Business

Corona-update: sport vreest miljoenenstrop, olieprijs op laagste stand

18 maart 2020 10:23 Aangepast: 18 maart 2020 10:26
Een oproep om thuis te blijven op de stoep in München. Beeld © ANP

Omdat het coronanieuws in een rap tempo voorbij komt, zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen uren overzichtelijk op een rij.

KLM krijgt mondkapjes en handschoenen van Chinese luchtvaartmaatschappijen China Eastern Airlines, China Southern Airlines en Xiamen Airlines. Een Xiamen Airlines-vliegtuig met 80.000 mondkapjes en 50.000 handschoenen landde vanmorgen op Schiphol. 

De Nederlandse maatschappij heeft alleen niet zoveel aan de beschermingsmiddelen. Dus op zijn beurt schenkt KLM ze weer aan het Erasmus MC en andere zorginstellingen in ons land waar een tekort aan beschermingsmiddelen is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Trendbreuk: ABN houdt rekening met stijgende hypotheekrente

950 miljoen euro

De Nederlandse sport wordt hard geraakt en daar heeft koepelorganisatie NOC*NSF nu een cijfer op geplakt. Van bonden tot verenigingen, het mislopen van abonnementsgelden en het afgelasten van wedstrijden: de gevolgen van het coronavirus dreigt de Nederlandse sport 950 miljoen euro aan inkomsten mis te lopen, zegt NOC*NSF tegen de NOS. De koepelorganisatie wil overleg met het kabinet over een noodfonds. 

"We hebben met een aantal bonden en organisaties overleg gevoerd en aan de hand daarvan een impactanalyse gemaakt. Daarin komen we, als we rekenen tot en met de zomer, tot een inkomstenderving van 950 miljoen euro", zei Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF.

Als de sportwereld eerder op gang komt en de economische maatregelen die voor werkgevers zijn ingesteld hun werk doen zou het bedrag lager kunnen uitvallen, denkt Dielessen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Geen lockdown, maar politie bereidt zich er wel op voor

Sodexo: 2 miljard minder omzet

Door het afzeggen van evenementen lopen cateraars ook inkomsten mis. Cateraar Sodexo uit Frankrijk vreest 2 miljard euro minder omzet door de uitbraak van het coronavirus. Er is momenteel veel minder vraag naar catering- en schoonmaakdiensten van het bedrijf. De inkomsten dalen licht, vooral in China en Italië.

Vorig boekjaar draaide Sodexo een omzet van 22 miljard euro. Het bedrijf is actief in 67 landen en heeft wereldwijd 470.000 mensen in dienst. Vanwege de virusuitbraak trekt de cateraar de verwachtingen voor het lopende boekjaar in. Op 9 april worden de halfjaarcijfers bekendgemaakt, dan zal het bedrijf met meer details komen over de impact van het coronavirus.

Olieprijs op laagste niveau in 17 jaar

De vraag naar olie staat wereldwijd onder druk door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor staat de prijs op het laagste punt in 17 jaar.

De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie daalde naar 26,20 dollar, het laagste niveau sinds mei 2003, toen de angst voor het SARS-virus in Azië de wereld in zijn greep hield. Sinds het begin van dit jaar zijn de olieprijzen meer dan gehalveerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Noodmaatregel vervangt 'corona-ww': dit verandert er voor jou

Winstalarm BMW

De Chinese autofabrikanten en autoverkopen stonden al onder druk, nu spreekt ook Duitse automaker BMW de verwachting uit de winst dit jaar aanzienlijk lager zal zijn door het coronavirus. Dalende verkopen op alle grote markten en 'zwakkere' leveringen aan klanten zijn daarvan de oorzaak, zegt de automaker.

De productie is verlaagd en er wordt werktijdverkorting voor personeel ingevoerd. Ook wordt zoveel mogelijk thuisgewerkt bij BMW.

In 2019 verkocht BMW voor een record aan 2,5 miljoen auto's, inclusief dochtermerken Mini en Rolls-Royce. De omzet kwam vorig jaar voor het eerst uit boven de 100 miljard euro. De winst zakte met ruim een kwart naar 7,1 miljard euro, mede door hoge kosten voor technologie voor elektrische auto's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook verwijderde massaal coronaberichten door fout

FNV: voorkom banenverlies KLM

Vakbond FNV wil dat KLM zoveel mogelijk banenverlies voorkomt voor het grond- en cabinepersoneel, ook voor mensen met een tijdelijk contract. De vakbond wil daar snel over om tafel met de luchtvaartmaatschappij, die vorige week aankondigde dat zij tot 2000 banen schrapt wegens de coronacrisis.

Als het aan de vakbond ligt, gaat een streep door dat plan nu het kabinet een groot steunpakket heeft aangekondigd. De overheid neemt grotendeels de loonkosten voor haar rekening bij bedrijven die in de problemen komen. Dat maakt ook bij KLM ‘6betere maatregelen’ mogelijk en noodzakelijk, vindt FNV.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

AEX opent diep in het rood: ‘Geen reden om beurs te sluiten’

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van