Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Herdenkingspenning geschrapt Songfestival toch geslagen: 'Wordt collector's item'

25 maart 2020 15:41 Aangepast: 25 maart 2020 17:43
De herdenkingspenning voor het Songfestival 2020. Beeld © Koninklijke Nederlandse Munt

Nu het Songfestival uitgesteld is naar 2021 is de herdenkingspenning die de Koninklijke Nederlandse Munt voor het evenement slaat juist in trek. Verzamelaars zien hun kans schoon, de bestellingen nemen toe: "Het wordt een collector's item."

Muntenverzamelaars kunnen opgelucht ademhalen: de productie en de levering van de herdenkingspenning voor het Songfestival in Rotterdam gaat gewoon door, meldt de Koninklijke Nederlandse Munt.

Ondanks het feit dat het Songfestival inmiddels is geannuleerd en uitgesteld naar volgend jaar.

'Artikelen nog zeer courant'

Bert van Ravenswaaij, verantwoordelijk voor marketing en sales bij de Koninklijke Nederlandse Munt, laat weten dat de bestellingen na de bekendmaking van het annuleren juist zijn toegenomen.

"Artikelen zijn nog zeer courant. Verzamelaars en consumenten zijn nog heel erg geïnteresseerd in deze producten. Dat is ook de reden dat we blijven doorgaan met productie en levering."

De zilveren herdenkingspenning voor het Songfestival 2020. De zilveren herdenkingspenning voor het Songfestival 2020.

Verrast

Meteen na de annulering hing Van Ravenswaaij aan de telefoon met organisator European Broadcasting Union (EBU) in Zwitserland, vertelt hij aan RTL Z.

"Ik had wel angst dat alle mensen hun orders zouden annuleren. Maar ik ben, net zoals de mensen in Zwitserland wel verrast hoe goed dit product nog loopt. Ik denk dat het meehelpt dat het een bijzonder ontwerp is geweest, een van de beste conceptuele ontwerpen ooit."

Ontwerp

Er is een gouden penning (oplage 10 stuks met prijskaartje van bijna 5000 euro), een zilveren penning (oplage 3000 stuks, kost ongeveer 120 euro) en een coincard, een soort creditcardversie, waar het ontwerp van kopernikkel (oplage 6500 stuks, 12,50 euro). In het ontwerp zijn alle liedjes van de afgelopen 64 edities verwerkt. Het is overigens geen wettig betaalmiddel.

Muziekproducent Eric van Tijn heeft alle voorgaande liedjes samengesmolten tot één mix. Die is afgespeeld met een installatie van ontwerper Juan Sanchez-Castano: een speaker die op een bak staat, met daarin water uit de Rotterdamse Maas. 

Bij het afspelen van de mix zijn trillingen in het water ontstaan, die heeft Sanchez-Castano omgezet naar een digitaal 3D-model. Het reliëf daarvan staat op de penningen.

Tekst loopt door onder video:

Penning versus munt

Jacco Scheper, managing director bij Heritage Auctions Europe en ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Munthandelaren, vertelt dat het onderscheid tussen een penning en een munt voor handelaren en verzamelaars van groot belang is, ook voor de eventuele waarde. 

"Een munt is een betaalmiddel, wordt in opdracht van het ministerie van Financiën uitgegeven en opgenomen in catalogi en zijn echte verzamelobjecten."

Een penning daarentegen is geen wettig betaalmiddel, niet beschermd, kan door iedereen worden nagemaakt of nageslagen. "De verkochte hoeveelheid heeft te maken met marketing."

'Merendeel Songfestivalpenningen verkocht'

Van Ravenswaaij wil niet zeggen hoeveel interesse er precies is, maar hij verwacht wel dat een of meerdere van de ontwerpen gaan uitverkopen.

"Gemiddeld genomen zijn we ver voorbij de helft, het merendeel is verkocht. De coincard is over een paar weken wel uitverkocht." Er wordt door de Nederlandse Munt niks bijgemaakt, verzekert hij.

Van Ravenswaaij verwacht dat er ook wel een nieuwe penning komt als het Songfestival wél plaatsvindt. De Koninklijke Nederlandse Munt zal in ieder geval niet dezelfde penning met een nieuw jaartal bijdrukken.

"We komen dan ook wel weer met iets nieuws, zo'n bedrijf zijn we wel. Dat we een bepaalde ingeving qua design weer gaan uitwerken, net zoals nu."

De coincard, een soort creditcard met het ontwerp voor het afgelaste Songfestival in Rotterdam erop. De coincard, een soort creditcard met het ontwerp voor het afgelaste Songfestival in Rotterdam erop.

Gouden penning potentieel interessant

De gouden Songfestivalpenning kan door een schommelende goudprijs en de gelimiteerde oplage potentieel interessant zijn. Maar dat is van tevoren niet te voorspellen, zegt Schepers.

De interesse in de Songfestivalpenning verbaast hem niet. "Mensen springen nu in een gat van iets dat bijzonder gaat worden, ze hebben de gelegenheid iets te kopen waarvan ze denken dat het schaars zal worden."

Als voorbeeld noemt Scheper de laatst geslagen guldens in 2001. "Dat was dat muntje met het winnende ontwerp van een wedstrijd onder basisschoolleerlingen van een leeuwtje met een vlaggetje. Daarvan zijn 17 miljoen geslagen, voor elke Nederlander één. Maar er zijn ook 360 in zilver van geslagen en verspreid onder medewerkers van de rijksmunt. Zo'n object is nu tussen de 1000 en 2000 euro waard."

Songfestivalspullen in uitverkoop

Intussen zijn sommige Songfestivalspullen die voor de editie in Rotterdam gemaakt waren al in de uitverkoop in de officiële webshop.

Voor de Songfestivalpenningen zul je trouwens de normale prijs moeten blijven betalen. Of misschien wel meer, als ze later op Marktplaats verschijnen als ze écht uitverkocht zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van