Business

Corona-update: Booking-ceo besmet, EU trekt portemonnee, werkloosheid VS explodeert

02 april 2020 19:26 Aangepast: 03 april 2020 08:57
Booking-ceo Glenn Fogel is positief getest op het coronavirus. Beeld © Screenshot eigen video

Je hebt het ene nieuwsbericht over het coronavirus nog niet gelezen, of het volgende nieuws dienst zich alweer aan. Om het een beetje behapbaar te houden zetten we hier de belangrijkste ontwikkelingen van vandaag voor je op een rij.

6,6 miljoen werklozen erbij in de VS

In de Verenigde Staten werd vandaag een dramatisch record gevestigd. In een week tijd verloren 6,6 miljoen mensen hun baan. Dat komt bovenop de 3,3 miljoen die vorige week al waren gemeld. Dat was ook al meer dan ooit.

Het vorige dieptepunt dateert van 1982, toen in een week tijd 695.000 mensen een uitkering aanvroegen. Dat is dus bijna tien keer zo weinig als afgelopen week.

Niet alleen in de VS loopt de werkloosheid sterk op. In Spanje zijn in maart 302.000 nieuwe werkloosheidsuitkeringen aangevraagd. Ook dat is een record, melden Spaanse media. Zelfs in januari 2009, op het dieptepunt van de kredietcrisis die Spanje hard raakte, was het aantal aanzienlijk lager, namelijk 200.000.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Dramatisch record: in één week 6,6 miljoen werklozen erbij in de VS

Europese Commissie trekt de portemonnee

De Europese Commissie komt met maximaal 100 miljard euro op de proppen om de coronacrisis te bestrijden. Landen kunnen dat geld lenen om regelingen voor werktijdverkorting van te betalen.

Bijna elk EU-land heeft zo'n regeling, die bedrijven helpt om hun werknemers door te betalen als er tijdelijk minder werk of geen werk is. De staat neemt dan een deel van de loonkosten op zich, soms zelfs alle loonkosten. Het doel is om ontslagen te voorkomen.

Nu delen van de economie in heel Europa stilliggen kost zo'n regeling al gauw vele miljarden. Het geld uit Brussel moet de lidstaten helpen om hun regeling te kunnen blijven betalen. Het is dus niet de bedoeling om een Europese regeling op te zetten voor werktijdverkorting.

Het geld is dus een lening. Het voordeel voor sommige lidstaten zit hem erin dat het goedkoper is om geld van de EU te lenen dan om zelf geld te lenen op de kapitaalmarkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

EU trekt alle registers open: 100 miljard voor werktijdverkorting

Klant mag vliegvouchers weigeren

De Europese Commissie liet vandaag ook weten dat klanten een voucher mogen weigeren, als hun vlucht is geannuleerd. Vliegmaatschappijen mogen alleen een tegoedbon aanbieden als klanten daarmee instemmen. Zo niet, dan moeten ze de prijs van het ticket terugbetalen.

Dat staat haaks op de soepele opstelling die Nederland sinds kort hanteert. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) besloot vorige week dat vliegmaatschappijen juist wel tegoedbonnen mogen uitgeven, omdat zij het geld niet zouden hebben om honderdduizenden geannuleerde tickets terug te betalen.

De Europese Commissie is niet blij met de Nederlandse alleingang, omdat het liever een Europese oplossing ziet. Tegelijkertijd is er achter de schermen druk overleg over het aanpassen van de huidige regels, op een manier die 'zowel voor consumenten als voor luchtvaartmaatschappijen acceptabel is'. Die nieuwe regeling wordt in de komende dagen verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Brussel: klant mag tegoedbon weigeren na annuleren vlucht

Hypotheekrente stijgt

Was afgelopen maart het dieptepunt voor de hypotheekrente? Voor het eerst in jaren maakt de rente op hypotheekleningen weer een flinke sprong omhoog. Waar geldverstrekkers de afgelopen weken kozen voor muizenstapjes van 0,03 of 0,05 procentpunt, trekken ze deze week een sprint met verhogingen tot 0,3 procentpunt.

"We zien dat driekwart van de geldverstrekkers deze week de rente verhoogt", zegt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep tegen RTL Z. Eerder ging het nog om de wat kleinere aanbieders. "Deze week zijn het ook de grote jongens. Maandag Rabobank, morgen ABN en ING", vult Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop aan.

Noorlag: "Het zou goed kunnen dat we het laagste punt bereikt hebben in maart, maar om nu te zeggen: de rente vliegt omhoog? Dat is nog veel te vroeg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Hypotheekrente gaat met forse stap omhoog, ook bij 'grote jongens'

Beurs daalt, beleggers stromen toe

De beurskoersen zijn de afgelopen weken flink gedaald als gevolg van de coronacrisis. De AEX-index verloor 20 procent sinds medio februari. Geen ideale omstandigheden om in te stappen, zou je denken.

Daar denken veel particuliere beleggers anders over. Beleggersbanken als DeGiro, BinckBank en LYNX kunnen de toestroom van nieuwe beleggers nauwelijks aan en bestaande beleggers leggen meer in. Klanten van DeGiro kregen onlangs een brief waarin stond dat het langer kon duren voordat ze geholpen werden door de servicedesk, vanwege de grote toename van nieuwe klanten.

Bij Binck is de toestroom naar eigen zeggen het tienvoudige van wat het normaal is. De bank nam nieuwe medewerkers aan om de administratieve afhandeling te regelen. LYNX is zelfs gestopt met adverteren, omdat de bank de toestroom bijna niet meer aankon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Dalende beurs leidt tot enorme toestroom beleggers

Ceo Booking positief getest

De ceo van Booking.com, Glenn Fogel, is positief getest op het coronavirus. Dat maakte hij vandaag zelf bekend in een videoboodschap aan zijn werknemers.

Fogel, die al twee weken vanuit huis werkt, zegt daarin dat hij zich afgelopen week 'niet helemaal lekker' voelde, 'een beetje griep' had en 'een beetje moest hoesten'. Een test wees uit dat de symptomen werden veroorzaakt door het coronavirus.

Inmiddels voelt Fogel zich al weer beter. "Ik weet dat niet iedereen de mazzel heeft om zo kort zulke lichte symptomen te hebben en er zo snel en makkelijk van te herstellen", aldus de ceo, die zijn werknemers oproept om zo voorzichtig mogelijk te zijn. "Volg alle regels van je overheid. Dat is zo belangrijk, niet alleen voor jezelf, maar voor alle andere mensen."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van