Omdat het coronanieuws in rap tempo binnenkomt, houden wij het overzichtelijk: lees hier wat er de afgelopen uren is gebeurd.
Trump en Xi weer vrienden?
President Donald Trump lijkt weer wat beter te kunnen opschiten met de Chinese president Xi Jinping, laat hij weten via Twitter. Ze hebben 'een goed gesprek gevoerd' en 'tot in groot detail' besproken hoe het coronavirus 'grote delen van onze planeet verwoest'.
Volgens Trump heeft China al 'veel moeten doorstaan' en begrijpt het land het virus intussen goed. 'We werken nauw samen', schrijft hij:
ABN Amro breidt coronasteun uit
ABN Amro breidt zijn steunmaatregelen uit voor bedrijven die in de problemen dreigen te komen door de coronacrisis. De bank wil ook zijn grotere klanten automatisch een financiële adempauze geven. Mochten klanten de steun niet nodig hebben, dan wil de bank dat voor 31 maart aanstaande weten. De bank zegt dat er al veel interesse is in de steunmaatregelen.
Vorige week kondigde ABN al aan voor klanten met een lopend zakelijk krediet tot 2,5 miljoen euro de aflossing- en rentebetaling met zes maanden uit te stellen.
"We hebben vorige week gezien dat dit goed werkt en rust en ruimte creëert voor bedrijven. We hebben daarom besloten om de grens van de regeling te verhogen naar 50 miljoen euro", zegt Daphne de Kluis, hoofd van de divisie Commercial Banking, in het persbericht.
De maatregelen van banken komen bovenop het steunpakket dat de overheid al aanbood. Bedrijven kunnen met behulp van overheidsgaranties bij hun bank extra geld lenen, onder andere via de zogeheten BMKB-regeling.

Betalen voor BMKB-regeling
Over die BMKB-regeling, de Borgstelling MKB-kredieten: ondernemers hekelen de hoge provisie van 'duizenden of tienduizenden euro's' die ze moeten betalen om een beroep te kunnen doen op steunmaatregelen van het kabinet vanwege de coronacrisis, meldt BNR Nieuwsradio.
Bij de BMKB-regeling staat het ministerie van Economische Zaken grotendeels garant voor de lening die een onderneming wil afsluiten bij een bank. Staatssecretaris Mona Keijzer breidde de regeling uit in verband met de coronacrisis. De garantstelling is verruimd van 50 naar 75 procent.
Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL) vindt het een ‘slecht signaal’ en roept de overheid op om de provisie af te schaffen. "Dan past het niet als een ondernemer een paar duizend euro aan de Staat moet betalen", zegt Biesheuvel tegen BNR.
Het is wel mogelijk voor een ondernemer om de provisie mee te financieren. Maar volgens Biesheuvel is het probleem daarmee niet opgelost en lopen de schulden bij bedrijven daardoor op.

Sony onzeker over winstverwachting
Het Japanse technologie- en elektronicabedrijf Sony is vanwege de coronacrisis onzeker of het dit lopende boekjaar aan zijn winstverwachtingen kan voldoen, zegt het in een persbericht. In februari had Sony juist nog de winstprognose voor het boekjaar dat eind maart eindigt naar boven bijgesteld.
Net als veel andere grote bedrijven kampt Sony met sluitingen van fabrieken, een zwakkere vraag en verstoringen van de toeleveringsketen door de crisis.
Sony zegt verder dat de cijferpublicatie die voor 30 april staat gepland ook nog onzeker is vanwege het coronavirus. Het bedrijf heeft namelijk last van vertragingen bij accountantscontrole van de cijfers.

We eten meer 'makkelijk vlees'
Vleesverwerker Vion merkt dat Nederlanders door de coronacrisis een ander eetgedrag vertonen, zegt het in een persbericht bij publicatie van de jaarcijfers.
"Mensen eten niet meer buiten de deur maar thuis. Afzet van vlees naar restaurants en hotels is stilgevallen en leveringen aan supermarkten is fors toegenomen. De omzet van makkelijke vleesproducten, zoals gehakt, neemt toe ten opzichte van de luxere producten."
De virusuitbraak brengt grote onzekerheid met zich mee, zegt het bedrijf. De hoogste prioriteit ligt nu bij de veiligheid van de medewerkers, en doet het bedrijf alles om de productie verantwoord door te laten gaan. Vion werkt nauw samen met de overheden in Nederland en Duitsland om de voedselvoorziening op peil te houden.
Financieel gezien was 2019 'een goed jaar', zegt het bedrijf, onder meer door de grote vraag naar varkensvlees uit Azië vanwege de Afrikaanse varkenspest die daar rondwaart. De omzet steeg met 8 procent tot bijna 5,1 miljard euro. Onder de streep bleef bijna 27 miljoen euro over, tegen een nettowinst van ruim 10 miljoen euro een jaar eerder.