Ga naar de inhoud
Ondernemen

Ondernemers wachten in spanning op coronaregels: 'Zwartste scenario is dicht tot 1 juni'

Beeld © ANP

Hoe gaat het na 6 april verder met de aangescherpte coronamaatregelen? Vandaag besluit het kabinet hierover en verlenging ligt op de loer. Ondernemers willen vooral duidelijkheid of ze verder kunnen en zo ja: hoe.

De crisiscommissie van het kabinet hakt vandaag de knoop door. Na dat beraad staat om 19.00 uur een persconferentie gepland op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Haagse bronnen meldden gisteren aan RTL Nieuws dat de maatregelen verlengd zullen worden, zeer waarschijnlijk tot na 6 april.

Omdat de druk op de zorg gigantisch is, moeten scholen, horeca en restaurants langer dicht blijven en is thuiswerken en anderhalve meter afstand houden nog altijd het devies voor iedereen.

Hoe lang nog?

De grote vraag die ook bij ondernemers leeft is: hoe lang gaat dit duren? Zij willen bovenal duidelijkheid over hun toekomst en dat van hun personeel. Dit omdat geen enkele sector ontkomt aan de economische gevolgen van het coronavirus.

"Het is erg spannend allemaal", zegt horeca-ondernemer Herman Godijn uit Rotterdam. "Ik ben blij als het geen verlenging tot 1 juni wordt, maar je wilt ook niet te vroeg open. Dat je dan een paar weken later weer dicht moet. Het is vooral belangrijk dat mensen weer veilig naar de horeca kunnen."

Deze maatregelen worden onder meer verlengd:

  • Scholen en kroegen dicht. De scholen en horeca zouden tot 6 april dichtblijven. Dat wordt dus verlengd. Dat geldt ook voor horeca en restaurants.

  • Evenementen. Evenementen zonder vergunning waren verboden tot 6 april. Ook dat wordt nu verlengd. Evenementen met een vergunning waren al verboden tot 1 juni. 

  • Blijf zoveel mogelijk thuis. Verder is het dringende advies, blijf zoveel mogelijk thuis en werk als het mogelijk is vanuit huis. Als je klachten hebt, moet je sowieso binnen blijven. Heeft een gezinslid koorts? Dan moet het hele gezin thuisblijven. 

  • Boetes. Houd je geen 1,5 meter afstand? Dan kan dat leiden tot een boete tot 390 euro. Ook mogen burgemeesters te drukke locaties zoals stranden en parken sluiten.

Tegemoetkoming loonkosten

Wat ook duidelijk moet worden vandaag is hoe het noodfonds voor werkgevers er precies uit gaat zien - oftewel de tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die omzet mislopen door het coronavirus.

Via deze zogeheten tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud - afgekort tot NOW - krijgen werkgevers met omzetverlies compensatie voor loonkosten van werknemers - mits zij personeel in dienst houden en voor 10 procent doorbetalen.

Om 10.00 uur kun je bij RTL Z kijken de persconferentie van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij maakt dan details bekend over de regeling die de staat vele miljarden gaat kosten.

De stream is afgelopen. Lees hier alle details over de NOW-regeling die Koolmees heeft bekendgemaakt: 90 procent loon doorbetaald, ook vakantiegeld en pensioenopbouw.

Noodmaatregel
Lees ook:
Noodmaatregel vervangt 'corona-ww': dit verandert er voor jou

Zorgen over de huur

Godijn runt restaurant Dertien in het centrum van de stad. Nu hij volledig zonder klanten en omzet zit, maakt hij zich grote zorgen over het betalen van de huur. "Je betaalt iedere maand 3.000 euro huur. Dat loopt door en ook je personeel betaal je voor 10 procent door. Wij zijn niet supergroot, maar je hebt ook zaken met 75 man in dienst. Dan loop je leeg. Het zwartste scenario is dichtblijven tot 1 juni."

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) deed vorige week een dringende oproep aan alle horecahuisbazen van Nederland om coulant te zijn met hun huurders en de huur deels kwijt te schelden of ten minste op te schorten. Ook de politiek moet volgens KHN hierbij in actie komen.

Alle werknemers thuis

De precieze uitwerking van noodfonds NOW is voor veel meer bedrijven cruciaal. Zo ook voor Designmine, een standbouwbedrijf uit Sittard. "Op basis hiervan kunnen wij bepalen wat wij gaan doen met onze onderneming en hoe we met onze mensen omgaan", zegt directeur Etienne Dederen. 

Het bedrijf werkt met 26 mensen aan de bouw van stands voor grote events en beurzen. Maar alle evenementen zijn tot en met de zomer geannuleerd - zelfs tot ver na de door de overheid ingevoerde verbod tot 1 juni. Daarom zitten alle werknemers nu thuis.

Aangescherpte
Lees terug:
Aangescherpte maatregelen: dit verandert er voor bedrijven en klanten

Crisismanagement

Voorlopig is Designmine - net als veel andere bedrijven - alleen maar bezig met crisismanagement. "Kun je leveranciers wel betalen en betalen klanten jou? Dat zijn de discussies die nu spelen."

Al deze bedrijven willen vooral weten hoeveel omzetverlies je precies moet maken om recht te hebben op noodfonds NOW. Dederen: "En heb ik vervolgens toestemming om mensen aan het werk te houden? Kan ik ze in ieder geval nog inzetten bij de voorbereiding voor dit najaar? De regelgeving van de overheid moet helder en duidelijk worden. Dan kan je wat plannen."

Dit is een artikel van