Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
ZZP

Aanmeldingen zzp'ers voor bijstand stromen binnen: zeker 35.000 aanvragen

30 maart 2020 15:05 Aangepast: 02 april 2020 13:25
Archiefbeeld. Beeld © iStock

Sinds bekend werd dat gemeenten zelfstandigen zonder personeel financieel tegemoet willen komen vanwege de coronacrisis, hebben al zeker 45.000 zzp'ers zich aangemeld.

Alleen in Amsterdam al gaat het om ruim 29.000 aanmeldingen, zegt een woordvoerder. "Een derde van alle zzp'ers in Amsterdam. Daar zit van alles tussen: van bloemisten tot nagelstylisten. Afgelopen vrijdag zijn we begonnen met het uitkeren van de eerste voorschotten." 

Voorwaarden

In Utrecht hebben zich in het weekeinde behoorlijk wat mensen gemeld. Daardoor ligt het aantal aanmeldingen daar nu op 8600. In Den Haag gaat het om een stuk minder aanvragen: ruim 2.000. 

In Rotterdam meldden zich vorige week al 5.000 zzp'ers aan; dat aantal is gestegen naar 7.000. Een woordvoerder van de gemeente benadrukt daarbij dat het aanvragen van 30 gemeenten zijn, al neemt Rotterdam met twee derde wel het merendeel voor zijn rekening.

Aanmelding voor de zogenoemde Tijdelijke overbruggingsmaatregel zelfstandig ondernemer (TOZO) betekent niet automatisch dat je als zzp'er geld krijgt. Daarvoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zaak in de problemen? Dit zijn de regels voor ondernemersbijstand

Het is daarom afwachten hoeveel zzp'ers in aanmerking komen. In Nederland zijn in totaal 1,1 miljoen mensen werkzaam als zzp'er.

Eenmalige gift

Sinds vrijdag hebben ook enkele duizenden ondernemers een aanvraag ingediend bij het noodloket voor bedrijven die direct getroffen worden door de coronamaatregelen van het kabinet. 

Ondernemers die hun zaak door overheidsmaatregelen tegen het coronavirus hebben moeten stilleggen, bijvoorbeeld eigenaren van eet- en drinkgelegenheden en sportscholen, kunnen via het loket een eenmalige gift van 4.000 euro aanvragen. De regeling is bedoeld om de meest acute financiële nood te verlichten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodloket ondernemers open: krijg jij 4000 euro?

Klachten

Afgelopen weekeinde was er veel te doen over de regeling. Zo was het digitale loket door een storing tijdelijk uit de lucht. Ook klaagden veel winkeliers die de deuren ook hebben gesloten dat zij niet in aanmerking kwamen.

Het kabinet besloot daarop de regeling uit te breiden zodat bijvoorbeeld kledingwinkels er ook onder vallen. Voor andere branches, zoals taxichauffeurs, geldt de regeling echter nog steeds niet.

VNO-NCW en MKB-Nederland hadden eerder al geroepen dat het wrang is dat allerlei sectoren niet in aanmerking komen voor steun, maar zeker net zo hard geraakt worden. Wat de ondernemersorganisaties betreft zou de regeling daarom voor meer branches moeten gelden.

Acute problemen

Het kabinet schatte eerder dat ruim 100.000 bedrijven een beroep konden doen op de oorspronkelijke regeling. Daar komen door de uitbreiding vermoedelijk enkele tienduizenden bij. Het noodloket draait weer zonder problemen, waardoor het aantal aanvragen hard oploopt, aldus de zegsman.

Het kabinet heeft voor de regeling een half miljard opzij gezet, maar is bereid meer uit te trekken als dat nodig is.

Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer riep ondernemers vorige week op pas een aanvraag te doen als zij in acute betalingsproblemen dreigen te komen, om overbelasting van het loket te voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van