Ga naar de inhoud
Ondernemersspreekuur

Hoe zit het met de afdracht van btw, moet dat nog ondanks corona?

Beeld © RTL Z

Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. In het RTL Z Ondernemersspreekuur proberen wij elke werkdag antwoord te geven op jullie vragen, online en op televisie. Deel #3: btw-afdracht.

Onderneemster Ilona Lagas, mediator, vraagt zich af hoe het met haar belastingaangifte zit. "Eind van deze maand moet ik als kleine zelfstandige de btw-aangifte doen. Gelden de nieuwe belastingmaatregelen ook voor afdracht btw?"

Wel aangifte, niet betalen

"We moeten een onderscheid maken tussen de aangifte van belasting, dat moet voor de omzetbelasting in principe per maand of per kwartaal, en aan de andere kant het betalen van de belasting", zegt hoogleraar Peter Kavelaars.

"Voor het doen van die aangifte is geen bijzondere regeling. Die moet gewoon op tijd gedaan worden voor het eind van de maand. Voor de betaling is echter wel een versoepeling aangebracht."

Betalen van belasting is versoepeld

Dat zit als volgt. Mocht de ondernemer betalingsproblemen ondervinden, dan schiet de overheid te hulp. "Eigenlijk kan, zonder voorbehoud, voor een aantal type belastingen uitstel worden aangevraagd. Dat is voor een periode van drie maanden", legt Kavelaars uit.

Het gaat dan om de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de loonbelasting en de omzetbelasting. "Verwacht een ondernemer dat de problemen langer duren, dan kan de termijn van drie maanden zelfs verlengd worden." Dan moet er echter bewijs worden geleverd en dat is voor deze eerste termijn nog niet. 

Geen
Geen corona-excuus meer nodig
Geen corona-excuus meer nodig voor uitstel belasting betalen

Rente is belangrijk

Normaal gesproken moet je als ondernemer beducht zijn op de rente als je uitstel van betaling aanvraag, maar ook dat is nu anders, legt Kavelaars uit. "Normaal gaat de teller lopen, als je een betaling mist. Dan heb je het bij de omzetbelasting in de regel normaal over 4 procent. Dat wordt nu teruggebracht naar nul procent."

De hoogleraar fiscale economie verwacht dat veel ondernemers gebruik gaan maken van de regeling. "Als je in deze tijd drie maanden uitstel van betaling kan krijgen, is dat voor veel ondernemers zeer belangrijk."

"Al die middenstanders, zoals bijvoorbeeld de café-eigenaren, krijgen geen cent cash binnen. De vaste lasten lopen wel gewoon door. Die hebben dit heel erg nodig. Ik verwacht dat iedereen van dit uitstel gebruik gaat maken."

Heb jij zelf ook een vraag?

Vul je vraag hieronder in, dan gaan wij hem beantwoorden met de hulp van deskundigen.

De vragen gaan ook onderdeel uitmaken van onze nieuwsuitzendingen op RTL Z. Het kan zijn dat onze redactie je benadert om je vraag op te nemen op video.

Dit is een artikel van