Ondernemen

Biertje van aardappels die anders verspild zouden zijn

11 juli 2016 09:17 Aangepast: 14 juli 2016 23:36
Beeld © InStock

InStock, dat onverkocht AH-eten serveert, lanceert bier gebrouwen van geredde aardappels. Pieper Bier is gebrouwen van aardappels die anders verspild zouden zijn.

In Nederland haalt jaarlijks minstens 340 miljoen kilo aardappels ons bord niet. De anti-voedselverspillers van InStock besloten daar een biertje van te brouwen, samen met Brouwerij Troost. Zo is Pieper Bier het eerste biertje in Nederland dat gemaakt wordt van reststromen. Het biertje lost 4,50 euro.

Het mout in het biertje is voor een deel vervangen door (surplus) aardappels. "Door de neutrale smaak van de aardappels komt de hopsmaak sterker naar voren. Hierdoor proef je een bloemige bitter die door kenners wordt vergeleken met een Pale Ale. Het bier is lichter van kleur dan een traditionele Pale Ale." 

'Ten minste heerlijk tot'

De aardappels die afgeschreven worden zijn het gevolg van overproductie, te hoge kwaliteitseisen of schoonheidsfoutjes. Voor Pieper Bier worden verschillende soorten aardappels gebruikt, deels vanuit Albert Heijn en deels van een aardappelverpakker.

Op het etiket geeft Instock een knipoog richting de verplichte 'ten minste houdbaar tot' regel. Omdat Instock gelooft dat deze wetgeving toe is aan vernieuwing, staat er 'ten minste heerlijk tot' te lezen. De boodschap: "Eerst gewoon kijken, ruiken en proeven voordat je iets weggooit." Door een verkeerde interpretatie van de 'ten minste houdbaar tot' datum vindt veel voedselverspilling bij mensen thuis plaats.

Nieuwe vestiging in Den Haag

Nog meer nieuws: InStock opent een tweede restaurant in Den Haag, na de eerdere vestiging in Amsterdam. Vanaf vrijdag 29 juli kun je op het Buitenhof 36 (met hetzelfde uitzicht als Mark Rutte) eten redden tijdens ontbijt, lunch en diner. Naast de twee restaurants heeft InStock een foodtruck en afhaaltoko.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van