Ga naar de inhoud
Ondernemersspreekuur

Kan ik sowieso werktijdverkorting aanvragen, of ligt dat aan de omzetdaling?

Beeld © RTL Z

Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. In het RTL Z Ondernemersspreekuur proberen wij elke werkdag antwoord te geven op jullie vragen, online en op televisie. Deel #1: de werktijdverkorting.

Lenneke heeft een eigen koeriersbedrijf en heeft een vraag over werktijdverkorting voor haar personeel. "Mag ik op dit moment al werktijdverkorting aanvragen voor werknemers, of ligt het eraan hoeveel omzetdaling ik heb?" 

Werktijdverkorting? Nieuwe regels

"Om met de deur in huis te vallen: een aanvraag voor werktijdverkorting kan niet meer," aldus arbeidsrechtsadvocaat Maarten van Gelderen. "Die regeling is namelijk gisteren ingetrokken door het kabinet. Gelukkig is daar dan wel weer een nieuwe regeling voor in de plaats gekomen."

"De regeling is namelijk ruimer dan werktijdverkorting. De naam, ik heb het ook niet verzonnen: de tijdelijke 'noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud'. Ook wel NOW genoemd."

Die nieuwe variant is volgens Van Gelderen goed nieuws voor ondernemers als Lenneke. "Ze kan dit aanvragen. Ze kan dan als ondernemer voor drie maanden maximaal 90 procent van de loonkosten van werknemers gecompenseerd krijgen." 

Noodmaatregel
Noodmaatregel vervangt 'corona-ww': dit verandert er voor jou
Noodmaatregel vervangt 'corona-ww': dit verandert er voor jou

Nieuwe variant: dit zijn de voorwaarden

"Je kan aanspraak op NOW maken, als je verwacht dat je tenminste 20 procent van je omzet gaat missen. Je dient een aanvraag in en krijgt dan een voorschot. Dat gaat op vertrouwen. Je krijgt een voorschot, na drie maanden wordt er door de overheid verder gekeken," vertelt Van Gelderen.

De ondernemer moet wel een aantal afspraken nakomen. "Je bent verplicht om 100 procent van het loon van je werknemers te betalen. Je mag daarnaast geen mensen ontslaan. Mensen met een vast contract blijven dus in dienst", aldus de arbeidsrechtsadvocaat.

Ook is er goed nieuws voor de mensen met een flexibel contract. "De nieuwe regeling geldt ook voor tijdelijke krachten en oproepkrachten." 

Nadeel: hij is er nog niet

Het grootste nadeel van de NOW volgens Van Gelderen? "De regeling is voor ondernemers nog niet open, de oude is wel dicht. Ik verwacht echter dat deze er met een paar dagen is. Ik denk dat het gaat werken en massaal gebruikt gaat worden." 

Heb jij zelf ook een vraag?

Vul je vraag hieronder in, dan gaan wij hem beantwoorden met de hulp van deskundigen.

De vragen gaan ook onderdeel uitmaken van onze nieuwsuitzendingen op RTL Z. Het kan zijn dat onze redactie je benadert om je vraag op te nemen op video.