Ga naar de inhoud
Ondernemen

Terug naar 100 km/u, Flitsmeister ziet aantal gebruikers fors groeien

Jorn de Vries van Flitsmeister. Beeld © Flitsmeister

Automobilisten moeten vanaf vandaag het gaspedaal iets minder hard intrappen, willen ze niet geflitst worden. De app Flitsmeister helpt daar een handje bij mee. De afgelopen weken nam het aantal actieve gebruikers met 100.000 toe.

Veel meer dan waarschuwings-app

Het is een van de populairste apps in Nederland: Flitsmeister. De app laat tijdig weten of er ergens een flitspaal staat en waarschuwt ook voor mobiele flitsers langs de snelweg.

Althans, daar is de app ooit voor bedoeld. Inmiddels is het volgens directeur Jorn de Vries veel meer dan dat.

"Wij staan bekend als app om hardrijden te promoten. Natuurlijk helpen we mensen geld besparen door boetes te voorkomen", geeft De Vries toe.

Maar volgens hem zorgt Flitsmeister ook dat er veel veiliger gereden wordt in Nederland. Zo geeft de app een seintje als er een ambulance aankomt, er wegwerkzaamheden zijn, er iemand op de vluchtstrook staat of als er andere gevaarlijke situaties zijn.

1,7 miljoen gebruikers

Inmiddels heeft Flitsmeister 1,7 miljoen actieve gebruikers, waarvan het grootste deel uit Nederland komt. Een actieve gebruiker is iemand die de app gemiddeld 20 keer per maand opent.

Het is een groei van 6 procent sinds het begin van het jaar. "We zien absoluut een toename in gebruik, sinds het moment dat de discussie over het aanpassen van de maximumsnelheid actiever werd."

En de autoriteiten zijn blij dat die 1,7 miljoen automobilisten de app actief gebruiken. Bijvoorbeeld Rijkswaterstaat of het ministerie van Infrastructuur kunnen dankzij Flitsmeister actief met automobilisten communiceren.

Van radarverklikker naar verkeersmanagement

Als voorbeeld geeft De Vries werkzaamheden op de A16 bij Rotterdam. "Mensen die daar vaak rijden krijgen een melding dat de weg een weekend dicht is. Maar we helpen ook bij evenementen. Als een parkeerplaats vol is, dan begeleiden we automobilisten."

Op die manier heeft Flitsmeister zich in de tien jaar dat de app bestaat zich ontwikkeld van radarverklikker tot een app die zich bezighoudt met verkeersmanagement, vindt De Vries.

Een nieuwe functie die eraan komt is dat verkeerslichten live te zien zijn in de app. Ook wordt al getest met automobilisten ondersteunen bij het invoegen, om files te verminderen.

Vroemmm... 

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel handig en nobel, maar waarom zegt Flitsmeister na het passeren van een flitspaal of trajectcontrole dan 'Vroemmm….'? Is dat geen promotie voor hardrijden? Een beetje wel, geeft De Vries toe. Flitsmeister zorgt toch voor een spanningsveld tussen handhavers en automobilisten.

"Het heeft wel voor bereik gezorgd en dat bereik is nodig voor verkeersinformatie. En autorijden moet ook een beetje leuk zijn en dat is het vaak niet in Nederland. Onze gebruikers kunnen de ludieke communicatie van ons wel waarderen."

Navigatie-apps
Lees ook:
Navigatie-apps niet up-to-date na snelheidsverlaging naar 100 km/u

Geld verdienen

De Vries begon in 2012 bij Flitsmeister, toen de app al twee jaar bestond. Hij kreeg als taak om het hobbyprojectje uit te bouwen tot iets commercieels. Er moest geld mee verdiend gaan worden. "We moesten gas gaan geven."

Hij had al snel door dat er geld te verdienen valt met de verkeersinformatie die de app opleverde. Naast autoriteiten gebruiken ook radiozenders die informatie. Daardoor krijgt Flitsmeister ook gratis promotie, want de app wordt telkens genoemd op de radio.

Daarnaast krijgen gratis gebruikers advertenties te zien na het gebruik van de app. "Je kan een bericht krijgen van een partij waar je langs bent gereden. Bijvoorbeeld een kortingsbon van McDonalds." Wie niet zit te wachten op reclame kan een betaald account nemen.