Ondernemen

Café-eigenaar Marcel: 'Wij gaan dit overleven'

24 maart 2020 17:48 Aangepast: 25 maart 2020 14:15
Beeld © Roderick Veelo

De Utrechtsestraat in het centrum van Amsterdam is een van de populairste winkelstraten van de hoofdstad. 700 meter lang een aaneenschakeling van winkels, cafés en kleine restaurants. Wat verandert er voor hen en het publiek in tijden van corona? Journalist Roderick Veelo gaat in gesprek met zijn ondernemende buren. Deel twee: Café Krom.

De hoofdingang is dicht, maar de zij-ingang is open. Café-eigenaar Marcel Reijneveld brengt vuilnis naar buiten. De lentezon schijnt fel op de lege bar. Op de grote ronde tafel staat koper te wachten op een poetsdoek, de jukebox zwijgt. Ik ben in Café Krom.

Laatste ronde

Zijn cafe is nu ruim een week gesloten. Na de persconferentie van zondag 15 maart, waarin sluiting van alle horeca werd aangekondigd, belde Marcel vanuit zijn huis het café, om de barman te melden dat het tijd was voor de laatste ronde.

"Dat zat er natuurlijk dik in. De donderdag ervoor was aangekondigd dat mensen thuis moesten gaan werken. Vrijdag zat het hier vol met 'thuiswerkers'. Toen kon ik al bedenken: dat werkt dus niet."

Opluchting

Marcel zit op 3 meter afstand op een kruk. "De weken ervoor zagen we de omzet gestaag dalen. Toeristen bleven vaker weg en ’s avonds werd het op straat stiller. Maar de vaste klanten bleven komen."

"Toen kwam de sluiting. Ik moest meteen schakelen. Vaste lasten zoals salarissen, huur en belastingen blijven gelijk, maar ik heb nul inkomsten. Dat loopt natuurlijk verkeerd af. Toch was ik opgelucht met de sluiting."

"Toen de straat hier drie jaar lang was opgebroken (2009-2012) heeft ons dat veel inkomsten gekost. De gemeente beloofde compensatie, maar daar kwam in de praktijk niets van terecht. Ik moest met bewijzen komen. Nu is de inkomstenderving zo klaar als een klontje."

Barkeeper als schoonmaker

"Ik ben onmiddellijk gaan rekenen, om de kosten omlaag te brengen. De schoonmaakster heb ik afgezegd. Dat werk kunnen de barkeepers ook. De verwarming heb ik laag gezet, het glasbak-abonnement opgezegd, de kranten tijdelijk gestopt."

"Hoewel, de krantenuitgever had zelf de bezorging al opgezegd. Zo kunnen ze, als de horeca weer open mag, het abonnement zelf hervatten. Slim, want dat scheelt opzeggingen, denk ik."

Geen buffer

Ik vraag of Café Krom een buffer heeft. Marcel Reijneveld: "Het gaat goed met ons, maar we waren bijna klaar met wat we mis gelopen hadden tijdens de kredietcrisis. Dat haal je met kleine beetjes in. We hebben amper een buffer. Maar we hebben liquiditeiten kunnen regelen buiten de bank om, privé. Dat is een geluk, want nu hebben we zelfstandig geld voor in ieder geval twee maanden. Niet langer."

Boodschappen dankzij noodfonds

En het reddingspakket van de overheid dan? "Ja, die werktijdverkorting is heel goed. Want als het UWV uit gaat keren - die 90 procent van het loon - dan kunnen we het nog veel langer uithouden. En die eenmalige 4000 euro van het noodfonds is voor mij en mijn compagnon een soort leefgeld. Ik heb ook geen salaris. Daar kunnen we boodschappen van doen en de huur van onze woningen betalen."

Verder mag het café huur en belastingen later betalen. "Alles bij elkaar kunnen we een half jaar voort. Daarna kan ik het beetje bij beetje terugverdienen. Moet de horeca langer dichtblijven, dan wordt het wel moeilijker."

"De huur gaat uiteindelijk door, de personeelskosten (werkgever is verantwoordelijk voor 10 procent van het salaris, red.) gaan door en dat moet ik wel kunnen blijven opbrengen zonder omzet."

In juni weer open

"Na een half jaar kan er een moment komen, dat ik me moet afvragen of ik toch niet personeel moet gaan ontslaan. Om de huur te kunnen blijven betalen. Maar ik ben optimistischer: als iedereen zich aan de maatregelen houdt, dan zouden we misschien in juni wel weer open kunnen."

"Ik heb alle lof voor het hulppakket van de overheid. De pijn wordt verdeeld. Dat was wel anders tijdens de kredietcrisis. Nu gaat er geld naar de werknemers, het personeel krijgt betaald. De banken, daar heb je niks aan, maar de overheid is deze keer wel netjes."

Overleven

We stappen over op de 'zachte kant' van deze crisis. Café Krom is het hart van de Utrechtsestraat. In mijn somberste scenario verdwijnt het cafe en zal de straat daardoor dramatisch veranderen. Marcel: "Nee, dat gaat niet gebeuren. Desnoods ga ik zelf weer achter de bar staan."

Anker

"Ik merk dat de vaste klanten hun ankerpunt kwijt zijn. Dat begrijp ik. Maar we zijn pas een week dicht. De langste tijd moet nog komen. Maar daarom denk ik dat we het kunnen overleven. Als dit café weer open gaat zullen toeristen nog wel even weg blijven. Maar wij zijn niet afhankelijk van toeristen. De vaste klanten zijn het belangrijkst. Die zitten aan de bar en aan de tafeltjes op de dag dat de deur hier weer open mag."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van