Ga naar de inhoud
Business

Opnieuw Spyker-bedrijf van Victor Muller failliet

Victor Muller bij de presentatie van een nieuw Spyker-model in 2013. Beeld © ANP

Opnieuw is een autobedrijf van ondernemer Victor Muller over de kop gegaan. Curator Dennis Steffens bevestigt dat Spyker Services afgelopen vrijdag failliet is verklaard.

Serie-ondernemer Victor Muller wekte rond de eeuwwisseling het historische automerk Spyker tot leven, toen hij onder dat merk zeer exclusieve sportauto's ging maken. Jarenlang stond het bedrijf in het middelpunt van de belangstelling, en beleefde het turbulente tijden.

Zieltogend bestaan

Begin 2010 liet Muller de kleine automaker samengaan met de kwakkelende Zweedse autoreus Saab, die twee jaar later echter ten onder ging. Spyker ging zich weer richten op de productie van sportauto's, maar leidde sindsdien een zieltogend bestaan.

Nadat een faillissement van Spyker eind 2014 na een akkoord met schuldeisers werd teruggedraaid, deed het bedrijf nog slechts mondjesmaat van zich horen. Zo beweerde de immer positieve Muller in 2018 tijdens een autoshow in Monaco dat het 'nog nooit zo goed ging met Spyker als nu.'

Betalingsproblemen

Vorig jaar meldde Omroep Flevoland echter betalingsproblemen bij dochterbedrijf Spyker Services, dat de huur voor haar opslagloods in Zeewolde niet had voldaan. En vrijdag werd het bedrijf dus failliet verklaard, volgens zakenblad Quote na een aanvraag door de Belastingdienst.

Curator Dennis Steffens, die het faillissement moet afwikkelen, zegt dat Spyker Services onder meer de aftersales verzorgde aan de eigenaren van de dure sportauto's die in het verleden werden gebouwd. "Er zouden nog zo'n 250 Spykers rondrijden, heb ik van Muller begrepen."

Nazorg Spyker-rijders

Wat het faillissement van Spyker Services betekent voor de schuldeisers van het bedrijf en de Spyker-rijders, kan de curator nog niet zeggen. Wel is duidelijk dat er voor het bedrijf waarschijnlijk geen doorstart inzit.

"De huur van de opslagloods is vorig jaar opgezegd, dus er is geen locatie meer. De zes overgebleven personeelsleden heb ik maandag moeten ontslaan. En de behoorlijke voorraad onderdelen is inmiddels ook verkocht, aan een externe relatie."

Trotse
Lees ook:
Trotse Victor Muller lacht om kritiek op nieuwe Spyker

Belangrijke merkrechten

Wel zou het bedrijf nog over een deel van de onderdelen kunnen beschikken, waarmee de Spyker-rijders wellicht nog bediend kunnen worden. "Ik probeer alles nu in beeld te brengen", aldus de curator.

Daarbij bekijkt hij ook wat de gevolgen van het faillissement zijn voor de overige onderdelen van het Spyker-concern. "Er zijn nog een aantal vennootschappen, die niet failliet zijn. Daaronder zit Spyker IP, waar de belangrijke merkrechten inzitten."

Ervaring

Om een beter inzicht te krijgen in de structuur van het concern, heeft Steffens informatie gevraagd bij de bestuurders van het bedrijf. "Ik hoop dat ze daar vaart mee maken. Muller heeft al enige ervaring met faillissementen."

Victor Muller reageerde niet op een verzoek tot een toelichting.