Business

Insolventie-advocaten verwachten drukte; "misschien even niemand meer failliet"

01 april 2020 16:15 Aangepast: 02 april 2020 13:56
Nu zijn de terrassen nog leeg, maar vanaf 1 juni gaat dat veranderen. Beeld © ANP

Het aantal faillissementen dat rechtstreeks het gevolg is van de coronacrisis, valt momenteel nog mee. Maar insolventie-advocaten zetten zich schrap voor de komende maanden. "Misschien moet er een moratorium komen; de komende tijd even niemand failliet."

Insolventie-advocaat Flip Schreurs heeft in zijn praktijk het eerste voorbeeld van een corona-faillissement al binnen. Om welk bedrijf het gaat kan hij niet zeggen, maar het betreft een geval waarbij onvoldoende reserves waren om de weggevaagde omzet op te vangen.

"Om het personeel niet in de kou te laten staan, is besloten faillissement aan te vragen. Zo kan het UWV de loondoorbetaling zes weken overnemen. In andere tijden had dit bedrijf waarschijnlijk nog wel een lening kunnen krijgen."

Dempende werking

Desalniettemin is het aantal aanvragen voor faillissementen als gevolg van de coronacrisis nog beperkt, ziet Schreurs, die ook voorzitter is van Insolad, de vereniging voor insolventierecht-advocaten.

"Mijn waarneming en die van mijn kantoorgenoten is, dat ondernemers en crediteuren nu eerst een gevoel proberen te krijgen voor de situatie. Zijn de maatregelen die zijn aangekondigd door de overheid en banken voldoende? Of niet?"

Hij tekent daarbij aan dat de rechtspraak al in een vroeg stadium heeft aangekondigd bij faillissementsaanvragen rekening te zullen houden met de effecten van de coronacrisis. "Ik heb wel het idee dat dat een dempende werking heeft op het aantal aanvragen."

Drukmiddel

Curator Marc le Belle, onder meer bekend als curator van modeketen Didi, heeft in zijn praktijk voorlopig nog geen echt corona-faillissement gezien. "Tenminste, als je het hebt over een bedrijf dat in de kern gezond is, maar nu toch omvalt."

Ook hij dankt dat mede aan de terughoudende opstelling van de rechtbanken. "Bovendien wordt een faillissementsaanvraag vaak gebruikt als incasso-drukmiddel. In deze situatie kan je wel druk zetten, maar valt er weinig te incasseren."

Drukte verwacht

Wel verwacht Le Belle drukke maanden. "Eerder deze week meldde het FD dat de kredietverzekeraars zich schrap zetten voor een golf van faillissementen. Dat zijn natuurlijk toch organisaties die daar een goede kijk op hebben."

Hij denk dat die toename het eerst zichtbaar wordt bij de zogenoemde 'eigen' faillissementsaanvragen. "Een faillissement kan worden aangevraagd door externe schuldeisers, maar ook door de onderneming zelf. Ik denk dat die laatste categorie het eerste 'los' zal gaan."

Klap te boven komen

Le Belle wijst er daarbij op dat bedrijven nu klappen kunnen oplopen, die nauwelijks meer te boven te komen zijn. "Of de maatregelen van de overheid en banken die nu ademruimte geven afdoende zijn, is de vraag. Als de last wordt verschoven naar de toekomst, moet er dan wél een perspectief zijn. Als dat niet zo is, heb je als ondernemer misschien weinig keus."

Vooral seizoengevoelige bedrijfstakken kunnen in de problemen komen, verwacht hij. "Denk aan kledingwinkels, die zitten met de zomercollectie. Of je zal maar een strandtent hebben. Retail, horeca, sierteelt, de evenementenbranche, daar zullen wel klappen vallen."

Doorstart moeilijker

Ook verwacht Le Belle gevolgen voor de afwikkeling van faillissementen, bijvoorbeeld bij de mogelijkheden tot een doorstart.

"Normaliter is er vaak wel een bedrijf dat een failliete onderneming wil overnemen, vanwege het personeel, de orderportefeuille of de voorraden. Maar nu kan dat anders zijn. Je wil het personeel nu niet, er zijn geen orders meer. En banken zullen zo'n overname nu minder snel financieren."

Voorbereiden op drukte

Het Noord-Hollandse kantoor van Le Belle bereidt zich momenteel voor op de drukte. "Wij ronden zoveel mogelijk huidige zaken af, om de agenda's vrijer te maken. Wij hebben een uitstekend apparaat om dit op te vangen. Dat bleek ook tussen 2008 en 2010, toen het eveneens druk was. Maar nu moet veel werk natuurlijk vanuit huis gebeuren, dus is de situatie toch weer anders."

Hoewel de coronacrisis dus waarschijnlijk veel werk oplevert, zegt Le Belle zich daar niet op te verheugen. "Het is zeker niet zo dat wij hier handenwringend zitten. Integendeel. Het is afschuwelijk dat bedrijven die in het natuurlijke selectieproces niet tot de afvallers behoren, nu in deze situatie komen."

Moratorium

Volgens zijn collega Schreurs zijn er verschillende mogelijkheden om de pijn op dat vlak te verzachten.

Zo wordt er nagedacht over de mogelijkheid van een zogenoemd moratorium, waarbij een bepaalde periode geen faillissementen uitgesproken mogen worden. "De komende tijd even niemand meer failliet. In andere landen zoals Duitsland en Zwitserland zijn er al maatregelen die daarop lijken."

Als voorzitter van de branchevereniging van insolventieadvocaten dringt Schreurs aan op de snelle invoering van een wetsvoorstel, dat het makkelijker maakt om bedrijven die in de problemen zitten, te redden buiten een faillissement of surseance om.

Bedrijven redden

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA), waaraan al jaren is gewerkt, ligt inmiddels als wetsvoorstel bij de Tweede Kamer.

"Soms is een bedrijf wel levensvatbaar, maar zit iets een gezonde bedrijfsvoering in de weg", legt Schreurs uit. "Bijvoorbeeld een hoge schuld uit het verleden." Als er een goed akkoord ligt, waaraan een enkele schuldeiser echter weigert mee te werken, kan een rechter dat onder de voorgestelde wet toch afdwingen.

Wet kan helpen

De WHOA kan volgens Schreurs helpen om te voorkomen dat bedrijven als gevolg van de crisis straks bij bosjes omvallen, met een diepe crisis tot gevolg. "De wet is ontworpen om bedrijven niet kapot te laten gaan, die in essentie levensvatbaar maar toch in de problemen zitten. En jeetjemina, daar stikt het nu natuurlijk van."

Scheurs zegt te hopen dat het wetsvoorstel, dat nu met spoed zal worden behandeld door de Tweede Kamer, er snel doorheen komt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van