Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Corona-update: overheid houdt geld over, Nike boert goed online

25 maart 2020 11:43 Aangepast: 25 maart 2020 12:34
Een opbeurend plaatje: minister Schouten van Landbouw overhandigt bloemen van Westlandse tuinders aan zorgpersoneel van Stichting Sonneburg. Beeld © ANP

Het coronanieuws gaat vaak harder dan je bij kunt houden, dus wij zetten het laatste nieuws overzichtelijk voor je op een rij.

Het overschot van de overheid kwam vorig jaar uit op 14 miljard euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was het vierde jaar op rij dat er meer geld binnenkwam dan er werd uitgegeven. Bij elkaar hield de overheid in die jaren 34 miljard euro over.

Hoekstra: extra lenen

Minister Hoekstra van Financiën liet vorige week al weten dat alleen al komend kwartaal russen de 45 en 65 miljard euro extra wordt geleend. Dat geld is nodig om de maatregelen te betalen die tot dusver zijn aangekondigd om te voorkomen dat bedrijven omvallen en mensen massaal hun baan verliezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Lege hotels vullen zich met zorgpersoneel en families van coronapatiënten

Nike boert goed online

De resultaten van het eerste kwartaal dit jaar waren voor de Amerikaanse sportgigant Nike beter dan verwacht en werden geholpen door de online verkopen, meldt het bedrijf. Vorig jaar verkocht Nike voor 3,8 miljard dollar aan spullen online, een stijging van 35 procent. Het afgelopen kwartaal was de stijging van online verkopen in totaal 36 procent.

Plan met vier fasen

Dat komt deels door het coronavirus, waardoor winkels gesloten zijn en consumenten op internet spullen gaan bestellen. Nike zette bij persbureau Bloomberg hun gefaseerde plan om het coronavirus te overleven uiteen. In fase één moet een land deels op slot en winkels gesloten om het virus te beteugelen. Dan leunt Nike juist op online verkopen. In China stegen de online verkopen het afgelopen kwartaal bijvoorbeeld met 30 procent, aldus Nike in hun persbericht.

In fase twee volgt herstel en het heropenen van winkels, maar verkopen blijven dan nog wel achter. In fase drie komt de gewone gang van zaken terug als het winkelverkeer weer op gang komt en fase vier sluit af met een terugkeer naar volledige groei.

Nike zal naar verwachting zijn prognoses voor het lopende boekjaar wel neerwaarts bijstellen, onder meer vanwege gesloten winkels. Vanwege het coronavirus houdt Nike winkels in Noord-Amerika, West-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland voorlopig gesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deal in VS over noodpakket corona: 2 biljoen dollar voor burgers, bedrijven en ziekenhuizen

Dalende advertentie-inkomsten Facebook

Facebook daarentegen ziet de inkomsten uit advertenties teruglopen omdat bedrijven voorzichtiger zijn met uitgaven door de impact van de virusuitbraak, zegt het bedrijf in een blogpost. Vooral de reclame-inkomsten uit sectoren die hard door de crisis worden geraakt vallen tegen.

Het gebruik van diensten zoals berichten en spraakoproepen sturen via Messenger en WhatsApp nam volgens Facebook de afgelopen periode stevig toe. In de regio's die het hardst getroffen worden door de pandemie nam het gebruik met de helft toe.

Maar deze piek in gebruik van apps zorgt niet voor een omzetstijging, waarschuwt het bedrijf, omdat het daarmee niet het meeste geld verdient. In landen waar overheden het hardste ingrijpen om het virus te beteugelen, is volgens Facebook sprake van de grootste terugval in inkomsten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Directeur Centraal Planbureau: 'Recessie vrijwel onvermijdelijk'

Moederbedrijf Essent geraakt door coronacrisis

Het moederbedrijf van het Nederlandse Essent, de Duitse energiereus E.ON, verwacht dat de winst dit jaar onder druk komt te staan door een daling van de vraag naar elektriciteit door bedrijven.

Ook vreest het concern dat investeringsprojecten door de virusuitbraak vertraging oplopen, zei Ceo Johannes Teyssen bij het presenteren van de jaarcijfers. Teyssen liet ook weten dat financieel kwetsbare klanten voorlopig niet worden afgesloten.

EO.N rekent dit jaar nog wel op een stijging van het bedrijfsresultaat, tot mogelijk 4,1 miljard euro. De onrust rond het nieuwe coronavirus is daarin nog niet meegenomen.

Afgelopen jaar profiteerde E.ON nog sterk van de overname van Innogy. Het bedrijfsresultaat steeg tot 3,2 miljard euro, van 3 miljard euro een jaar eerder. De nettowinst bleef steken op een niveau rond de 1,5 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

New York zwaar getroffen, president Trump roept hulp van leger in

Trump optimistisch, economen bevreesd

De Amerikaanse president Donald Trump is daarentegen hoopvol over de economie en ziet deze weer draaien rond Pasen. Hij zal zijn strategie van de afgelopen 15 dagen dan evalueren. "Op Paaszondag zullen we weer volgepakte kerken zien door het hele land", zei hij. 

Economen denken daar net wat anders over. Zij denken dat het averechts kan werken als Trump de coronamaatregelen te vroeg afzwakt. Voormalig IMF-hoofdeconoom Maury Obstfeld waarschuwt bij Bloomberg voor meer chaos in het land wanneer de president de regels versoepelt, terwijl lokale bestuurders juist strengere maatregelen nemen.

Michael Feroli, hoofdeconoom van JPMorgan Chase, is bang dat de economie een tweede klap krijgt als de soepelere regels een nieuwe piek in het aantal besmettingen veroorzaken. Dat zou tot een diepere en langere recessie kunnen leiden.

En zelfs als Trump de economie weer open wil gooien, is het onduidelijk of dat wel kan omdat veel mensen hem waarschijnlijk zullen negeren en thuisblijven, zegt Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody's Analytics.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van