Ondernemen

Zwartwerkers op zwart zaad: ze hebben nergens recht op

30 maart 2020 14:27 Aangepast: 31 maart 2020 09:42
Schoonmaaksters die zwartwerken zijn de pineut. Beeld © ANP

Hoveniers, schoonmakers en stukadoors die hun werk zwart doen, zijn zwaar de klos. Ze vliegen er bij de baas als eerste uit, kunnen niet bij de overheid aankloppen voor coronasteun en huishoudens zijn niet verplicht om door te betalen.

Honderdduizenden Nederlanders werken zwart. Dat betekent dat zij geen loonbelasting en sociale premies afdragen.

Volgens de laatste cijfers van het CBS gaat het om ruim een half miljoen banen. "Meestal gaat het om banen van minder dan 15 uur per week", meldt de woordvoerder van het CBS.

Als eerste ontslagen

Zo wordt in de horeca heel veel zwart bijgeklust. Beter gezegd: werd. Want door het sluiten van de restaurants en cafés zitten al die mensen plotseling zonder werk. Zwartwerkers werken onder de radar en staan niet geregistreerd in de loonadministratie. Werkgevers krijgen dus geen loonkostensubsidie voor deze groep.

"Dat zou wel eens kunnen betekenen dat werkgevers sneller afscheid nemen van zwartwerkers", voorspelt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen. Op basis van de voorwaarden van het coronasteunpakket mogen werkgevers werknemers die wit werken niet ontslaan. Als er minder werk is, dan vliegen de zwartwerkers er dus als eerste uit.

Acute inkomensval

In de schoonmaakbranche wordt volgens het CBS het meest zwartgewerkt en daar zijn harde klappen gevallen. Veel gezinnen hebben door de coronacrisis hun werkster opgezegd.

Volgens platform Helpling, waarop zo’n 1500 schoonmakers legaal hun diensten aanbieden, is de afgelopen twee weken 35 procent van de schoonmaakafspraken geannuleerd.

Veel werksters hebben dus te maken met een acute inkomensval. Als de huishoudelijke hulp niet meer dan 3 dagen per week bij een opdrachtgever werkt, dan geldt de regeling dienstverlening aan huis, vertelt hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars.

Op de radar van de overheid

"De hulp is volgens deze regeling fiscaal niet in dienst. De opdrachtgever hoeft dus geen belasting en premies in te houden", zegt Kavelaars. "De betrokkene moet de opbrengsten wel opgeven voor de inkomstenbelasting."

Wie zijn inkomsten niet opgeeft en zich nu meldt voor financiële tegemoetkoming, komt op de radar van de overheid. "Als je aangiftes er dan bij worden gepakt, heb je een probleem", zegt belastingadviseur Boris Emmerig.

De NOS heeft cijfers over de zwarte economie van 2018 opgevraagd bij het CBS De NOS heeft cijfers over de zwarte economie van 2018 opgevraagd bij het CBS

Fiscale verplichtingen

Kavelaars en Emmerig vinden het logisch dat er geen vangnet is voor zwartwerkers. "Als je je in goede tijden onttrekt van je fiscale verplichtingen, dan is het krom als je bij het wegvallen van de omzet wel in aanmerking zou komen voor de regeling", aldus Emmerig.

Toch trekt de Italiaanse overheid wel miljarden uit om zwartwerkers financieel te ondersteunen. De overheid vreest dat miljoenen zwartwerkers in opstand komen. Volgens het Italiaanse bureau voor de statistiek ISTAT is de zwarte economie in het land 200 miljard euro waard. Veel groter dan bij ons dus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Italië: ook voor werkloze zwartwerkers komt er hulp

Schoonmaakster doorbetalen

In Nederland wordt een 'moreel appel’ gedaan op huishoudens. Op social media wordt opgeroepen om de zwartwerkende huishoudster, hovenier of klusjesman door te betalen.

Via de app van Helpling kunnen huishoudens ervoor kiezen om hun werkster door te betalen. Hoeveel daarvan gebruik wordt gemaakt, kon de woordvoerder niet zeggen.

Terug in toewijding

"Doorbetalen is niet altijd een juridisch verplichting. Dit past nou eenmaal bij de overeenkomst die is gesloten. Over en weer zijn er geen rechten en plichten. De hulp kan ook morgen besluiten om ermee te stoppen", zegt Kavelaars.

“Maar als je heel precies toetst zou het best wel eens kunnen zijn dat er praktisch wel sprake is van een arbeidsovereenkomst en komt loondoorbetaling mogelijk ook in beeld.”

Moreel is er wel wat voor te zeggen, vindt Emmerig. "En reken maar dat je tuinman het onthoudt als je hem af en toe wat betaalt. Dat krijg je later terug in toewijding", aldus de belastingadviseur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van