Ondernemen

Horeca wil meer steun van brouwers en verhuurders

01 april 2020 15:11
Gesloten kroegen in Alkmaar. Beeld © ANP

Cafés en restaurants willen dat de bierbrouwers hen meer tegemoetkomen in de vaste lasten die wel betaald moeten worden nu ze al weken gesloten zijn. Vandaag zitten beide partijen om tafel met de minister en staatssecretaris van Economische Zaken.

Brouwers leveren niet alleen bier, maar fungeren vaak ook als verhuurder. Een deel van de brouwers geeft korting op de huur, maar Koninkijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat onvoldoende.

Huur blijft een probleem

Waar vroeger sprake was van strenge wurgcontracten tussen een café-eigenaar en een bierbrouwer, vallen die contracten tegenwoordig wel mee. "We hebben een goede relatie met de brouwers", zegt Dirk Beljaarts, directeur van KHN.

Dat neemt niet weg dat veel ondernemers de gevolgen merken. Qua salarissen is de overheid bijgesprongen. Maar die andere grote vaste last, de huur, blijft voor veel ondernemers een probleem. Ook nadat een deel van de brouwers al gehoor gaf aan een eerdere oproep om solidair te zijn met de horeca.

Korting op de huur

Zo geeft Heineken deze maand zijn huurders 50 procent korting. "Daarmee hebben we een grote speler te pakken. Het is een sympathiek gebaar, we zijn er blij mee. Maar het is niet genoeg. We verwachten meer van de brouwers", zegt Beljaarts.

Grote uitzondering is de Belgische brouwer Haacht, het bedrijf achter biermerk Leeuw, dat vooral rondom Valkenburg populair is. "Die vraagt voor de hele periode van sluiting geen huur", aldus Beljaarts.

Zo ver willen de andere brouwers nog niet gaan, al proberen ze wel coulant te zijn. "Vanaf het begin van de crisis hebben ze gezamenlijk gezegd: we stellen ons flexibel op. Dan gaat het om uitstel van betaling. De huur mag worden opgeschort", zegt Lucie Wigboldus, directeur van de Nederlandse Brouwers. Die club beheert de belangen van de meeste brouwerijen.

Uitstel is geen afstel

Maar KHN liet eerder weten dat het bang is dat ondernemers later met een gigantische rekening worden geconfronteerd. Toch wil de horeca het probleem ook niet helemaal verleggen naar de brouwers.

"Onze insteek is waar mogelijk zelf oplossen. Maar als hun financiële positie zo groot is dat ze dit kunnen incasseren. Ze hebben bredere schouders dan de ondernemers", zegt Beljaarts.

Overheid, vastgoedeigenaren en banken

Maar dat is niet altijd zo, zegt Wigboldus. "De brouwers worden zelf ook geraakt. Zeker kleine brouwers die voor bijna 100 procent aan de horeca leveren." Zij is dan ook bang dat het probleem wordt doorgeschoven.

De brouwers willen dan ook dat het probleem bij de horeca zelf wordt opgelost. Daarin ligt ook een taak voor de overheid, banken en andere vastgoedeigenaren. Volgens Wigboldus is maar ongeveer één op de tien horecapanden in handen van de bierbrouwers.

Welles-nietes

Het is een lastig parket voor brouwers en horeca omdat ze erg afhankelijk van elkaar zijn. Maar elkaar volledig helpen zit er nog niet in.

"Ik vind dat de brouwers zich coulant opstellen. Maar het is ook niet zo dat ze met open armen de horeca-ondernemers te hulp schieten", zegt Tom van Erven Dorens. Hij helpt via zijn bedrijf Biercontract.nl horeca-ondernemers met het sluiten van contracten met brouwers.

Hoewel hij normaal dus aan de andere kant van de tafel zit, vindt hij het terecht dat brouwers nu niet alles doen. De brouwers verkopen immers ook minder bier en merken de coronacrisis dus ook.

Simpele oplossing voor cash

Toch is er een vrij simpele oplossing, denkt Van Erven Dorens. De brouwers geven op het einde van het jaar een forse korting aan horeca-ondernemers, als ze voldoende bier hebben gekocht. Dat gaat om tienduizenden euro's, die in december worden uitbetaald.

Waarom niet nu alvast een deel van die korting uitbetalen? "De brouwers hebben wel wat potten geld staan. Ik denk dat de horeca nu gebaat is bij cash. Het is een hele simpele constructie. En je geeft de ondernemers financieel even wat ruimte."

Coulance

Minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken hadden vandaag een gesprek met beide partijen en sluiten zich aan bij de roep om coulance rond de huren. Hun hoop is dat andere verhuurders zich aansluiten bij onder meer Heineken en huurkortingen geven.

"Horeca en de brouwerijen gaan samen kijken hoe ze de lasten op een redelijke manier kunnen verdelen. We roepen de andere vastgoedeigenaren op om zich aan te sluiten bij deze samenwerking", laten Wiebes en Keijzer weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van