Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Autobouwers stappen over op maken medische apparatuur

24 maart 2020 15:52 Aangepast: 24 maart 2020 16:00
Overal ter wereld is een grote vraag naar beademingsapparatuur door het stijgende aantal coronapatiënten op intersive cares. Beeld © ANP

Automakers en toeleveranciers van over de hele wereld geven massaal gehoor aan de oproep om bij te springen in de productie van medische apparatuur. Hiermee hopen ze de wereldwijde tekorten aan met name beademingsapparaten een halt toe te roepen.

Het Amerikaanse Ford is de zoveelste in de rij. Vandaag maakte de uitvinder van de lopende band bekend dat het zich met industrieel concern 3M en zorgtechnologiebedrijf GE Healthcare gaat toeleggen op de productie van beademingsapparatuur.

Samen gaan ze een versimpelde versie van GE's beademingsmachine produceren. Door Ford bij de productie te betrekken, moet er sneller en meer tegelijk geproduceerd kunnen worden. Tegelijkertijd werkt 3M met Ford samen om meer beademingsmachines met luchtfilters te maken.

Grote vraag

Overal ter wereld is een grote vraag naar deze apparatuur door het nog altijd stijgende aantal coronapatiënten op intersive cares. Via een beademingsapparaat worden niet of slecht zelfstandig ademende patiënten van zuurstof voorzien.

Zowel de Amerikaanse als Britse overheid riep autofabrikanten afgelopen week op beademingsapparaten te produceren. Veel autofabrieken liggen stil om verspreiding van het virus tegen te gaan en door een gebrek aan onderdelen. Bovendien is de vraag naar nieuwe auto's laag nu de economische schade met de dag toeneemt.

Eerder al boden Tesla en General Motors (GM) aan beademingsapparatuur te gaan produceren in de strijd tegen het coronavirus. In het Verenigd Koninkrijk reageerden Jaguar Land Rover en Toyota positief op een oproep van premier Boris Johnson.

Ook Elon Musk liet van zich horen, nadat hij de coronacrisis eerder nog wegzette als onzin. De baas van Tesla meldde op Twitter dat zijn bedrijf klaarstaat om bij te springen in het geval van tekorten. Even later kocht hij duizend Chinese beademingsapparaten om ze vervolgens weg te geven.

Veel materialen

Ook de Nederlandse VDL Group, via Nedcar maker van onder meer verschillende typen BMW's en Mini's, bekijkt de mogelijkheden om materialen te leveren aan makers van medische apparatuur. VDL voert met diverse Nederlandse partijen gesprekken over toeleverings- en assemblagemogelijkheden.

"We worden benaderd omdat wij veel materialen onder een dak hebben", licht een woordvoerder toe. "We kijken in hoeverre wij de geïnteresseerde partijen en daarmee de medische wereld kunnen ondersteunen."

Automakers houden het niet alleen bij beademingsapparaten. In China stapte BYD, in Nederland vooral bekend van de elektrische bussen op Schiphol, over op de productie van mondkapjes. Volgens het bedrijf is het met de productie van 5 miljoen stuks direct de grootste mondkapjesmaker ter wereld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van