Ondernemen

Utrechtsestraat: populaire winkelstraat in tijden van corona

19 maart 2020 11:53 Aangepast: 19 maart 2020 11:54

De Utrechtsestraat in het centrum van Amsterdam is een van de populairste winkelstraten van de hoofdstad. 700 meter lang een aaneenschakeling van winkels, cafés en kleine restaurants. Wat verandert er voor hen en het publiek in tijden van corona? Journalist Roderick Veelo gaat in gesprek met zijn ondernemende buren in dit eerste deel.

Ik woon al 25 jaar om de hoek van de Utrechtsestraat. Deze week gingen de cafés en restaurants dicht. Veel winkels zijn nog open. Ik wandel van het Frederiksplein in de richting van het Rembrandtplein.

Vanaf de Nederlandse Bank op het Frederiksplein gezien begint de Utrechtsestraat met café Oosterling. Het café staat er al 143 jaar en wordt beoordeeld als een van de beste van Nederland. Simon Carmiggelt was er ooit kind aan huis. De meeste gasten zijn er stamgasten. Maar het café is leeg.

Boeken hamsteren

De boekhandel er tegenover is open. De eigenares doet de laatste dagen goede zaken. "Klandizie loopt geweldig op het moment. Mensen zijn boeken aan het hamsteren. Het sociale leven gaat aan banden en mensen willen wat te lezen achter de hand hebben. Ik heb niks te klagen." En mocht de winkel, net als de overbuurman, moeten sluiten, dan gaat ze boeken bezorgen.

Ik wandel langs een doorgaans drukke koffietent en langs het Indiase restaurant Golden Temple en de Spaanse tapasbar Pata Negra. Geen drukte op de stoep, de deuren zijn dicht, de ruimtes zijn donker.

Onduidelijke dagen voor consumenten

Dameskleding winkel Vanilia is open, maar niet van harte. "Vandaag heb ik vier klanten gezien", zegt de mevrouw achter de toonbank. "Het weekend was nog lekker druk, maar vanaf deze week is het stil. Vandaag is het wel extreem rustig."

Het zijn volgens haar ook onduidelijke dagen voor consumenten. "Mensen weten ook niet wat er wel open is en wat niet. Ik krijg telefoontjes van dames die willen weten of we open zijn, want die willen niet voor een dichte deur staan."

In de war

De deur van concept store MaisonNL staat op een kier. Binnen staat alleen eigenares Jonett van Buyten. "Ik ben erg in de war. Zaterdag kwam hier een huisarts en die zei: als je veel je handen wast, afstand houdt en in je elleboog hoest, kun je gewoon naar buiten. En zo stond ik er eigenlijk ook in. Maar zondag sloeg bij mij de stemming om." En ook bij haar personeel.

Ze werd zondag gebeld door een winkelhulp en die zei: ik kom niet. "Haar man heeft horecazaken en zij ging hem helpen die zaken uit te ruimen. Ze ging door de telefoon tegen me te keer. Zo van: je hebt geen idee hoe erg het is en je weet niet wat ons te wachten staat!" Van Buyten kreeg maandag van een andere ondernemer het verwijt dat ze open wilde. "Onverantwoord", zei hij.

"En nu weet ik het niet meer. Ik heb bij m'n boekhouder al geïnformeerd welke verplichtingen ik heb tegenover mijn personeel. Want als ik dicht moet, wat moet ik dan met mijn personeel?"

Mooie auto's, dure vrouwen

André Sprangers is eigenaar van schoenwinkel Zwartjes van 1883. "Ja, het is natuurlijk aanzienlijk stiller op straat. Dat heeft ook gevolgen voor de niet-horeca. Donderdag was er nog niks aan de hand. Maar vanaf vrijdag daalt het aantal bezoekers snel. Ik denk dat mensen op dit moment met andere dingen bezig zijn dan met het kopen van schoenen. De online verkopen lopen nog redelijk door, maar ook daar zie je dat het momenteel geen booming business is."

Sprangers is niet van plan om de winkel te sluiten. Als dat van de overheid niet hoeft, dan gaan hij gewoon door. "Iedere klant die de moeite neemt om naar ons toe te komen en die een dichte deur vindt, dat krijg je als een boemerang terug." Hij leeft op dit moment van dag tot dag. "We hebben een webshop, maar die beleveren we vanuit de winkel. Dus personeel blijf ik voorlopig nodig hebben."

"Je kunt ook niet tegen je medewerkers zeggen: jongens ga maar thuis zitten op eigen kosten. Die moeten ook aan het eind van de maand hun huur betalen. We prijzen ons gelukkig dat we de afgelopen jaren ons geld niet alleen maar geïnvesteerd hebben in mooie auto's en dure vrouwen en dat we wat bij de bak hebben staan. We kunnen het best wel een tijdje uitzingen. Maar het moet geen jaren duren natuurlijk."

Bij mooi weer hoort een visje

Bij het Vishuisje aan de Prinsengracht is het drukker dan normaal. Eigenaar Evert van Rossum denkt dat de mensen die hun café niet in kunnen, zich dan maar verzamelen bij zijn viskar. "Maar wel afstand houden natuurlijk. Mensen willen toch naar buiten met dat mooie weer en komen hier dan maar een visje halen. Tja, veel alternatieven zijn er niet meer."

"Als we dicht moeten is het gewoon leegverkoop en wat we over hebben delen we uit. En dan sluiten we de tent. Dan gaan we de kar schilderen en opknappen. Wij kopen per dag in en blijven ook niet met veel zitten. De opslag van waar is nul. En een ander geluk: we hebben geen 15 man personeel in dienst."

Buffertje is er wel

Even verderop staat glazenwasser Robin onderaan zijn ladder. Hij heeft altijd tijd voor een praatje, maar vandaag al helemaal. Klanten haken bij bosjes af. "Ik heb een schoonmaakbedrijf en maak cafés en restaurants schoon. Die werkzaamheden zijn in één keer gestopt. Maar ook winkels die zeggen: ik ga dicht, dus ramen lappen hoeft even niet meer."

Hij is blij met de uitgestoken hand van de overheid, maar vindt het ook logisch. "Dit wordt zo'n enorme klap voor de economie. Niks doen is geen optie. Ik ben altijd een spaarder geweest, dus een buffertje heb ik wel. Maar die overheidshulp pak ik met beide handen aan."

Robin lapt ook mijn ramen, dus ik vraag of ook particulieren al bedanken voor zijn diensten. "Ja zeker, even verderop woont iemand, zij is stewardess en heeft zij heeft gezegd dat ze voorlopig zelf de ramen lapt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van