Ga naar de inhoud
Ondernemersspreekuur

Wie regelt de betaling van mijn payrollmedewerkers?

Beeld © RTL Z

Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. In het RTL Z Ondernemersspreekuur proberen wij elke werkdag antwoord te geven op jullie vragen, online en op televisie. Deel #2: payrollers.

Sherif heeft een groot chauffeursbedrijf. Hij begon twaalf jaar geleden als student, toen nog zonder rijbewijs. Inmiddels is zijn bedrijf uitgegroeid tot een onderneming waar 250 tot 300 mensen werken. De meeste zijn via een payrollbedrijf in dienst.

Er werken privéchauffeurs, maar ook bezorgers en autotransporteurs. Zijn klanten zijn voornamelijk groothandels, apotheken, autodealers en vuilnisophaalbedrijven. 

Looncompensatie voor payrollmedewerkers?

Hij maakt zich zorgen over de mensen die via zo'n constructie werken. "Hieronder zitten ook medewerkers die inmiddels fase 3-contracten hebben en waarbij ik een urenverplichting heb. Kan ik ook voor hun in aanmerking komen voor looncompensatie?"

Payrollmedewerkers in dienst: wie is verantwoordelijk?

00:27

Overmacht

De ondernemer vraagt zich af of hij de looncompensatie moet regelen, of dat het payrollbedrijf dat moet doen. "Als het payrollbedrijf dit niet doet ondanks de mogelijkheden, in hoeverre kan ik dan gehouden worden aan de doorbetaling van de uren van mijn medewerkers (in mijn ogen is er nu sprake van overmacht)?."

De overheid heeft een compensatieregeling voor werkgevers opgetuigd, de NOW-regeling. "Dat is in de vorm van tegemoetkoming in de loonkosten van vaste werknemers en werknemers met een flexibel contract", zegt advocaat Niki van Mook van JM Advocaten. Belangrijk is wel dat zij in dienst blijven tijdens de aanvraagperiode.

Vaste dienst versus externe medewerkers

Je moet wel een onderscheid maken tussen werknemers die je zelf in dienst hebt, en externe medewerkers, legt advocaat Van Mook uit. De werkgevers die de werknemers in dienst hebben kunnen deze aanvraag doen, zegt zij.

"Werkgevers kunnen werknemers met flexibele contracten met behulp van de tegemoetkoming in de loonkosten in dienst houden. Voor externe medewerkers, die je dus niet zelf in dienst hebt, kun je de looncompensatie niet aanvragen."

Van Mook zegt dat ook uitzendbureaus voor uitzendkrachten die bij hen in dienst zijn een aanvraag voor looncompensatie in kunnen dienen. "En dat geldt ook voor payrollbedrijven."

Payrollbedrijf moet in actie komen

Met andere woorden. Een ondernemer als Sherif kan de aanvraag doen voor mensen met een flexibel contract, maar voor de payrollers moet het payrollbedrijf dat gaan doen. "Heb je als werkgever externe medewerkers, dan zijn deze medewerkers niet in dienst bij je eigen onderneming maar elders", aldus Van Mook.

"Daar kun je de looncompensatie dus niet zelf voor aanvragen. Of je de uren door moet betalen en of sprake is van overmacht is afhankelijk van meerdere factoren, zoals onder meer wat is afgesproken in de overeenkomst met het payrollbedrijf en of er nog werkzaamheden worden verricht."

Heb jij zelf ook een vraag?

Vul je vraag hieronder in, dan gaan wij hem beantwoorden met de hulp van deskundigen.

De vragen gaan ook onderdeel uitmaken van onze nieuwsuitzendingen op RTL Z. Het kan zijn dat onze redactie je benadert om je vraag op te nemen op video.