Business

CBS: eind maart nog geen faillissementsgolf door coronacrisis

02 april 2020 13:17 Aangepast: 02 april 2020 13:51
In de horeca was wel sprake van een stijging van het aantal faillissementen. Beeld © ANP

De coronacrisis heeft in de laatste maand van maart nog niet geleid tot een stijging van het aantal faillissementen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmiddag bekendmaakte. Integendeel: in week 13 daalde het aantal juist ten opzichte van de week ervoor.

Van 23 tot en met 29 maart werden er 44 bedrijven en instellingen failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er 16 minder dan de week ervoor. Eenmanszaken worden daarbij niet meegerekend.

Tijdens de coronacrisis zal het CBS wekelijks de ontwikkeling van het aantal door de rechtbanken uitgesproken faillissementen in beeld brengen, in plaats van maandelijks zoals voorheen.

Ook kwartaaldaling

Ook voor het eerste kwartaal als totaal is er sprake van een daling - zij het zeer licht - ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De afgelopen drie maanden gingen er 767 bedrijven en instellingen failliet, drie minder dan het eerste kwartaal van 2019. "De trend vanaf 2019 is redelijk vlak", aldus het CBS.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal faillissementen in de laatste week van maart dus nog niet als gevolg van de coronacrisis is gestegen. Dat komt overeen met de waarneming van enkele insolventie-advocaten gisteren tegenover RTL Z.

Horeca en verhuur

Het CBS ziet in in week 13 wel een stijging van het aantal faillissementen in de bedrijfstakken horeca, verhuur en overige zakelijke dienstverlening, waaronder reisbureaus.

Maar volgens de rekenmeesters uit Heerlen is dat 'geen opmerkelijke stijging'. Ook eerder dit jaar werden in die bedrijfstakken meer faillissementen waargenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Insolventie-advocaten verwachten drukte; "misschien even niemand meer failliet"

Vertragende factor

Wel benadrukt het CBS dat er tussen een aanvraag van een faillissement en de uitspraak ervan enkele weken kunnen zitten. Dat betekent dat de uitgesproken faillissementen achterlopen op de economische realiteit.

Vanaf week 14 neemt die vertragende factor nog wat toe, omdat de rechtbanken vanaf dan ten minste vier weken zullen aanhouden bij de aanvragen die niet door bedrijven zelf worden ingediend en waarbij geen spoed is.

Faillissementsgolf verwacht

Eerder deze week meldde het FD op basis van een rondgang onder kredietverzekeraars en andere financiële dienstverleners dat die partijen als gevolg van de coronacrisis de komende maanden een faillissementsgolf verwachten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van