Ga naar de inhoud
Ondernemersspreekuur

Word je als ondernemer gekort door de fiscus vanwege thuisbezorgen?

Beeld © RTL Z

Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. In het RTL Z Ondernemersspreekuur proberen wij elke werkdag antwoord te geven op jullie vragen, online en op televisie. Deel #4: het thuisbezorgen.

Een week geleden besloot de regering om alle horeca in Nederland te sluiten. Tenminste tot en met 6 april zijn eet- en drinkgelegenheden dicht. Een grote strop voor ondernemers en werknemers. In de Nederlandse horeca werken zo'n 400.000 mensen.

De ondernemersvraag

Restaurant Rossetti uit Velp is een van de bedrijven die sinds vorige week de deuren heeft gesloten. Eigenaar Lea Shefek probeert met thuisbezorgen de omzet wat op peil te houden. Al is het nu juist dat thuisbezorgen waar ze zich zorgen over maakt.

Er is nog veel onduidelijk, zegt ze. "De kans is aanwezig dat hoe meer omzet je draait met thuisbezorgen, hoe nadeliger dit zou zijn. Zo zou het kunnen zijn dat een tegemoetkoming van de overheid, van 4000 euro, zou komen te vervallen als je openblijft voor thuisbezorgen en afhalen." Ze vraagt zich af wat ze nu het best kan doen. 

Gevolgen voor de omzet

Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, snapt de bezorgdheid van ondernemers als Lea. Er is een regeling voor ondernemers verzonnen, de NOW. Een nieuwe variant van de werktijdverkorting. Het thuisbezorgen heeft daar invloed op, legt hij uit.

"Het werktijdsverkortingsdeel van de maatregel is omzetgerelateerd. Dus simpelweg: maak je meer omzet, dan ontvang je ook minder tegemoetkoming." Beljaarts benadrukt 'dat het niet een subsidie is om open te blijven, maar het een compensatie is om verplicht dicht te gaan'.

Noodmaatregel
Lees alles over de NOW:
Noodmaatregel vervangt 'corona-ww': dit verandert er voor jou

De 4000 euro vervalt niet

"Die 4000 euro waar de onderneemster het over heeft, komt dan weer niet in gevaar", aldus de directeur. "Tenminste, als je een VOF of eenmanszaak hebt. Dat bedrag is er niet voor NV's en BV's."

Er is dus een compensatieregeling voor restaurants en thuisbezorgen die nadelig kan uitpakken. Al is helemaal stoppen volgens Beljaarts mogelijk ook niet de beste oplossing. "Je moet als ondernemer een afweging maken. Brengt het veel kosten met zich mee, dan kun je het beter laten. Alleen is het ook een manier om aan cashflow te komen. Dat je toch wat ruimer zit in de liquide middelen." 

Geld dat nodig is voor bijvoorbeeld het betalen van de huur of de hypotheek. "Het is een overweging die ieder voor zich moet maken. Mocht je veel spaargeld hebben, dan is de noodzaak om gekke dingen voor extra omzet te doen nu wat minder. Maar als het water je aan de lippen staat, dan zou dit zomaar een uitkomst kunnen zijn."

Shefek zal dus moeten kiezen. Doorgaan met thuisbezorgen en hopen op veel omzet of helemaal stoppen. De komende weken zal ze dan gecompenseerd worden. Met meer dan 20 procent omzetverlies krijgt ze een tegemoetkoming in de loonkosten van haar personeel. Dat kan oplopen tot maximaal op procent van het loon. De 4000 euro kan ze - als VOF of eenmanszaak - houden.

Uitstel van executie

Koninklijke Horeca Nederland is blij met de noodmaatregelen die de regering heeft genomen. Als 'alle maatregelen die zijn beloofd' ook plaatsvinden, dan zouden delen van de sector het moeten kunnen redden. Daarna is er meer hulp nodig. "Het is natuurlijk nu een uitstel van executie. Als je niet structureel bedragen kwijtscheldt, zoals leveranciers en verhuurders dat kunnen doen, verplaatsen we het probleem naar later in het jaar."

Beljaarts verwacht dat het nog wel even gaat duren voor alles weer op gang komt. Dat terrassen en restaurants 'niet gelijk gevuld zijn'. "De maatregelen die de overheid nu neemt zijn fantastisch, maar we moeten ook nadenken over de periode daarna."

Heb jij zelf ook een vraag?

Vul je vraag hieronder in, dan gaan wij hem beantwoorden met de hulp van deskundigen.

De vragen gaan ook onderdeel uitmaken van onze nieuwsuitzendingen op RTL Z. Het kan zijn dat onze redactie je benadert om je vraag op te nemen op video.

Dit is een artikel van