Ondernemen

Veel minder fulltime zzp'ers van start

05 juli 2016 15:00 Aangepast: 31 juli 2017 00:30
Beeld © Getty

Het aantal mensen dat fulltime aan de slag gaat als zzp'er daalt hard, blijkt uit nieuwe cijfers van de Kamer van Koophandel.

In juni dit jaar zijn er zo'n 4000 fulltime zzp'ers gestart, een flinke daling, een jaar eerder ging het namelijk nog om 9000 fulltime starters. Blijkbaar is het dus een stuk minder interessant geworden om als zelfstandige aan de slag te gaan. Tenminste: als fulltime zelfstandige. Het aantal parttime zzp'ers stijgt juist wel.

Thumbnail

Parttime wel in trek

In het eerste halfjaar van 2016 kwamen er iets minder dan 16.700 parttime zelfstandigen bij. Een stijging van 27 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen er iets meer dan 13.000 parttime zelfstandigen bijkwamen, blijkt uit de cijfers van KvK.

Vooral communicatie, grafische vormgeving, paramedische praktijken en alternatieve genezers zijn in trek als parttime zzp-baantjes. Bij de fulltimers is vooral de taxibranche populair. 

Nieuwe VAR een probleem?

Grote vraag is wat de reden is dat er minder mensen kiezen om fulltime voor zichzelf aan de slag te gaan. "Afgelopen jaren zijn veel mensen gestart vanuit een uitkering. We denken dat zij nu meer gaan kiezen voor een vaste baan", Martijn Pennekamp, zzp-deskundige.

Wat waarschijnlijk ook meespeelt is de nieuwe wet voor zzp'ers. De verklaring arbeidsrelatie (VAR) is inmiddels verdwenen maar er bestaat nog steeds grote onduidelijkheid over de vervanger. Het kan bijna niet anders dan dat die nieuwe wet mensen toch afschrikt om fulltime als zelfstandige aan de slag te gaan.

Minder werk voor zzp'ers

Uit een inventarisatie van het uitzendbureau Randstad bleek dat opdrachtgevers huiveriger zijn geworden om zzp'ers in te huren na het verdwijnen van de VAR. Er is minder werk voor zzp'ers door de onzekerheid, concludeerde het bureau.  

Het verdwijnen van de VAR houdt in dat je samen met je opdrachtgever een modelovereenkomst opstellen. Hoe dat precies werkt en wat de alternatieven zijn als het niet lukt lees je hier, of zie je in onderstaande video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van