Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemersspreekuur

Werktijdverkorting aangevraagd: zijn mijn kansen op meer hulp nu verkeken?

27 maart 2020 14:48 Aangepast: 31 maart 2020 15:59
Beeld © RTL Z

Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. In het RTL Z Ondernemersspreekuur proberen wij elke werkdag antwoord te geven op jullie vragen, online en op televisie. Deel #8: de werktijdverkorting.

De overheid besloot op 17 maart om te stoppen met de werktijdverkorting. Vanwege massale belangstelling kwam er een nieuwe regeling: de NOW. We bespraken hem veel in het Ondernemersspreekuur. Zoals bijvoorbeeld de ondernemer die hulp nodig heeft met honderden payrollers. Of het koeriersbedrijf dat nu in de problemen komt. 

Overstappen op andere regeling?

Maarten, eigenaar van een reisbureau, is een van de ondernemers die werktijdverkorting aanvroeg voor zijn personeel. Hij verwachtte niet dat hij volledige hulp nodig had, dus deed dit 'voor 30 procent'. Met de kennis van nu merkt hij dat dat te weinig is en hij liever voor de NOW-regeling was gegaan.

"We kunnen nu niet meer gebruik maken van de NOW-regeling, die de werktijdverkorting heeft vervangen. Aan de ene kant is er een tegemoetkoming van 4000 euro, maar aan de andere kant wordt het ons dus afgepakt." Wat kan de ondernemer nu nog?

Twee scenario's

Voor ondernemers die voor de werktijdverkorting hebben gekozen zijn twee scenario's, legt advocaat Niki van Mook (JM Advocaten) uit. "De eerste is dat de vergunning al is verleend. Als je als werkgever al een toekenning hebt gekregen voor werktijdverkorting, dan blijft deze vergunning van kracht." Mocht je na afloop verlenging willen, moet je gebruikmaken van de NOW.

De tweede variant biedt meer hoop. De werktijdverkorting is dan aangevraagd, maar de vergunning is nog niet ontvangen. Volgens Van Mook wordt die aanvraag dan beschouwd als een aanvraag voor NOW. "Wel zal er aanvullende informatie bij de ondernemer worden opgevraagd."    

Rekensom

Mocht je dan in aanmerking komen voor de NOW-regeling (die is dus hier uitgelegd voor je), dan kan je als werkgever vervolgens maximaal 90 procent van de loonsom van je werknemer vergoed krijgen. Het heeft te maken met hoeveel omzet je verliest, en er wordt steeds met een factor 0,9 gerekend. Van Mook helpt ons even met de berekening.

  • Als 100 procent van de omzet wegvalt, is de tegemoetkoming in de loonsom 90 procent.  
  • Als 50 procent van de omzet wegvalt, is de tegemoetkoming 45 procent.
  • Als 20 procent van de omzet wegvalt, is de tegemoetkoming 18 procent.

"De ondernemer had het dus over een verwachtte omzetdaling van 30 procent. Hij krijgt, in dit scenario, dan 27 procent van de loonsom vergoed." Daarnaast zijn er nog andere regelingen. Zoals een compensatie van 4000 euro.

 

Heb jij zelf ook een vraag?

Vul je vraag hieronder in, dan gaan wij hem beantwoorden met de hulp van deskundigen.

De vragen gaan ook onderdeel uitmaken van onze nieuwsuitzendingen op RTL Z. Het kan zijn dat onze redactie je benadert om je vraag op te nemen op video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van