Ga naar de inhoud
Business

ICI Paris stopt eenzijdig met betalen huur 155 winkels: 'Situatie van overmacht'

De winkels van ICI Paris XL zijn nu gesloten. Beeld © ANP

ICI Paris XL stopt per vandaag voor onbepaalde tijd met het betalen van de huur in 155 winkelpanden. De panden zijn gesloten in verband met het coronavirus. Met de pandeigenaren is niet overlegd over het opschorten van de huur. "Dit kan echt niet zo, daarover moet je in gesprek."

Verhuurders zijn met een brief op de hoogte gebracht van het voornemen van de parfum- en verzorgingsproductenwinkel om de huur niet meer te betalen. In de brief heeft ICI Paris XL het over een 'situatie van overmacht, waardoor wij het door ons gehuurde pand niet meer kunnen gebruiken volgens de overeengekomen bestemming'.

Volgens Selma Nederhoed, woordvoerder van ICI Paris XL, moest deze maatregel getroffen worden. ICI Paris XL stelt de keuze om de winkels te sluiten te hebben gemaakt uit veiligheidsoverwegingen, om het personeel en de bezoekers niet in gevaar te brengen.

'Iedereen let op de kosten'

"Doordat de winkels gesloten zijn, valt de omzet ook weg", zegt Nederhoed. "We kunnen het pand dus niet exploiteren zoals gebruikelijk. Daarom hebben we de brieven gestuurd. Je ziet veel winkels hetzelfde doen. Iedereen let op de kosten, dus wij ook", zegt de woordvoerder. 

De reacties die ICI Paris XL heeft ontvangen van huurders zijn volgens Nederhoed 'wisselend'. "Men is niet blij, maar overwegend heeft men begrip voor de situatie", zegt de woordvoerder. "We willen de winkels ook niet weghalen. Zodra het weer kan, gaan we weer open en willen we ook weer huur gaan betalen." ICI Paris XL is niet voornemens om de huurachterstand in te lopen. 

Niet eenzijdig contract aanpassen

"Dit kan echt niet zo", zegt Nico Jacobs, advocaat voor Kennedy Van der Laan en gespecialiseerd in huurrecht, desgevraagd tegen RTL Z. Het team huurrecht van zijn kantoor is deze dagen druk bezig met dit soort vraagstukken. "Je kan niet als huurder eenzijdig de huur aanpassen, of een verlaging eisen", zegt Jacobs.

"Het is een contract, dat wijzig je niet eenzijdig. Zo simpel is het", stelt de advocaat. "Wat je wel kan doen als huurder is zeggen: het zijn exceptionele omstandigheden, wij moeten met elkaar in gesprek om het contract aan te passen", zegt Jacobs.

Corona-update:
Lees ook:
Corona-update: voortbestaan Hema in gevaar, VEB wil geen bonussen

"Idealiter kom je er samen uit", stelt Jacobs. Als een huurder niet wil betalen kan je wel een navordering eisen of naar de rechter stappen, maar de advocaat ziet het liever anders.

"Niemand is in deze tijd gebaat bij procedures. Zeker voor particuliere verhuurders kost het al snel veel geld, tijd en energie. Het is beter om er in goed overleg met elkaar uit te komen en de pijn samen te bespreken."

Grootste drogisterijketen ter wereld

ICI Paris XL valt onder A.S. Watson Benelux, dat weer onderdeel is van A.S. Watson Group, de detailhandeldivisie van het gigantische CK Hutchison Holdings.

A.S. Watson Group is de grootste drogisterijketen ter wereld, met 15.700 winkels wereldwijd. In de Nederland kan je het kennen van Kruidvat, Trekpleister, ICI Paris XL en Prijsmepper.

Meer bedrijven zoeken uitweg

ICI Paris XL is niet het enige bedrijf dat de huur niet wenst te betalen. Ook Hema heeft verhuurders van panden medegedeeld dat er in april en mei slechts de helft van de verschuldigde huur betaald zal worden, staat in een artikel dat het Financieel Dagblad schreef. Dat moet Hema miljoenen euro's schelen. 

Er wordt veel overleg gevoerd tussen huurders en verhuurders, merkt algemeen directeur Laurens van de Noort van Vastgoed Belang, de vereniging van particulier beleggers.

Wereldwijd
Lees ook;
Wereldwijd meer faillissementen verwacht door corona-onzekerheid

"Het is in eerste instantie belangrijk dat de overheid met een riant steunpakket is gekomen. Nu kan het zijn dat dat niet voldoende is", zegt Van de Noort. "Dan wordt er ook naar andere partijen in de keten gekeken om bedrijven overeind te houden. Dat is een gezamenlijke opdracht van huurders en verhuurders", zegt Van de Noort.

Hij ziet in de vereniging dat er al gekeken wordt naar opschorting of kwijtschelding van de huur. "In een brief van de huurder eenzijdig communiceren helpt natuurlijk niet. De eigen pijn naar een ander doorschuiven en op deze manier daarover communiceren lijkt mij onverstandig", zegt Van de Noort.

'Overleg met elkaar'

Er moet juist goed overlegd worden. "De verhuurder wil ook geen leegstand, je moet juist zorgen voor een gezond winkellandschap. Huurder en verhuurder zitten daarvoor in hetzelfde schuitje. Dat moeten grote internationale ketens met veel vet op de botten ook beseffen", zegt Van de Noort.

Advocaat Nico Jacobs sluit zich aan bij de oproep tot overleg. Vorige week heeft men in de retail het voornemen geuit om coulant om te gaan met dit soort situaties. "Men snapt ook wel dat het geen zin heeft om van een kleine middenstander nu per se de huur te verlangen. Dan ga je niet direct een boete rekenen, je gunt iemand wat respijt. Maar dan moet je wel overleggen daarover."