Business

Corona-update: voortbestaan Hema in gevaar, VEB wil geen bonussen

01 april 2020 11:39 Aangepast: 01 april 2020 11:51
De Hema-flagship store in Amsterdam. Beeld © ANP

Het coronanieuws volgt elkaar in dusdanig snel tempo op, dat wij elke dag een overzicht voor je maken waarin we alles voor je op een rijtje zetten.

Hema is zo hard geraakt door de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus, dat het bedrijf alleen kan voortbestaan als verhuurders, zakenpartners en personeel offers brengen. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van een brief van topman Tjeerd Jegen.

'Binnen afzienbare periode voortbestaan Hema in gevaar'

"Als gevolg van de winkelsluitingen in ons omliggende landen en de aanhoudende omzetverliezen in Nederland valt te voorzien dat bij het aanhouden van de huidige omzetdaling binnen afzienbare periode het voortbestaan van onze onderneming in gevaar komt", schrijft Jegen in de brief die in handen is van de krant. 

Jegen schrijft ook dat Hema voor april en mei maar de helft van de huur zal betalen om miljoenen te besparen. Hema heeft een schuld van meer dan 750 miljoen euro door de vorige eigenaar, de Britse investeerder Lion Capital. Marcel Boekhoorn kocht Hema eind 2018.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kredietbeoordelaar Moody's somberder over vooruitzichten Schiphol

Hema in Europa dicht, personeel de dupe

Alle winkels van Hema in Frankrijk, België, Duitsland en Spanje zijn al gesloten. In Nederland zijn de winkels nog open, maar de omzet kromp de afgelopen weken met 'ongeveer een derde', blijkt uit interne rapportages die het FD heeft.

Het personeel krijgt verder geen periodieke loonsverhoging en geen vaste reiskostenvergoeding meer, alleen nog werkelijk gemaakte reiskosten. Het hogere personeel krijgt geen recht meer vakantiedagen te verkopen zolang de crisis duurt. Daarmee hoopt Hema personeel aan te kunnen houden. Bij Hema werken meer dan 11.000 mensen, waarvan zo’n 9000 in Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

50.000 extra bedrijven mogen 4000 euro coronahulp aanvragen

Xerox staakt overname HP

Kopieermachinefabrikant Xerox staakt zijn overnamejacht op computer- en printermaker HP Inc., zegt het Amerikaanse bedrijf in een persbericht. De coronacrisis en de daaruit voortvloeiende economische onrust hebben volgens het bedrijf een omgeving gecreëerd waarin het niet verstandig is HP over te nemen.

Xerox aasde al langer op HP en had een vijandig overnamebod van 30 miljard dollar (27,5 miljard euro) op tafel gelegd. In november sloeg HP nog een bod van 22 dollar per aandeel af: de Amerikanen vonden dat Xerox hun bedrijf daarmee enorm onderwaardeerde. HP wilde een constructie waarin HP Xerox overneemt en niet andersom.

Had de overname doorgang gevonden, dan was er een van de grootste producenten van kantoorapparatuur ter wereld geboren.

VEB: keer geen bonussen uit

Beleggersvereniging VEB roept Nederlandse beursgenoteerde bedrijven op dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen uit te keren aan hun bestuurders. Dat zegt VEB-directeur Paul Koster in NRC Handelsblad.

"Variabele beloningen zijn in deze coronacrisis niet op hun plek. We doen een oproep aan alle bedrijven om ervan af te zien", zegt hij. De VEB richt de oproep aan raden van commissarissen, die gaan over het beloningsbeleid. "Dit moet wat ons betreft voor alle raden van commissarissen een punt op de agenda zijn", aldus Koster.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Dividend? Er zijn heel wat bedrijven die dat prima kunnen betalen'

Volgens de beleggersvereniging moeten bedrijven offers maken, maar hoeven niet alle dividenduitkeringen te stoppen. Onder meer Heijmans, Arcadis en Accell schortten deze uitkeringen al op.

Koster zegt dat alle bedrijven moeten bekijken wat de crisis betekent voor hun cashflow, maar: "Als er problemen dreigen doen ze er verstandig aan de dividenduitkering voorlopig uit te stellen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Corona zorgt voor storm aan nieuwe hypotheekaanvragen

Veel nieuwe hypotheekaanvragen

Het aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen maand fors gestegen, laat de Hypotheker weten. Het aantal aanvragen voor een hypotheek was in maart een derde hoger dan in februari. Vergeleken met januari zelfs met meer dan de helft.

Dat komt vooral door mensen die hun hypotheek oversluiten, omdat ze denken dat de rente gaat stijgen. Al 15 hypotheekverstrekkers hebben dat de afgelopen weken al gedaan, meldt de Hypotheker.

Waar het aantal hypotheken niet lijkt te dalen door de coronacrisis, lijkt de woningmarkt er wel door af te koelen, meldt makelaarsvereniging NVM. Het aantal verkochte woningen daalde de afgelopen twee weken met 12 procent. Maar er is nog geen sprake van een prijsdaling.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van