Ga naar de inhoud
Ondernemen

Italiaanse bedrijven steunen gezondheidszorg, elkaar en burger

Een eenzame reiziger op het vliegveld van Milaan Beeld © Getty

Italiaanse bedrijven dreigen met de economische crisis die wordt veroorzaakt door het coronavirus veel geld te verliezen. Maar dat weerhoudt ze er niet van op grote schaal donaties of te doen. De coronacrisis laat veel bedrijven van hun zachte kant zien.

Van kledinghuis Armani en supermarkt Esselunga tot banken als Intesa-San Paolo en Unicredit: ze doneren aan ziekenhuizen en de Italiaanse overheid, bezorgen de boodschappen gratis aan ouderen of reserveren geld om andere bedrijven overeind te houden, zo bericht La Repubblica.  

Luxemerken

Als een van de eerste maakte Giorgio Armani deze week 1,25 miljoen euro over naar drie ziekenhuizen in Milaan en Rome waar veel met het coronavirus besmette personen behandeld worden.

Andere luxemerken bleven niet achter. Dolce&Gabbana doneerde aan twee Milanese ziekenhuizen en Bulgari kocht een 3D-microscoop voor een ziekenhuis in Rome.

Gratis bezorging

Bedrijven die hun eigen producten weggeven zijn er ook iets in natura doen zijn er ook. Acquaflex geeft het rode Kruis 20.000 flessen desinfecterende zeep, AngelinaPharma geeft er 40.000.

En supermarkt Esselunga, een van de belangrijkste ketens in het noorden van Italië, brengt iedereen die ouder is dan 65 gratis de boodschappen thuis. Daarnaast geeft de supermarktketen ook 2,5 miljoen aan een zestal ziekenhuizen.

Veel bedrijven doneren ook beschermingsmaskers aan gezondheidsinstellingen. Daaronder oliereus Eni, farmabedrijven en het Chinese telecombedrijf Xiaomi dat ook actief is in Italië. "Want we zitten in hetzelfde schuitje."

Atalanta

Er zijn ook meerdere inzamelinitiatieven opgestart waarmee particulieren geld kunnen geven. 1200 fans van voetbalclub Atalanta Bergamo gaven het geld dat ze terugkregen van de kaartjes voor de uitwedstrijd in de Champions League tegen Valancia (totaal 60.000 euro) aan het plaatselijke ziekenhuis. De wedstrijd werd zonder publiek gespeeld.   

Chinese gemeenschappen in Milaan en Prato steunden lokale ziekenhuizen en crowdfundacties zoals deze leveren miljoenen op.  

100 miljoen

Unicredit, de tweede bank van het land heeft de Italiaanse burgerbescherming Protezione Civile 2 miljoen euro bezorgd. En Banca Intesa, de grootste bank van het land, doneert 100 miljoen euro in projecten waarmee de capaciteit van ziekenhuizen omhoog kan. 

De bank reserveert ook 5 miljard euro om bedrijven en gezinnen te helpen als ze in financiële problemen komen vanwege het coronavirus. 

Dat geld kan dan geleend worden maar er hoeft in de eerste zes maanden niet te worden afgelost en komt bovenop maatregelen waarbij burgers en bedrijven hun bestaande hypotheken en leningen voorlopig niet hoeven af te lossen.     

Bestuursvoorzitter Carlo Messina van Intesa-San Paolo zei bij het bekendmaken van de genereuze acties van de bank dat het terecht is dat mensen zich zorgen maken. "Maar Italië heeft de mogelijkheid om dit zelf op te lossen. Wij zijn een sterk land. We komen over deze crisis heen."