Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Voedselboxen moeten horecaleveranciers door de coronacrisis helpen

28 maart 2020 11:29
Boeren en andere voedselproducenten kunnen hun voorraad bijna niet meer kwijt. Beeld © ANP

Dat horeca-ondernemers flink lijden onder de sluiting van hun zaken vanwege het corona-virus spreekt voor zich. Maar ook de leveranciers van restaurants en cafés kunnen ineens hun producten niet meer kwijt. In steeds meer steden verkopen ze daarom voedselboxen, die direct bij consumenten thuis worden bezorgd.

Het idee ontstond in Amsterdam bij ondernemer Samuel Levie, oprichter van worstenmerk Brandt & Levie en van campagnebureau Food Cabinet. Samen met andere voedselproducenten begonnen ze onder de noemer Support your Local  met de verkoop van de voedselbox.

Een actie die al snel behoorlijk aansloeg, zegt Renee Hendrickx van Food Cabinet: "In de afgelopen week hebben we al 3.400 boxen geleverd en inmiddels zijn we aan het opschalen naar 700 dozen per dag."

Achter de schermen

In de dozen zit bijvoorbeeld melk, verse groente, brood, kaas en worst. Producten die je ook gewoon bij de supermarkt zou kunnen kopen. Hendrickx: "We merken dat mensen die zo'n box kopen het leuk vinden om lekker eten in huis halen, maar ook om lokale ondernemers te steunen. Veel van deze ondernemers leveren normaal alleen aan de horeca en blijven dus een beetje achter de schermen. Ze hebben helemaal geen eigen kanaal om consumenten te bereiken."

Met een 'open source-campagne' wil Food Cabinet ook ondernemers in andere delen van het land stimuleren vergelijkbare initiatieven op te zetten. "Die ondernemers kunnen bij ons terecht met vragen of om kennis uit te wisselen", legt Hendrickx uit.

"Maar we brengen ook leveranciers die in dezelfde regio zitten met elkaar in contact. En we ontwikkelen campagnemateriaal dat overal gebruikt kan worden. Zo kan iedereen een beetje meeliften op het bereik van de actie."

1000 kilo zoete aardappel

Door het hele land zijn inmiddels vergelijkbare acties, zowel in steden als Haarlem en Rotterdam als buiten de Randstad, bijvoorbeeld in Zeeuws-Vlaanderen.

Ook in Noord-Nederland is door de coronacrisis een voedselbox ontstaan. Een van de initiatiefnemers is Wilbert van de Kamp: "Vandaag bezorgen wij bij ruim 900 mensen een doos met producten van lokale producenten. Dat zijn vooral boeren, die normaal aan de horeca leveren. Die afzet valt nu weg. Als een boer dan ineens met duizend kilo zoete aardappel zit, dan kan je die aan de koeien geven, maar dat is toch zonde?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Café-eigenaar Marcel: 'Wij gaan dit overleven'

Altijd een goed idee

Ook als de restaurants straks weer open mogen hoopt Van de Kamp dat de boxen blijven bestaan. "Veel dingen zullen straks weer teruggaan naar hoe het was. Maar initiatieven die nu worden opgezet, kunnen hopelijk toch blijven bestaan. Een korte keten voor voedsel is altijd een goed idee, niet alleen tijdens het coronavirus."

Ook Hendrickx, van de actie in Amsterdam, hoopt dat de voedselboxen zullen blijven bestaan. "Maar het zal behoorlijk verschillen per regio. Het hangt ervan af of de vraag hoog blijft, maar ook van hoeveel er weer aan de horeca geleverd moet worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van