Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Een derde van de ondernemers vindt overheidsregelingen onduidelijk

03 april 2020 18:05 Aangepast: 03 april 2020 18:07
Tulpenkwekers hebben hun piek in het voorjaar. Beeld © ANP

TOGS, Tozo, NOW en GO. Veel ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. Het kabinet heeft een noodpakket met negen regelingen samengesteld om ondernemers te helpen in de coronacrisis. Maar er is veel onduidelijkheid bij ondernemers.

Meer dan een derde van de ondernemers vindt de informatie over de overheidsregelingen (zeer) onduidelijk. Dat blijkt uit een peiling van de Kamer van Koophandel onder ruim 10.000 ondernemers.

Verwarring over voorwaarden

De veranderende informatie, het gebrek aan overzicht en onduidelijkheid over wanneer de aanvraag gedaan kan worden zorgt voor onduidelijkheid bij ondernemers.

Ook vinden veel ondernemers het verwarrend wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen. Dat bleek ook gisteren tijdens de extra televisieuitzending van RTL Z waarin Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken vragen van ondernemers beantwoordde.

Miniatuurvoorbeeld
Koolmees over het noodpakket

Kijk terug: minister Koolmees beantwoordt jullie ondernemersvragen

Rijschoolhouder de klos

Waarom heeft een rijschoolhouder of de eigenaar van een tattooshop geen recht op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS)? Volgens deze regeling krijgen gedupeerde ondernemers eenmalig 4.000 euro. 

Minister Koolmees moest het antwoord schuldig blijven. “Wij zijn ook aan het pionieren. Elke dag zien we weer voorbeelden van mensen die tussen wal en schip vallen. Deze signalen nemen we mee”, aldus Koolmees.

Beetje stomme regeling

Maar het is lang niet altijd werk in uitvoering. De regeling Overbrugging behoud werkgelegenheid (NOW) is daar een voorbeeld van. Volgens deze regeling krijgen ondernemers met een aanzienlijke inkomensval een tegemoetkoming in de loonkosten. De regeling kent alleen bewust geen uitzonderingen voor bedrijven die sterk seizoensgebonden zijn, zoals tulpenkwekers.

"Ik moest in drie weken een regeling optuigen en heb noodgedwongen versimpelingen moeten toepassen. Ik heb geen ruimte voor uitzonderingen of bijzonderheden. Ik heb een hele simpele, beetje stomme regeling ontworpen", zegt Koolmees. 

Uit de peiling van de KvK blijkt dat ondernemers de TOGS en de Tozo (Overbruggingsregeling zelfstandigen) het meest relevant vinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van