Business

Opnieuw miljoenenverlies voor Lubbers' familiebedrijf Hollandia

30 maart 2020 16:02
Bedrijfshal van Hollandia in Krimpen aan den IJssel Beeld © Google Maps

Staalbouwbedrijf Hollandia van de familie Lubbers heeft in 2018 een verlies van ruim 9 miljoen euro geleden. Na een ingrijpende sanering zijn de vooruitzichten van het familiebedrijf verbeterd, aldus directeur Steven Lubbers.

Hollandia is een staalbedrijf uit Krimpen aan den IJssel, dat decennialang volledig in handen was van de familie Lubbers. Afgelopen zomer verkocht de familie de helft van de aandelen aan private equity.

Explosie verliezen

Destijds meldde RTL Z al dat die verkoop niet uit luxe geboren was. Vooral door tegenvallers in de offshoremarkt had moederbedrijf Hollandia Vastgoed in 2017 een verlies van 3,7 miljoen euro geleden. Eind dat jaar voldeed het bedrijf niet meer aan de financieringseisen van de huisbanken.

Nu blijkt dat de verliezen van Hollandia in 2018 explosief stegen. Volgens het nieuwste jaarverslag kwam het nettoverlies van het familiebedrijf dat jaar maar liefst 2,5 keer hoger uit, op 9,1 miljoen euro. De omzet daalde met 23 miljoen tot 119 miljoen euro.

Door het verlies daalde de solvabiliteit  - zeg maar het financiële stootkussen - van het familiebedrijf van ruim 23 tot onder de 15 procent. De resultaten over 2019 zijn nog niet vastgesteld.

Offshore

Evenals in het voorgaande jaar was Hollandia Offshore opnieuw de veroorzaker van het financiële leed. Vooral omdat dat bedrijfsonderdeel een verlies leed van 11,7 miljoen euro, kon het totale bedrijf de financieringsafspraken met de banken niet meer nakomen en werd de kasstroom negatief.

Eind 2018 besloot de familie Lubbers de activiteiten in de Offshore te staken. Daarbij gingen 90 banen verloren.

Investeerder

Afgelopen jaar voegde de familie Lubbers de gezonde bedrijfsonderdelen samen tot een nieuw bedrijf, Hollandia Orange. Daarvan is de helft verkocht aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard.

Bij de financiering van dat bedrijf blijken huisbanken ABN Amro en NIBC niet meer betrokken. Hollandia Orange maakt gebruik van ING en de Zwitserse verzekeraar Zurich.

Ander bedrijf

Met de verkoop is de Hollandia Groep een ander bedrijf geworden, benadrukt de familie Lubbers in het jaarverslag. Het familiebedrijf is meer een investeringsbedrijf geworden, dat zich 'voornamelijk richt op de exploitatie van haar onroerend goed en deelnemingen', zoals het belang in Hollandia Orange.

Dankzij de sluiting van de offshore-dochters ontstaat er volgens de ondernemersfamilie 'voor de groep 'een gezonde bedrijfsexploitatie'. Voor de bedrijven uit de Orange Groep wordt een postief bedrijfsresultaat van 5 miljoen euro verwacht.

Coronacrisis

Voorlopig gooit de corona-crisis bij Hollandia Orange geen roet in het eten, verwacht directeur Steven Lubbers. "Die bedrijven zitten vooral in onderhoud, renovatie en nieuwbouw van infrastructuur, zoals bruggen en sluizen. De overheid wil daar graag mee door, dus daar vallen de gevolgen van de crisis gelukkig nog mee. Wel moet ik voorzichtig zijn, want we weten niet hoe lang dit gaat duren."

Volgens Lubbers zijn wel enkele bouwplaatsen in het buitenland gesloten, omdat Hollandia daar geen personeel naar toe kan sturen. "Maar die mensen kunnen wij deels weer inzetten in Nederland, omdat sommige van onze buitenlandse inhuurkrachten willen terugkeren naar hun land, omdat zij bang zijn op termijn Nederland niet meer uit te kunnen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van