld kassamedewerkers moeten beschermen tegen het coronavirus.

"In 2012 ben ik samen met mijn vader Bert dit bedrijf gestart", vertelt directeur Arnoud Vos. "We zijn begonnen met verkoop van kunststof leidingsystemen, maar zagen al snel dat daar veel concurrentie in was. We zijn ons toen gaan concentreren op kunststof en bewerking. Met onze machines kun je kunststof frezen, lasersnijden, kunststof buigen, op maat zagen en lassen."

Het bedrijf levert regulier vooral aan klanten in de bouw, industrie en reclamewereld, "Maar ik kreeg een telefoontje van de bedrijfsleider van de lokale Jumbo. Ze moesten van het hoofdkantoor afscherming plaatsen, maar hoe ze dat deden moesten ze zelf bepalen. Of ik voor zijn kassamedewerkers een oplossing kon bedenken, zodat ze niet in contact kwamen met de klant?"

Zelf ontworpen

Vos bracht een bezoek aan de supermarkt om alles in te meten en dacht na over een oplossing. "De eerste plexiglas platen die we maakten, hingen we aan het plafonds, met wat gaatjes erin voor het ophangsysteem. Voor ons was ook alles nieuw. Een medewerker heeft het model zelf getekend."

De supermarkt deelde een bericht over de geleverde kunststof spatschermen op Facebook en de telefoon stond sindsdien niet meer stil. "Ik kwam op de zaak en de jongens vertelden me dat de telefoon roodgloeiend stond. Iedereen belde: apothekers, slagers, andere supermarkten. We waren helemaal perplex en zijn meteen op het eerste model doorgegaan."

Inmiddels maakt het bedrijf ook kunststof voetjes, zodat de platen neergezet kunnen worden op een balie. "Aan de onderkant van de plaat frezen we een kier uit, waar die voetjes komen. Kunststof is ontzettend flexibel, dus je kan zo'n kuchscherm helemaal op maat maken. Zo kun je onderin een uitsparing maken, waar een pinautomaat onder door kan."

Een kuchscherm op voetjes Een kuchscherm op voetjes

Vroeg beginnen, tot laat doorgaan

Bij het bedrijf werken veertien mensen, inclusief chauffeurs en administratie. "Vier tot vijf mensen staan continu te draaien. We zijn met dezelfde ploeg blijven werken, maar beginnen eerder en gaan langer door en werken nu ook in het weekend. We lopen qua drukte nu op onze tenen, maar liever druk dan niets te doen."

De chauffeurs die op pad gaan, komen niet in contact met de klanten. De bestelling wordt voor de deur gezet en als de chauffeur weg is, kan de klant het pakken. "Verder dragen de chauffeurs handschoenen, ik wil niet dat ze ziek worden."

Vos Kunststoffen gebruikt een halffabricaat, een plaat van drie bij twee meter die direct bij de fabrikant wordt ingekocht. "Uit zo'n plaat kunnen we acht schermen halen en voetjes voor evenveel schermen. Er is maar weinig bewerking nodig. We zijn drie minuten per plaat bezig, dus de verwerking van het halffabricaat kost een half uur."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle caissières van Albert Heijn en Lidl krijgen plexiglas voor hun neus

De twee machines had Vos al sinds 2016 staan. De digitale tekening wordt naar de machine gestuurd en met een druk op de knop wordt alles op maat gesneden.

De platen zijn niet aan te slepen, merkt hij. "Er is ook een grote vraag van interieurbedrijven, die ze weer voor hun klanten kopen. Soms worden hier hele pallets weggekocht, met 30 plexiglas platen erop."

Ondanks de drukte is de wachttijd niet lang. "Als we de platen moeten bezorgen, duurt het een tot twee dagen. Maar als klanten ze zelf op komen halen, kunnen we ze in een uurtje helpen, want we hebben wat schermen op voorraad liggen."

Kuchscherm in auto

De schermen worden gemaakt van polycarbonaat of plexiglas. Inmiddels hangen in tal van winkels schermen en vlakt de vraag uit de detailsector iets af.

"Maar we zien nu een andere sector opkomen. We krijgen veel vragen vanuit de uitzendbranche, die busjes of auto's laten rijden om het personeel mee te vervoeren. Dan zit je dicht op elkaar, we maken nu schermen om bijvoorbeeld bestuurder en bijrijders van elkaar te scheiden."

Een kuchscherm in een auto. Een kuchscherm in een auto.

Weer op bezoek bij opa en oma

Ook kwekerijen kloppen nu bij het bedrijf aan. "Aan die transportbanden staat het personeel op een kluitje bij elkaar, voor die sector produceren we nu ook veel schermen. En ik zie mogelijkheden voor bejaardenhuizen, zodat je toch je vader of moeder of opa en oma kunt bezoeken."

De halffabricaat platen komen uit Duitsland en Zweden. Langzaam ontstaat bij de toeleveranciers een tekort. "maar wij hebben genoeg ingekocht om de eerstkomende weken door te kunnen."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van