Business

ABN Amro: vooral reisbranche en industrie willen deeltijd-ww

12 maart 2020 06:13 Aangepast: 12 maart 2020 08:50
Beeld © Getty

Het coronavirus treft vooral de reisbranche en de industrie. Bedrijven in deze sectoren vragen namelijk vaker deeltijd-ww aan, zegt ABN Amro na een analyse van cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Medio februari maakte het kabinet bekend dat ze bedrijven die in de problemen kwamen door het coronavirus, wilde helpen. Die bedrijven kunnen gebruik maken van werktijdverkorting.

Bedrijven kunnen aankloppen voor de regeling als zij verwachten de komende 2 tot 24 weken minstens 20 procent minder werk te hebben. Als het ministerie de aanvraag goedkeurt, kunnen zij bij het UWV uitkeringen aanvragen voor de uren die hun werknemers minder werken.

Werktijdverkorting is bedoeld voor buitengewone situaties die niet onder het gebruikelijke ondernemersrisico vallen. Daar vallen bijvoorbeeld branden of overstromingen onder en nu ook de uitbraak van het coronavirus.

Populaire regeling

Het aantal bedrijven dat deeltijd-ww aanvraagt, loopt razendsnel op. Op 6 maart ging het om 658 verzoeken. Op 10 maart waren dat er 1200 en op 11 maart waren het er 1700, stelt ABN Amro.

Van de 450 aanvragen die behandeld zijn, is zo'n 70 procent toegewezen. Inmiddels wordt de regeling ingezet voor ruim 4100 werknemers van diverse bedrijven, aldus Sonny Duijn, econoom bij de bank.

"Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt niet bekend om welke bedrijven het gaat. Maar nadat ik op 6 maart een Wob-verzoek indiende, - een verzoek om informatie van de overheid - kreeg ik te horen dat het vooral om bedrijven in de reisbranche en de industrie ging", zegt Duijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedrijven in nood om coronavirus krijgen financiële hulp

Minder omzet, wel loonkosten

"Dat is ook logisch", zegt de econoom. De uitbraak in China, waar het virus al eerste werd ontdekt, zorgt nog altijd voor aanbodverstoringen. Het Aziatische land draait nu op 70 tot 80 procent van de capaciteit.

"De industriële bedrijven die werktijdverkorting hebben aangevraagd, hebben vaak onderdelen nodig uit het buitenland. Ze lopen nu mogelijk omzet mis, terwijl de kosten doorlopen."

Consument

Ook stellen consumenten hun vakanties uit, zowel naar landen met een hoog risico als, in minder mate, naar andere gebieden.

Het ministerie wil inmiddels geen verdere details over het soort bedrijven meer geven. Duijn: "Maar ik vermoed dat er nu ook andere type bedrijven bij zitten. Eerst hadden vooral de bedrijven die van het buitenland afhankelijk waren last. Maar inmiddels zorgt het coronavirus ook voor een gebrek aan vertrouwen bij consumenten. Ze houden hun geld op zak en daar hebben alle sectoren en bedrijven last van."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

500 bedrijven vragen werktijdverkorting aan: 'Al onze plannen van de kaart geveegd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van