Ga naar de inhoud
Ondernemen

Noodloket ondernemers open: krijg jij 4000 euro?

Een gesloten restaurant. Beeld © ANP

Het noodloket voor ondernemers die direct getroffen zijn door de maatregelen die de overheid heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, is vandaag geopend. Bedrijven kunnen eenmalig 4000 euro ophalen.

Het noodloket werd eerder al aangekondigd, en is vandaag dan ook daadwerkelijk gelanceerd en omgedoopt tot Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS).

De regeling is, anders dan bijvoorbeeld de NOW of de ondernemersbijstand, niet bedoeld voor ieder bedrijf dat te kampen heeft met een sterk teruglopende omzet als gevolg van de coronacrisis. Het noodloket is specifiek bedoeld voor ondernemers die (grotendeels) dicht moesten van de overheid.

Het gaat om

  • eet- en drinkgelegenheden: o.a. restaurants, cafetaria, eventcatering, cafés
  • haar- en schoonheidsverzorging: o.a. kappers, pedicures, visagisten;
  • evenementenlocaties en organisatoren;
  • sauna’s, solaria, zwembaden, fitnesscentra, sportclubs en sportevenementen; 
  • bepaalde private culturele instellingen, zoals musea, circussen, theaters, schouwburgen, bioscopen en instellingen voor cultureel onderwijs; 
  • rijschoolhouders;
  • de reisbranche, zoals reisbemiddelingsbureaus en reisorganisatoren. 
  • casino’s

Een zeer gedetailleerde lijst vind je op de site van RVO. Een TOGS-aanvraag kun je hier doen.

Kleine lettertjes

Maar er zijn nog wel wat kleine lettertjes om goed op te letten. De hoofdactiviteit van het bedrijf zoals dat in het KVK-register is opgenomen moet overeenkomen met een van de bovengenoemde sectoren.

Ook mag het bedrijf niet fysiek gevestigd zijn op je woonadres. Kroeg- en restauranteigenaren die een horecagelegenheid huren, pachten of in eigendom hebben, zijn hier dan weer van uitgezonderd.

Zaak
Meer van RTL Z
Zaak in de problemen? Dit zijn de regels voor ondernemersbijstand

Minimaal 4000 euro mislopen

Verder kom je pas in aanmerking voor de 4000 euro als je naar verwachting tussen 16 maart en 15 juni minimaal 4000 euro omzetverlies gaat lijden én minimaal 4000 euro aan vaste lasten hebt.

Het bedrijf in kwestie mag ook niet meer dan 250 mensen in dienst hebben en moet voor 15 maart zijn ingeschreven bij de KVK. Failliete bedrijven of bedrijven die uitstel van betaling hebben aangevraagd komen niet in aanmerking.

Aanvragen moeten uiterlijk 26 juni binnen zijn.

Noodmaatregel
Meer van RTL Z
Noodmaatregel vervangt 'corona-ww': dit verandert er voor jou
Dit is een artikel van