Ondernemen

Handgel van suikerbiet: deze ondernemers gooien het roer om in coronatijd

23 maart 2020 19:32 Aangepast: 24 maart 2020 13:16
Bij Gordijnatelier Hoekman worden nu mondkapjes gemaakt in plaats van gordijnen Beeld © Hans de Bruijn

Veel Nederlandse ondernemers proberen te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Zo rolt er bij een Groningse ijsfabrikant de komende weken geen ijs maar desinfecterende handgel van de band, en maakt gordijnfabrikant Hugo de Jager tegenwoordig mondkapjes in plaats van gordijnen. "De werknemers vinden het geweldig dat ze mee kunnen helpen"

"We kregen vorige week de vraag van een zorginstelling: of we konden helpen met het maken van mondkapjes", vertelt De Jager. "Dus daar zijn 25 man mee bezig, en tien zitten er nog op de productie van gordijnen, maar omdat die vraag steeds verder terugloopt, verwacht ik dat we straks met zijn allen mondkapjes maken."

Minder uitdagend werk, maar blij te kunnen helpen

De gordijnfabrikant heeft het in stappen opgebouwd. Een deel van het personeel snijdt de stoffen en een ander deel knipt elastiek. En hoewel het werk minder uitdagend is dan het maken van gordijnen, is het personeel blij te kunnen helpen. "Ze snappen de ernst en de noodzaak."

De Jager kon snel van start met de productie omdat hij alleen de stoffen hoes van de mondkapjes maakt. Hij hoopt er 20.000 per week te kunnen leveren. "De mondkap die wij maken is uitwasbaar. De zorginstelling krijgt ze en schuift het gecertificeerde laagje om door te ademen er zelf in." Mede daarom hoeven ze niet te wachten op certificering, waar veel andere mondkapproducenten tegenaan lopen.

Zo maakten ze bij Lampe Technical Textiles in Sneek een noodvoorraad toen een ziekenhuis dat aan ze vroeg, maar ligt de productie nu stil. "De mondkapjes worden eerst getest. We gaan verder met de productie als het mondkapje is goedgekeurd," zegt Quintus Lampe, directeur van het bedrijf.

Alcohol uit suikerbiet

De Duitse fabriek van de Suiker Unie wint bio-ethanol, een alcoholsoort, uit suikerbieten. Normaal wordt dat gemengd met benzine en gebruikt als de groene brandstof E10, maar door de grote vraag naar desinfecterende producten wereldwijd wordt van de bio-ethanol nu handgel gemaakt. "We maken het niet zelf, maar leveren de alcohol aan leveranciers die er handgel van maken," zegt Suiker Unie-CEO Paul Mesters.

Ook Avandis, dat jenever en likeur voor onder andere Lucas Bols en De Kuyper stookt, maakt sinds deze week naast drank ook handgel. "De vraag kwam vanuit de Sint Maartenskliniek in Tilburg. Vervolgens gaf het Ministerie van Volksgezondheid ons de ontheffingen, en konden we beginnen," zegt Sander Molkenboer van Avandis.

Niet veel verschil met het stoken van jenever

Volgens Molkenboer verschilt het maken van handgel niet zoveel van het stoken van jenever of andere dranken. "Je moet ook goed kijken naar de receptuur en de manier van doseren en roeren, dus wat dat betreft lijkt het op het maken van van een alcoholische drank. Alleen deden we dat nu samen met een apotheker."

En de grondstoffen zijn natuurlijk ook anders. "Handgel is een mengsel van ethanol met water en een stof die ervoor zorgt dat de huid niet meteen uitdroogt." De productie van handgel is geen verdienmodel, drukt Molkenboer ons op het hart. "We maken het voor de kostprijs en doen daarnaast onze normale productie. Hoe lang we hiermee doorgaan weten we ook niet precies. Het ministerie brengt nu de verschillende stromen in kaart, en dan gaan we kijken hoeveel er nodig is."

Marc Begeman maakt nu handgel in plaats van ijs Marc Begeman maakt nu handgel in plaats van ijs

Van ijs naar handgel

Ook Marc Begeman gooide afgelopen week het roer om. "We maakten eerst verse ijsjes, maar door de coronacrisis is 80 procent van de orders teruggelopen. En als je kosten wel blijven doorgaan, moet je halsoverkop iets verzinnen. Maar ondernemen is uitdagen, en hier krijgen we een kick van."

Dus maakt hij sinds deze week desinfectant, tegen gereduceerd tarief. En nee, niemand hoeft bang te zijn dat de ijsjes straks ook naar handgel smaken. "Daarvoor gebruiken we andere machines," zegt Begeman lachend.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore