Ondernemen

Tankstations moeten creatief ondernemen nu iedereen thuiswerkt

02 april 2020 06:19 Aangepast: 02 april 2020 15:00
Bezorging van gehaktballen tot bij de vrachtwagen. Beeld © Van Gorsel

Tankstations langs de snelweg hebben hun omzet in de afgelopen weken zien kelderen met wel 50 procent of meer. Velen besluiten eerder op de dag dicht te gaan. En met creativiteit - een gehaktbal bezorgen op de parkeerplaats - hopen sommigen de vaste kosten toch nog terug te verdienen. "Het is luctor et emergo voor ons."

"Het zakelijk verkeer is helemaal verdwenen", zegt tankstation houder Wim van Gorsel van de Shell-pomp bij het Zeeuwse Rilland langs de A58, twee jaar terug nog verkozen tot beste pomp van Nederland. "En de particulieren ook. Er zijn geen toeristen meer, buitenlands vrachtverkeer is minimaal."

Dat alles zorgt ervoor dat hij zijn omzet in brandstoffen met 40 procent heeft zien dalen. Dan heeft hij nog geluk als je kijkt naar de omzetontwikkeling van benzinepomphouders in Nederland.

Volgens secretaris Tim Schoenmakers van de belangenvereniging van pomphouders BETA is de omzetdaling gemiddeld 50 procent. "Bij pomphouders langs de snelweg is die daling meestal hoger. Zelfs ik, die altijd op de weg zit, werk nu thuis."

Vitaal

Als vitale sector kunnen pomphouders hun zaak openhouden. Maar klanten mogen niet in de shop blijven hangen om koffie te drinken of te lunchen. En met de kleine marges op brandstoffen wordt in die shop normaal het meeste geld verdiend.

De klanten die wel zijn gebleven zijn de vrachtwagenchauffeurs. Zij tanken nog gewoon, maar voor hun lunch zijn de mogelijkheden bij de pomp nu beperkt. "We kunnen ze binnen niet meer laten wachten tot hun verse broodje is klaargemaakt. Dus leggen veel pomphouders ze al klaargemaakt in het koelvak. Zo mogen ze nog wel worden verkocht." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Asperges tot aardbeien: ondernemers openen massaal drive-in

Gehaktbal in de cabine

Sommige pomphouders bezorgen nu ook via bijvoorbeeld Thuisbezorgd, maar dat is voor pompen langs de snelweg geen optie. Voor warme maaltijden heeft Van Gorsel bij zijn pomp in Rilland daarom een eigen service geïntroduceerd. "Bezorging tot in de cabine." 

"Klanten kunnen hun vrachtauto parkeren op de grote parkeerplaats hier en bellen om hun bestelling te doen. Rond etenstijd zijn we hier met twee man, dus dan kan een van ons bezorgen. Dus de stamppot met een gehaktbal blijven we serveren."

Vaste kosten

Het zet allemaal geen zoden aan de dijk, maar toch is Van Gorsel blij dat het voor wat extra klandizie zorgt. "De overheid kan ons met de steunmaatregelen voor bedrijven gaan helpen met de personeelskosten. Maar wij hebben ook veel vaste kosten, die moeten we toch echt zelf verdienen." 

Daarom houdt hij het tankstation gewoon open. "Want ook als we dicht zouden gaan, zou ik die kosten hebben en zo verdien ik toch een beetje terug. En zonder tankstation houdt het transport op, dat kan natuurlijk ook niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

50.000 extra bedrijven mogen 4000 euro coronahulp aanvragen

Oliemaatschappijen

BETA is inmiddels in overleg met de oliemaatschappijen om te zien of die pompstations kunnen helpen. Er wordt gesproken over onder meer huurcompensatie, een tijdelijke aanpassing van inkoopcondities en verlenging van betalingstermijnen.

Volgens Schoenmakers zijn de oliemaatschappijen welwillend om de exploitanten van tankstations tegemoet te komen. "Dat is wel eens anders geweest, dus het is goed om te zien."

Schoenmakers heeft het jaar al als verloren beschouwd voor pomphouders. "Dat wat we deze maanden niet verkopen, kunnen we niet extra verkopen in de periode erna."

Geen files

Maar hij vreest ook hoe het op lange termijn verder moet. Nu thuiswerken gewoon is geworden en de files ermee verdwenen zijn, kan de manier waarop en hoe vaak we ons verplaatsen wel eens gaan veranderen. "Als dit lang gaat duren, hoe snel zijn we dan weer terug bij normaal?"

Voor nu is het volgens van Gorsel worstelen om boven te komen ofwel de lijfspreuk van de Zeeuwen 'luctor et emergo'. "We houden de moed erin. Als de chauffeurs ook hun tanden op elkaar zetten en netjes afstand houden, dan komt het vast goed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Benzineprijs in tijden niet zo laag: zoek hier de goedkoopste pomp

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van