Business

Geen extra beloning voor druk personeel Jumbo, Appie en Bol

25 maart 2020 06:11 Aangepast: 25 maart 2020 12:08
Beeld © ANP

Supermarkten, webwinkels en magazijnen draaien op volle toeren om de toegenomen vraag als gevolg van het coronavirus bij te benen. Maar in tegenstelling tot het personeel van een aantal Amerikaanse bedrijven, kunnen Nederlandse werknemers voorlopig geen extra beloning verwachten.

Dat geldt tenminste voor het personeel van de grote Nederlandse supermarktketens Albert Heijn en Jumbo, en de in Nederland dominante webwinkel Bol.com.  

Loonsverhogingen

Eind vorige week kondigden Amerikaanse winkelbedrijven als Amazon en Walmart tijdelijke loonsverhogingen en extra bonussen aan. Daarmee willen zij hun personeel belonen voor de extra inzet, die nodig is tijdens de coronacrisis.

Ook moeten de hogere beloningen ervoor zorgen dat bestaand personeel niet wegloopt, en het aantrekken van extra personeel makkelijker maken. Zo moet de voor de voedselvoorziening belangrijke bedrijfstak gesmeerd blijven draaien.

Volle kracht

In Nederland werkt het personeel van supermarktketens en webwinkels ook op volle kracht. Tot de invoering van de strengere anti-coronamaatregelen stonden winkelmedewerkers bovendien ook bloot aan besmettingsrisico's, door de drukte in de winkels en de gebrekkige bereidheid van mensen om afstand te bewaren.

Bij in Nederland belangrijke winkelbedrijven als Jumbo, Albert Heijn en Bol.com is er in tegenstelling tot de genoemde Amerikaanse bedrijven echter nog geen sprake van extra beloning voor het personeel.

Waardering

Jumbo erkent dat de werknemers extra hard moeten werken, en spreekt waardering uit. "We hebben enorm veel respect voor onze medewerkers, en besteden veel zorg en aandacht aan hen", zegt woordvoerster Claire Trügg van het supermarktbedrijf uit Veghel.

Maar de vraag of de medewerkers ook extra beloond gaan worden, wordt omzeild. "Wij zijn nog aan het nadenken hoe wij deze waardering nog meer gaan laten blijken", aldus Jumbo. Een mail waarin nog eens nadrukkelijk naar de mogelijkheid van hogere beloningen wordt gevraagd, blijft onbeantwoord.

Drukte opvangen

Een extra beloning is in elk geval niet noodzakelijk om extra personeel te werven, want Jumbo zegt de extra drukte in de supermarkten en de magazijnen goed op te kunnen vangen. Het bedrijf zet daarvoor onder meer personeel van dochterbedrijf La Place in, dat vorige week de restaurants moest sluiten.

Ook draait het winkelpersoneel méér uren, springen werknemers van het hoofdkantoor bij in de magazijnen en de winkelvestigingen, en worden extra uitzendkrachten ingezet. "We zien dat dit deels uitzendkrachten zijn, die eerst werkzaam waren in horeca of non-food retail."

Hoofdkantoor springt bij

Albert Heijn zegt de extra druk op te vangen door méér tijdelijke arbeidskrachten te werven via internet. Daarnaast vraagt het supermarktbedrijf werknemers van het hoofdkantoor om bij te springen in de winkels en op andere locaties. "We zien dat veel mensen dat doen", aldus woordvoerster Anoesjka Aspeslagh.

Maar ook bij de grootste supermarktketen van Nederland lijkt de extra inzet zich niet te vertalen in plannen voor tijdelijk hogere beloningen. Albert Heijn kon na anderhalve dag nog niet zeggen of het bedrijf daarover denkt.

Afstand houden

In de magazijnen van webwinkel Bol.com, waar er evenals in de supermarkten topdrukte heerst, is het beleid er in de eerste plaats op gericht om besmetting bij de werknemers te voorkomen.

Volgens Bol-woordvoerster Tamara Vlootman wordt er gewerkt in gescheiden groepen, en zijn er maatregelen genomen om de werknemers in bedrijfsrestaurants en koffieruimtes op afstand van elkaar te houden.

Extra personeel is vooralsnog echter niet nodig.

Voorrang

Om de druk op de distributiecentra in Waalwijk en Nieuwegein te verminderen, geeft de webwinkel voorrang aan artikelen die belangrijker zijn voor de volksgezondheid, zoals zeep en luiers. "Andere producten krijgen een lagere prioriteit en worden daardoor wellicht niet zo snel geleverd als onze klanten gewend zijn", aldus Vlootman.

Evenals bij Jumbo en Albert Heijn zit een extra beloning van de magazijnmedewerkers van Bol.com er nog niet in. "Op dit moment overwegen we niet om de salarissen te verhogen", zegt Jaco Knetemann van Bol-partner Ingram Micro, waar de werknemers op de loonlijst staan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van