Ondernemersspreekuur

Durven investeerders in te stappen tijdens de coronacrisis?

02 april 2020 13:41
Beeld © RTL Z

Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. In het RTL Z Ondernemersspreekuur proberen wij elke werkdag antwoord te geven op jullie vragen. Deel #11: investeerders.

Investeringsmaatschappijen

David Hulsenboom geeft al twintig jaar lang trainingen en coacht over management en leiderschap. Voor een nieuw project heeft hij een investeerder nodig. Hij vraagt zich af of dit het moment is om met investeringsmaatschappijen om de tafel te zitten. Waarom zouden deze partijen nu geld verstrekken?

Cijfers van investeringsmaatschappijen zijn er nog niet, maar de verwachting is dat er minder geïnvesteerd wordt in ons land. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is minder enthousiast over de investeringen in maart en ook consumenten zijn een stuk somberder geworden.

 

Miniatuurvoorbeeld
Consumentenvertrouwen afgenomen

Consumenten worden negatiever over economie

Veel twijfelen

Hoofdeconoom Marieke Blom van ING hoort van ondernemers dat zij nu twijfelen om te investeren. "Ze durven minder geld te stoppen in bijvoorbeeld machines of installaties." 

Ook investeringsmaatschappijen en andere geldverstrekkers zijn onzeker, zegt ze. Voor ondernemer David kan dat betekenen dat een investeringsmaatschappij nu niet durft in te stappen. "Voor hoog cyclische bedrijven acht ik de kans klein dat ze een investeerder vinden. Voor andere branches ben ik dan wel weer optimistisch."

Blom denkt dat bedrijven in de gezondheidszorg, de IT en de communicatie nog wel investeerders kunnen aantrekken.

Afwachten, cash binnenboord

In tijden van crisis gaat het om liquiditeit, zegt Blom. "Dat is wat bedrijven nu belangrijk vinden. Dat is ook wat investeerders belangrijk vinden. Los van de vooruitzichten wordt die liquiditeit belangrijk gevonden."

Dat betekent dat veel investeerders even wachten voordat ze ergens instappen, hoe goed een idee ook is. "Je ziet deze periode precies het tegenovergestelde van de situatie de afgelopen jaren. Toen wisten bedrijven niet hoe snel ze van cash af moesten komen. Nu willen ze allemaal cash in huis hebben om de rekeningen te voldoen." 

Een investeerder vinden voor David (en andere ondernemers) is dus lastiger geworden. "Het is geen makkelijk moment", zegt de hoofdeconoom. "Of de markt voor investeringen helemaal is opgedroogd, dat is niet zeker. Al zal een investeerder vinden de komende tijd gewoon lastiger worden."

Heb jij zelf ook een vraag?

Vul je vraag hieronder in, dan gaan wij hem beantwoorden met de hulp van deskundigen.

De vragen gaan ook onderdeel uitmaken van onze nieuwsuitzendingen op RTL Z. Het kan zijn dat onze redactie je benadert om je vraag op te nemen op video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van