Ondernemen

Festivalwereld ziet hele seizoen in rook opgaan door coronacrisis

26 maart 2020 19:17 Aangepast: 27 maart 2020 00:44
Chef'Special stond op het programma bij meerdere festivals dit voorjaar. Beeld © Getty

Organisaties van muziekfestivals zitten met het afblazen van alle evenementen in Nederland tot 1 juni met de handen in het haar. Want de meeste kosten zijn al gemaakt en de kaartjes moeten meestal worden terugbetaald. "Weinigen durven het aan om ook voor de rest van komende zomer een festival door te laten gaan."

"Oei dat kan wel eens moeilijk kan worden." Dat was de eerste reactie van directeur Willemijn Mooij van de Nederlandse Bachvereniging toen eind februari het eerste coronageval in Nederland bekend werd. "We zagen het al meteen bij concerten begin maart waar minder mensen in de zaal zaten. Op 6 maart zijn we een risicoanalyse gaan maken."

Die resulteerde erin dat al voordat de regering alle evenementen tot 1 juni verbood, alle 13 uitvoeringen van de Matthäus Passion in de weken voor Pasen werden afgeblazen. De eerste uitvoering zou aanstaande zaterdag plaats moeten gaan vinden. 

"We hebben 16.000 kaarten verkocht." Het is voor het eerst sinds 1945 dat de uitvoering van het gezongen lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens evangelist Matteüs niet doorgaat.

Naarden

De Bachvereniging organiseert zes concerten in eigen beheer in de Grote Kerk van Naarden en speelt verder in theaters en kerken waarbij de exploitant een optreden voor een vast bedrag in huis haalt. 

"Van die optredens dor het land hopen we een deel van het bedrag betaald te krijgen", zegt Mooij. "En ligt het aan de theaterexploitant hoe of mensen hun kaartjes terug krijgen. Bij de optredens in eigen beheer betalen we iedereen die dat wil de kaartjes terug."

Premier Rutte in de kerk van Naarden bij een van de afgelopen opvoeringen Premier Rutte in de kerk van Naarden bij een van de afgelopen opvoeringen
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Race, songfestival, concert en voetbal uitgesteld: krijg je je geld terug?

Consument beschermd

De organisatoren van festivals en concerten moeten de bezoekers ook wel terugbetalen. De consument is beschermd en krijgt ook bij overmacht als het coronavirus het geld terug.

"Daar zijn we heel bang voor", zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging van poppodia en -festivals (VNPF). "Er zou een run kunnen komen op die restituties. Als iedereen dat doet stort onze sector helemaal in elkaar." In België is daar volgens Schans een noodwet voor ingevoerd. "Maar hier in Nederland wil de regering dat niet."

Kleine artiest niet

Wat nu, is de vraag die menig festivalorganisator wakker houdt. "Grote artiesten zijn al vaak voor een deel betaald, daar hoef je geen medelijden mee te hebben", zegt Schans. "Maar de kleineren worden meestal achteraf betaald. Die krijgen vaak niets meer. Want het probleem met de festivals is dat ze niet te verplaatsen zijn. De buitenfestivals kunnen alleen in het voorjaar of de zomer. Er wordt gewoon een krater geslagen die niet meer op te vullen is."

"Organisaties dreigen namelijk om te vallen. Ze hebben geen geld meer. Want de verkoop van kaartjes, ook die voor verderop in het jaar, ligt helemaal stil. We verkopen niets."

Organisaties in crisis

Schans denkt dat ook veel van de evenementen die na 1 juni zijn gepland, en volgens de huidige regels dus wel door zouden kunnen gaan, ook worden afgeblazen.

"Organisaties dreigen namelijk om te vallen. Ze hebben geen geld meer. Want de verkoop van kaartjes, ook die voor verderop in het jaar, ligt helemaal stil. We verkopen niets." 

Concertorganisator Mojo zei eerder deze week echter nog wel dat grote festivals na 1 juni als North Sea Jazz, Lowlands en Pinkpop gewoon doorgaan. Vandaag was er bij Mojo niemand bereikbaar voor een update.

Om de schade toch nog enigszins te beperken overweegt de VNPF vouchers te introduceren. Die kunnen dan worden gebruikt voor evenementen later in het jaar of volgend jaar. "We lobbyen om tijd te kopen. Want normaal heb je bij een afgelast evenementen door een ziekte bijvoorbeeld een alternatief. Maar dat is nu niet zo. We hopen dat de regering soelaas kan bieden."

Duncan Lawrance zou optreden bij Paaspop dit jaar Duncan Lawrance zou optreden bij Paaspop dit jaar

Toch betalen

De Bachvereniging heeft alle kopers van een kaartje voor de optredens in de kerk in Naarden inmiddels benaderd met de vraag of ze het aankoopgedrag willen doneren. Mooij: "We hebben de artiesten namelijk beloofd de helft van hun tarief toch te betalen. Zeker 900 mensen (die vaak meerdere kaartjes kochten) zeggen het kaartje geheel of deels te doneren." 

De Bachvereniging wel wel eerst helder hebben hoe de steunmaatregelen van de overheid voor zzp'ers werkt. Misschien kan het uit te keren bedrag dan minder zijn.

Jaren last

Mooij verwacht nog jaren last te houden van het coronavirus, ook als in het nieuwe seizoen alles weer door kan gaan . "Hier hebben we nog 2 tot 3 jaar last van. Want we werken voor een wat ouder publiek. Durven die nog wel naar grote evenementen te gaan? Mogen ze dat wel? We kunnen de stoelen niet op anderhalve meter van elkaar gaan zetten."

Ze denkt dat pas als er een vaccin is, alles weer normaal wordt. "Ons publiek mist het verschrikkelijk. Maar moet het voorlopig doen met onze video-opnames."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van