Ga naar de inhoud
Ondernemersspreekuur

Wanneer krijg ik als ondernemer die 4000 euro?

Beeld © RTL Z

Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. In het RTL Z Ondernemersspreekuur proberen wij elke werkdag antwoord te geven op jullie vragen, online en op televisie. Deel #5: de 4000 euro compensatie.

Voor ondernemers die getroffen zijn door het coronavirus bedacht de overheid een 'tegemoetkoming voor de eerste nood'. Een bedrag van 4000 euro. Die compensatie is bedoeld voor bedrijven die omzet mislopen, maar wel gewoon hun vaste lasten moeten betalen.

Over die 4000 euro kwamen heel veel vragen binnen. Van Jacky Wintjes bijvoorbeeld, zij vraagt zich af wanneer ze het bedrag tegemoet kan zien. "Wanneer kunnen we gebruik maken van die regeling van 4000 euro zodat we als ondernemer wat meer lucht krijgen financieel?" 

Ook is er onder sommige onduidelijkheid over de regeling. Is het nu een gift of toch niet? "Moet je de 4000,- noodloket ook terugbetalen?", vraagt Jeanette Punt zich af.

Regeling komt eraan

Het bedrag is nog niet uitgekeerd, maar dat gaat snel gebeuren. Het loket is 'bijna open', meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het geld is er voor ondernemers die zijn getroffen door 'overheidmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis en die hun omzet geheel of grotendeels zien verdwijnen'. Denk bijvoorbeeld aan horeca of andere bedrijven die tot 6 april hun deuren moeten sluiten.

Het beste kan je de website van de dienst in de gaten houden, daar is ook meer informatie te vinden over de regeling zelf en of je als ondernemer in aanmerking komt voor het geldbedrag.

Goed nieuws voor ondernemers als Jeanette Punt: het bedrag is een gift. Het hoeft niet terugbetaald te worden. Het is bedoeld voor ondernemers om de eerste klappen op te vangen.

Het lijkt voor sommige ondernemers heel lang te duren, maar 'binnen een week is voor de overheid zeer snel' laat hoogleraar Finance Jaap Koelewijn aan RTL Z weten. "Goed dat de regeling er is, maar het toont wel gelijk aan hoe fragiel het zzp-werk in ons land is."

Overheid moet meer doen

De compensatie van 4000 euro is volgens Koelewijn een goed begin. "Veel zzp'ers moeten op maandbasis vooruit. Hun inkomsten vallen acuut weg. Ze hebben dit bedrag hard nodig. Met dat geld betalen ze de huur, doen ze boodschappen." Ook is het volgens hem goed voor de economie, want het geld wordt direct besteed.

Het is echter niet genoeg volgens Koelewijn. "Het is zeer belangrijk om deze groep ondernemers te helpen. Je wil geen keteneffect hebben. Dat kleine ondernemers omvallen en met hen ook leveranciers en anderen", legt hij uit.

 

Misbruik

De regeling werkt wel misbruik in de hand, verwacht de hoogleraar. Iedereen kan een aanvraag doen en de overheid zal het geld gaan uitkeren. "Mind u, over een jaar komt er een rapport over misbruik van de compensatieregeling. Iedereen gaat het namelijk gebruiken."

Het is een risico dat de regering volgens hem moet nemen. "Ze zetten nu alles op alles. En terecht hoor. Je moet ook zeggen: het dondert niet, het helpt de economie. Alle regelingen zijn hard nodig om de boel overeind te houden", besluit hij. 

Heb jij zelf ook een vraag?

Vul je vraag hieronder in, dan gaan wij hem beantwoorden met de hulp van deskundigen.

De vragen gaan ook onderdeel uitmaken van onze nieuwsuitzendingen op RTL Z. Het kan zijn dat onze redactie je benadert om je vraag op te nemen op video.