Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Impact van coronacrisis op muzieksector: 'Droombaan ineens on hold'

28 maart 2020 09:34 Aangepast: 29 maart 2020 09:32
Een van de Participatiekoren die jaarlijks hoogtepunten van Bach zingen. Beeld © Participatiekoren, foto door Zan van Alderwegen

Ook op de muzieksector is de impact van het coronavirus groot. Concerten en festivals gaan niet door, maar ook kleinere, lokale initiatieven zoals koren worden geraakt. "We draaien nu al 20.000 euro verlies."

Erik Zwiers is journalist en schrijver, maar ook oprichter van de Participatiekoren, een samenwerkingsverband waarin demente ouderen hoogtepunten uit de Passies van J.S. Bach zingen. "Het is een combinatie van zangers en vertellers met dementie en professionele koorzangers, muzikanten en dirigenten." 

Maar de komende concerten die ze met Pasen zouden geven, wanneer het in Nederland gebruikelijk is om de Passies van Bach te vertolken, gaan dus niet door. 

Verlies van 20.000 euro

De schade valt vooralsnog mee, vertelt hij. "Omdat we alles kunnen opschuiven. Per koor kost het ongeveer 30.000 euro om het project te draaien. We lopen nu wel tegen een verliespost van 20.000 euro aan, omdat het magazine en andere promotiematerialen al gemaakt zijn. En we hebben extra repetities nodig omdat je toch opnieuw moet beginnen."

Die kosten hoopt Zwiers op te vangen met een vriendenwervingscampagne, die hij op Goede Vrijdag van start wil laten gaan. "We sturen aan op een kleine maandelijks donatie, zeg twee kopjes koffie."

Deelnemers aan een van de Participatiekoren van Erik Zwiers. Deelnemers aan een van de Participatiekoren van Erik Zwiers.

Muzikanten betaald, fondsen akkoord

Normaal gesproken haalt Zwiers de inkomsten uit de kaartverkoop, deelnemers en via fondsenwerving. "De fondsen gaan gelukkig akkoord met het doorschuiven en vragen nog geen geld terug."

De professionele muzikanten met wie de koren werken laten ook weten nog geen geld te willen. "Voor reeds geleverde diensten betalen we ze natuurlijk wel, zoveel als we nu kunnen. We hebben nog geen zorgen dat we kopje onder gaan, maar vragen wel van iedereen medewerking en coulance en die ontvangen we ook."

Als het nodig is, kan Zwiers aan de fondsen vragen eerder geld uit te keren. Sommige fondsen keren namelijk pas ná het evenement uit. "Maar dat hoeft nu nog niet." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zomerfestivals als Pinkpop nog niet in gevaar door corona

Alle beetjes helpen

Voor veel muzikanten in Nederland is geld een probleem nu festivals en concerten zijn afgelast. Het Haagse festival Rewire vraagt bijvoorbeeld om niet je geld terug te vragen, maar om te zetten in een donatie.

Publishingplatform Bandcamp, waarop artiesten hun muziek kunnen verkopen, deed een oproep om muzikanten te ondersteunen. Slechts drie dagen na de oproep leidde dat al tot een omzet van ruim 4 miljoen euro, vijftien keer zoveel als er op een normale vrijdag door fans wordt gekocht aan muziek en bijbehorende merchandise.

Maar er wordt ook meegedacht door organisaties in de sector. Rechtenorganisatie Sena maakte onlangs een extra subsidieronde van 200.000 euro voor muzikanten bekend. Bij Sena Performers Muziekproductiefonds is subsidie voor het bekostigen van albumopnamen. Ook komt er een coulanceregeling voor festivals en evenementen. 

Minister Van Engelshoven zegde al in NRC Handelsblad toe dat subsidies door blijven lopen, want die vormen 'een soort basiszekerheid'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Festivalwereld ziet hele seizoen in rook opgaan door coronacrisis

Concertfotograaf Wouter Vellekoop aan het werk. Concertfotograaf Wouter Vellekoop aan het werk.

Concertfotograaf zonder klussen

Wouter Vellekoop, concertfotograaf uit Den Haag, wilde vanaf maart eigenlijk zijn droom van fulltime concertfotograaf waarmaken. "In februari deed ik het nog rustig aan, daar had ik zelf voor gekozen om er in maart vol voor te gaan, maar dan ineens is je agenda echt leeg. Dat is wel raar. Het is af en toe even slikken, maar ik blijf positief."

"Vandaag realiseerde ik me: ik moet misschien wel heel goed gaan kijken wat ik ga doen de komende maanden want die buffer raakt ook een keer op, en die kleine klussen vullen niet genoeg aan." 

Hij twijfelt nog over aanspraak maken op de zzp-regelingen. "Want niemand weet hoe lang het duurt. Op zich gaat het financieel ook nog wel goed." 

Caro Emerald in de Royal Albert Hall, waar Wouter Vellekoop mee naartoe mocht. Caro Emerald in de Royal Albert Hall, waar Wouter Vellekoop mee naartoe mocht.

Dank voor de goede zorg

Vellekoop kan nog terugvallen op zijn oude vormgevingswerk. "Ik doe nu wat klusjes voor verschillende partijen, zoals opmaak van folders." Maar hij zet zich ook in voor andere dingen.

Omdat zijn handen nu ook begonnen te jeuken, bouwde hij voor nop de website Dankvoordezorg.nl. "Die is van Brabantse horeca-ondernemers die maaltijden verzorgen voor zorgverleners en hun familie. Via via zijn ze bij mij terechtgekomen en vroegen ze me. Het is ook goed om met dit soort dingen bezig te zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Crisismaatregelen: dit ligt er klaar voor zzp'ers en andere ondernemers

Mini-concert op Goede Vrijdag

Voor de Participatiekoren is nu de bedoeling om de concerten door te schuiven naar de Week van de Dementie in september. In de tussentijd wil Erik Zwiers de ouderen die normaal meezingen 'en nu achter de geraniums zitten' ondersteunen. Met bijvoorbeeld een 12-delige podcastserie waarin ze mensen met dementie aan het woord laten.

En hij denkt na over een miniconcert op Goede Vrijdag voor een verpleeghuis in Haarlem waar de Participatiekoren mee werkt. "Het thema is 'Erbarme dich'. Nou, als er nu een moment is waarop we ons moeten ontfermen over anderen is het nu wel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van