Ondernemen

Coronacrisis zorgt voor topdrukte bij puzzelverkoper

19 maart 2020 18:35 Aangepast: 23 maart 2020 10:17
Omzet puzzelverkoper René van der Zwet gaat door plafond. Beeld © Dimmy Olijerhoek Fotografie

Als gevolg van de coronacrisis is de omzet van puzzelverkoper JVH de afgelopen weken geëxplodeerd. "De mensen zitten thuis en willen toch wat te doen hebben. Van puzzelen word je vrolijker dan van naar het nieuws kijken."

Dat zegt puzzelverkoper René van der Zwet van puzzelbedrijf JVH in Roelofarendsveen.

Naar eigen zeggen is JVH de grootste individuele verkoper van puzzels van tekenaar Jan van Haasteren, die op de markt worden gebracht door spellenfabrikant Jumbo. Van Haasteren (84) is bekend om zijn komische kijkplaten waarop honderd-en-een dingen gebeuren, en is nog steeds actief.

Door het plafond

Afgelopen jaren zag Van der Zwet zijn omzet toch al gestaag stijgen. "Omdat wij ook het Nederlands Kampioenschap Legpuzzelen organiseren, weten fans ons sowieso beter te vinden. Maar wat wij de laatste weken meemaken, is uitzonderlijk. De omzet gaat door het plafond, en is drie tot vier keer hoger dan normaal."

De Zuid-Hollandse ondernemer kan het zich ook wel voorstellen. "Mensen zitten door de coronamaatregelen aan huis gekluisterd, en vragen zich af hoe lang het nog gaat duren. Daarom bestellen ze alvast een paar puzzels."

Kampioenschap uitgesteld

De gestegen puzzelverkopen geven de ondernemer genoeg te doen. Dat komt goed uit, ook omdat de finale van het NK Legpuzzelen op 5 april door de coronacrisis moest worden uitgesteld.

"Daarvoor hadden zich al 800 gegadigden aangemeld. Bovendien zou daar de nieuwste puzzel van Van Haasteren worden gepresenteerd, met als thema het Songfestival."

Hoewel ook dat het songfestival is uitgesteld, zal de nieuwe puzzel toch verschijnen. En gezien de geëxplodeerde puzzelverkopen, zullen die ook wel verkocht worden denkt Van der Zwet. "Het is hier gezellig druk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van